Papandreu'dan mektup var

Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a cevap mektubu Ankara'ya ulaştırıldı. Papandreu, "Casus Belli gibi hareketler, adaların üzerinden uçuşlar ve geçerli Deniz Hukuku'na göre henüz belirlenmemiş kıta sahanlığındaki araştırma faaliyetleri, ikili ilişkilerimize yardımcı olmamaktadır" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Atina haber ajansı ANA, Papandreu'nun, Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi tarafından ulaştırılan mektubunda, ''iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi konusundaki ortak arzularından cesaret aldığını'' belirterek, ''Türklerle Yunanların işbirliği yaparak, bölgede bir istikrar gücü oluşturabileceğini'' kaydettiğini duyurdu.

ANA'nın haberine göre, mektubunda, ''iki ülkenin, özellikle uluslararası beklentilere karşı, aralarındaki çözümlenmemiş olan siyasi konulara çözüm getirmeleri gerektiğini'' belirten Papandreu, ''Umarım, Türkiye ile Yunanistan dünyadaki diğer ülkelere örnek olur'' dedi.

Ege konusuna da değinen Papandreu, ''Yunanistan'ın bu konudaki önceliğinin bölgede karşılıklı güven çerçevesinde, güvenli bir ortam oluşturulması'' olduğunu kaydetti.

''Ege'de, uluslararası hukuka, uluslararası ve ikili anlaşmalar ile toprak bütünlüğüne saygının, iyi komşuluk ilişkilerinin sürekliliğinin temelini oluşturacağını'' ifade eden Papandreu, ''Casus Belli gibi hareketler, adaların üzerinden uçuşlar ve geçerli Deniz Hukuku'na göre henüz belirlenmemiş kıta sahanlığındaki araştırma faaliyetleri, ikili ilişkilerimize yardımcı olmamaktadır'' dedi.

Papandreu, ''İki ülke arasında sürdürülen istikşafi görüşmelerin yeni bir dinamik kazandırılarak ilerletilmesi gerektiğini, ancak bunun da süresiz olamayacağını'' kaydetti.

Kıbrıs konusunda ise Papandeu, ''Ada'da kalıcı bir çözümün anahtarının, iki toplumu, dışarıdan baskı ve müdahale yapmadan kendilerinin karar vermesi konusunda serbest bırakmak olduğunu'' belirtti.

Türkiye'nin AB perspektifine değinerek, Yunanistan'ın bu konudaki desteğini dile getiren Papandreu, ''Türkiye'nin AB üyeliğinin bölgedeki barışa ve istikrara katkısı olacağına inandığını'' vurguladı.

Papandreu, ''Bu çerçevede, Türkiye'nin, İstanbul'daki Rum azınlığa ve Fener Rum Patrikhanesi'ne karşı yerine getirmesi gereken yükümlülükleri bulunduğunu'' savundu.

Batı Trakya'daki Türk azınlıkla ilgili olarak da Papandreu, ''her türlü etnik köken, kültür ve dinden olan tüm Yunan vatandaşlarının haklarına saygı gösterilmesinin Yunan devletinin sorumluluğunda olduğunu'' ifade etti.

Mektubunda, iki ülke arasında kaçak göçmenler ve ikili ilişkilerle ilgili diğer konulara da değinen Papandreu, ''Bu konularla ilgili Başbakan Erdoğan'ın yüksek düzeyde bir işbirliği konseyi oluşturulması önerisini önemli bulduğunu'' bildirdi.

Bu çerçevede, başbakanlar düzeyinde resmi bir ziyaret düzenlenmesi önerisinde bulunan Papandreu, Başbakan Erdoğan'ı, yaza kadar iki ülke dışişleri bakanları tarafından belirlenecek bir tarihte Yunanistan'ı ziyarete davet etti.


Papandreu'nun mektubu Yunan basınında

Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiği cevabi mektubunda, ''her konuda açık diyaloğa evet dediği'' öne sürüldü.

Yunan basın-yayın organları, Papandreu'nun mektupta, ''Ege'ye ilişkin tüm konularda müzakere edilebileceği, müzakerelerin sonuç getirmemesi halinde ise Uluslararası Lahey Adalet Divanı'na gidilebileceği'' mesajını verdiğini belirttiler.

Haberlerde, ''Ege'de askeri faaliyetlerin azaltılması'' çağrısında da bulunan Papandreu'nun Kıbrıs konusunda ise ''genellemelerde bulunmakla yetindiği'' kaydedildi.

''Mektubun, Yunan tarafının hedeflerine ulaşmada başarılı olma ümidini yansıttığı'' yorumunun yapıldığı haberlerde, mektubun içeriğinin, Kostas Simitis'in başbakanlığı döneminde izlenen dış politikaya tam anlamıyla dönüş yapıldığının göstergesi olduğu görüşüne de yer verildi.

Haberlerde, Papandreu'nun Erdoğan'a gönderdiği 4 sayfalık mektupla uluslararası mahkemeler konusunu yeniden gündeme getirdiği kaydedildi.

Papandreu'nun Erdoğan'ın mektubuna yaklaşık 3 ay sonra yanıt verdiğine dikkat çekilen haberlerde, Yunanistan Başbakanının ''ihlallerin iki ülke arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesine yardımcı olmadığını'' vurguladığı ve ''Ege'de güven ortamı istediklerini'' ifade ettiği kaydedildi.

Öte yandan, Papandreu'nun Başbakan Erdoğan'a işbirliği konusunda ''Evet'' demesine rağmen Ege ve Trakya konularında ''kırmızı çizgi çektiği'' yorumunu yapan Yunan basını, bunun ''şartlı işbirliği'' anlamına geldiği değerlendirmesinde bulundu.

 


Erdoğan: Olumlu ve umut verici

Edinilen bilgiye göre, Papandreu tarafından yollanan ve önceki gün Erdoğan'a ulaşan mektubun, ''Sıcak, olumlu ve işbirliğine yatkın bir şekilde kaleme alındığı''ifade edildi.

Başbakan Erdoğan'ın, Papandreu'nun, kendisini Yunanistan'da ağırlamaktan duyacağı memnuniyeti dile getirmesini, ''Papandreu, ilişkilerde ne kadar yapıcı ve duyarlı olduğunu göstermiştir'' sözleriyle değerlendirdiği ve mektubun ''Olumlu ve sorunların çözümü için ümit verici'' olduğunu dile getirdiği belirtildi.