Panel 'Tonguç'la Taş Taşımak...
Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü (İAE) ve İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfı'nın işbirliğiyle, İAE Sergi Salonu'nda 18 Nisan'da açılan ve yoğun ilgi gören 'Düşünen Tohum, Konuşan Toprak: Cumhuriyet'in Köy Enstitüleri 1940-1954'sergisi kapsamında 23 Haziran Cumartesi günü panel ve sergi gezisi düzenlenecek.
cumhuriyet.com.trİAE’nin Pera Müzesi Oditoryumu’nda “Tonguç’la Taş Taşımak”: Ölümünün 52. Yılında İsmail Hakkı Tonguç ve Köy Enstitüleri” başlıklı paneline Engin Tonguç, Pakize Türkoğlu ve Firdevs Gümüşoğlu konuşmacı olarak katılacaklar. Paneli Sergi küratörü Ekrem Işın yönetecek. Saat 18.30’da başlayacak panelde yaşamı, fikirleri, eylemi ile büyük eğitimci İsmail Hakkı Tonguç ve onun Köy Enstitüleri uygulamaları konuşulacak.
Aynı gün sergi Engin Tonguç ile birlikte saat: 16:00’da gezilecek.
Geziye katılmak isteyen ziyaretçilerin rezervasyon yaptırmaları gerekmektedir.
Engin Tonguç
1928 yılında Ankara’da doğdu. Köy Enstitüleri’nin kurucusu İsmail Hakkı Tonguç’un oğludur. Çocukluğu ve gençliği Köy Enstitüleri’nin kuruluş yıllarında geçti. İç Hastalıkları ve Meslek Hastalıkları Uzmanı olan Doktor Engin Tonguç, 1960′tan sonra bir yandan Türkiye’de meslek hastalıkları konusunun tanınması, uygulanması diğer yandan Köy Enstitüleri’nin tanıtılması, doğru yorumlanması ve gelecek kuşaklara aktarılması için uğraş vermeye başladı. Her iki konuda da çok sayıda yazıları, makale ve kitapları bulunmaktadır. Çeşitli etkinliklerde, panel, sempozyum, açık oturum gibi çalışmalarda konuşmalar yaptı. İMECE Dergisi yöneticilerindendir. Köy Enstitüleri konusunda çalışmalar yapan vakıf ve derneklerin çalışmalarına destekler vermektedir. İsmail Hakkı Tonguç Belgeliği Vakfının Kurucusudur.
Pakize Türkoğlu
1927 yılında Antalya, Gazipaşa, Göksenir Yaylası'nda doğdu 1944'te Antalya Aksu Köy Enstitüsünü, 1947'de Ankara Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsünü bitirdi. İlk, orta ve yüksek öğretim kurumlarında yönetici ve öğretmen olarak 35 yıl çalıştı. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi iken, 1985'te emekli oldu. 1998'de, “Tonguç ve Enstitüleri” adlı yapıtıyla, Türkiye İş Bankası "Toplum ve İnsan Bilimleri" büyük ödülünü aldı.
Firdevs Gümüşoğlu
Mimar Sinan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nde lisans, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi Bölümünde yüksek lisans yaptı. Aynı bölümde doktora çalışmasını yürütüyor. Bilim ve Ütopya ve Kadınlar Dünyası dergilerinin kuruluşunda yer alan ve editörlük yapan Gümüşoğlu, halen Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde öğretim elemanı olarak görev yapıyor. Gümüşoğlu'nun 1996'da yayımlanan ve büyük ilgi gören ders kitaplarında “Cinsiyetçilik” adlı kitabı Türkiye'de bu alanda yapılmış ilk çalışmadır. Ayrıca çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlanmış, kadın araştırmaları ve Cumhuriyet dönemi eğitim politikalarına ilişkin çok sayıda makalesi bulunmaktadır.
Ekrem Işın
1955 yılında Ankara'da doğdu. Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Türk Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Romanlarında Doğu-Batı Sorunu başlıklı tez çalışmasıyla girdiği kültür tarihi araştırmalarını, 1977-1984 yılları arasında yaptığı edebiyat merkezli incelemelerle sürdürdü. Bu yazıları, Milliyet Sanat, Oluşum, Tan, Sanat Olayı, Çağdaş Eleştiri ve Özgür İnsan dergilerinde yayınlandı. 1984’ten itibaren İstanbul konulu toplumsal tarih araştırmalarına yöneldi. Tarih ve Toplum, Sanat Dünyamız, Gergedan, Çağdaş Şehir, Arredamento-Dekorasyon vs. gibi dergilerde yayınlanan incelemelerini 1995’te İstanbul’da Gündelik Hayat, Tarih, Kültür ve Mekân İlişkileri Üzerine Toplumsal Tarih Denemeleri başlığıyla kitaplaştırdı. İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Osmanlı Araştırmaları Bölümü Yöneticisi.