Ozon tabakasını korumak mümkün

Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, her bireyin, ozon tabakasına zarar veren kimyasal maddeleri içermeyen ürünler kullanarak ozon tabakasının korunmasına katkıda bulunmasının mümkün olduğunu bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından, 16 Eylül Uluslararası Ozon Tabakasını Koruma Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, tüketicilere ''ozon dostu'' olma çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, 1987 yılında 150'den fazla ülkenin imzaladığı ve Türkiye'nin 1991 yılında taraf olduğu ''ozon tabakasının incelmesine yol açan maddelerin üretimi ve kullanımı'' konusundaki Montreal Protokolü'nün yıl dönümünün bu yıl ''Evrensel Katılım-Ozonun Korunması Dünyayı Birleştirir'' teması ile kutlanacağı hatırlatıldı.

Küresel ısınmaya neden olan gazların miktarında da büyük azaltım sağlayan Montreal Porotokolü'nde Türkiye'nin kendi grubundaki ülkeler için öngörülen, ozon tabakasına zarar veren CFC (kloroflorokarbon) azaltma takviminden daha hızlı bir sonlandırma takvimini başarıyla uyguladığı bildirilen açıklamada, Türkiye'nin 2010 yılında son verilmesi gereken kullanıma 1 Ocak 2006 tarihi itibarıyla son verdiği kaydedildi.

Açıklamada, 1990'lı yıllarda CFC'lere alternatif olarak gösterilen HCFC (hidrokloroflorokarbon) grubu gazların da uluslararası mutabakat ile kullanımlarına 2030 yılında son verilmesine karar verildiği belirtilerek, ''Türkiye, CFC'lerde olduğu gibi HCFC'lerin sonlandırılmasında da Montreal Protokolü altında kendisi ile aynı grupta yer alan ülkelerden çok daha hızlı bir takvim uygulayacaktır. Türkiye'de 2015 yılında başlanacak sonlandırma takvimi 2009 yılı itibarıyla uygulanmaya başlanmıştır'' denildi.

Ozon tabakasının incelmesi ile bütün yaşayan organizmalar üzerinde zararlı etkiler meydana geldiği, bitkilerin büyüme hızının azaldığı, insanlarda cilt kanseri oluştuğu, gözün zarar gördüğü, bağışıklık sistemleri zarar gördüğü için bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskinin arttığı hatırlatılan açıklamada, her bireyin, ozon tabakasına zarar veren kimyasal maddeleri içermeyen ürünler kullanarak ozon tabakasının korunmasına katkıda bulunmasının mümkün olduğu ifade edildi.

Tüketimde bazı hususlara dikkat edilerek ''ozon dostu'' olunabileceği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

  • CFC ve HCFC içeren spreyleri kesinlikle kullanmayın.
  • Buzdolaplarınızın, derin dondurucularınızın ve klimalarınızın düzenli servise tabi tutulmasına önem verin. Gaz değişimi sırasında gerekirse servis elemanını uyararak eski gazın atmosfere salınmasına izin vermeyin.
  • Otomobil klimaları soğutucu gaz olarak ozon tabakasına zarar veren maddeleri içerebilirler. Günümüzde bu maddeleri içermeyen modeller mevcuttur, yeni araba alırken bunları tercih edin.
  • Yalıtım malzemeleri ve ambalaj köpüklerinin de ozon tabakasına zarar veren kimyasal maddeler içereceğini unutmayın, bu bilinçle, bu ürünleri gereksiz tüketmeyin.
  • Ozon tabakasına zarar veren kimyasal maddeler ve bunları içeren ürünler hakkında daha çok bilgi edinin ve çevrenizdeki insanları bilgilendirin.''