Ovacık'ta ağaç nöbeti
Urla Ovacık köyü sakinleri, rüzgâr enerjisi santralı (RES) kurulması için 1806 ağacın kesilmesi girişimlerine karşı harekete geçti. Pazar günü kesilen 30 ağacın ardından çalışmayı durduran köylüler, dün de çam ormanlarının içinde nöbet tuttu.
Emre Döker/CumhuriyetSoma’nın Yırca köyünde mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararının duyurulmasından hemen önce yapılan 6 bin ağacın kesime dikkat çeken köylüler “Burada da Danıştay’a açılan davalar var. Mahkeme bir an önce kararını versin. Bu karar verilene kadar kesim durdurulsun” dedi.
Ovacık’a RES yapacak Sancak Grubu’na bağlı Hassas Enerji şirketi, bölgedeki çalışmalarını hızlandırdı. Firma, köylülerin Mersin Boğazı olarak adlandırdıkları bölgedeki türbinleri kurmak için bölgeye ekiplerini gönderdi. RES türbinlerinin gövde ve kanatlarının tırlarla taşınabilmesi için ilk olarak orman yolu üzerindeki 300’den fazla çam ağacının kesilmesine karar verildi. Ardından, bununla da yetinilmeyip türbin kurulacak alana kadar ormanın ortasından en az 6 metre genişliğinde yeni bir yol açılması için de çalışma başlatıldı, kesilecek ağaçlar işaretlendi. Yüz yaşına yaklaşmış bini aşkın günlerde başlanacağı öne sürüldü.
‘Doğamızı kaybedeceğiz’
Kesimin yapıldığı bölgeye gelen UrlaBelediye Başkanı Sibel Uyar, firmaya ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na açtıkları davaların sonuçlarının beklenmeden kesimin yapılmamasını istedi. RES’lere
karşı olmadıklarını, doğasıyla ünlenmiş Urla’nın havasını korumak istediklerini kaydeden Uyar “RES’in yeri olarak bizim sıkıntımız var. Kurulacak alan, Ovacık köyüne 1162 metre. Ormanlık arazi. Biz
doğamızla, havamızla ünlüyüz. Doğamızı kaybedeceğiz. Kuş göç yolları değişiyor. Arılar yok oluyor. Manyetik alan dolayısıyla hurma zeytini etkilenecek. Kendimizi Yırca köyüne benzetiyoruz. Kararın beklenmesini istiyoruz” diye konuştu.
Herkes duyarlı olmalı..
Köylülerin kesime karşı başlattığı direnişe destek olan Atatürkçü Düşünce Derneği Urla Şubesi Başkanı Ali Yanar, buradaki oksijenden Urla’nın yararlandığını, kesime karşı tüm yurttaşların
uyarlı olması gerektiğini söyledi.
Bu vicdana sığar mı?
Ovacık Muhtarı Veysel Erköse, yeni Yırcalar yaşanmaması için çabaladıklarını söyledi. Erköse “Bizim burasının doğal güzellikte ormanları var. Bir çam ağacı hemen yetişmez. Yüz yıllık ağaçlar var. Biz köylüler, ağaçlar zarar görmesin diye çok çaba gösterdik. Ama şimdi birileri geldi ve o güzelim ağaçları para için kesip atacaklar. Buradaki ağaçlar kesilecek, ormanın ortasından yeni yol açılacak. Bu vicdana sığar mı? Burası turizm alanı, öyle kalsın. Sadece yürüyüş sporlarının yapıldığı alan olsun. Ama bu ağaçlar kurban gitmesin. RES’ler için başka boş alanlar mı yok” dedi. Ormanlık alanın “devlete” ait olduğunu, köylülerin buradan “oksijen” dışında bir geliri olmadığını da belirten Erköse “RES’ler çıplak arazilere yapılsın. Buraya tüm halkımızı ağaçları korumaya bekliyoruz. Bu ağaçlar bizim köyümüzde, ama ağaçlar Urla’nın, Türkiye’nin ağaçları” dedi.