Papa'dan çarpıcı sözler

Roma Katolik Kilisesi lideri Papa 16. Benediktus, İtalya'nın eski Senato Başkanı Marcello Pera'nın iki gün sonra piyasaya çıkacak "Hristiyan Olduğumuzu Neden Söylemeliyiz" başlıklı kitabıyla ilgili yazdığı mektupta dinler arası diyaloğun gerçek anlamda mümkün olamayacağını, ancak kültürler arası diyalogdan söz edilebileceğini belirtti. Papa mektubunda, çok kültürlülük kavramının da siyasi ve kültürel açıdan mümkün olamayacağını da savundu.

cumhuriyet.com.tr

Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benediktus, İtalya'nın eski Senato Başkanı Marcello Pera'nın iki gün sonra piyasaya çıkacak "Perche Dobbiamo Dirci Cristiani" (Hristiyan Olduğumuzu Neden Söylemeliyiz) başlıklı yeni kitabıyla ilgili yazdığı mektupta ilginç görüşleriyle dikkati çekti.

 

'Çok kültürlülük siyasi ve kültürel açıdan imkansız'

Pera'nın kitabında önsöz olarak yer alacak mektupta 16. Benediktus, çok kültürlülüğün mümkün olmayacağını savunarak, Pera'ya hitaben, "Eserinizdeki özgürlük ve çok kültürlülüğe ilişkin çözümlemelerinizden de etkilendim. Eseriniz, çok kültürlülük kavramındaki iç çelişkiyi, bunun siyasi ve kültürel açıdan mümkün olamayacağını da gözler önüne seriyor" ifadelerini kullandı.

 

'Dinler arası diyalog mümkün değil'

Pera'nın dinler arası diyaloğun gerçek anlamda mümkün olamayacağı biçimindeki görüşüne hak veren Papa, bu konuda şu görüşe yer verdi:
"Dinler arası ve kültürler arası diyaloğa ilişkin çözümlemeleriniz de benim açımdan son derece anlamlı. Eseriniz, dar anlamda bir dinler arası diyaloğun mümkün olamayacağını, esas itibariyle dinsel kararın kültürel uzantılarını irdeleyen kültürler arası diyaloğun ise geliştirilmesi gerektiğini son derece iyi açıklıyor. Bu sonuncusuyla ilgili olarak, kişinin kendi inancını parantez içerisine almadığı sürece gerçek bir diyalog mümkün olmayacağı gibi, esas itibariyle dinsel inanca dayanan kültürel uzantıların da kamu önünde ele alınması gerekiyor. Diyalog, karşılıklı düzeltme ve zenginleşme de ancak bu çerçevede mümkün ve gereklidir."

 

'Liberalizm Hristiyanlığın Tanrı anlayışından bağımsız ele alınamaz'

Mektubunda, liberalizmin Hristiyanlığın Tanrı anlayışından bağımsız biçimde ele alınamayacağını da savunan Papa, "Eseriniz, liberalizmi temellerinden hareketle irdeleyerek, liberalizmin özünün köken itibariyle Hristiyanlıktaki Tanrı anlayışına uzandığını gösteriyor. Eseriniz, liberalizmin bu esası inkarı durumunda kendi temelini kaybettiğini ve kendi kendini ortadan kaldırdığını da ortaya koyuyor" dedi.