Oturma odanız Hack’lenmiş olabilir
Kaspersky Lab Güvenlik Analisti David Jacoby, evinin siber güvenlik açısından ne kadar güvenli olduğunu anlamak amacıyla kendi oturma odasında bir deney gerçekleştirdi.
cumhuriyet.com.tr
Gizlilik ilkesi doğrultusunda Kaspersky Lab, zayıf noktaları kapatan bir güvenlik yaması piyasaya sürülene kadar ürünleri araştırmaya tabi olan tedarikçilerin adlarını açıklamayacak. Ancak bütün bu tedarikçiler, zayıf noktaların varlığından haberdar edildi. Kaspersky Lab uzmanları, keşfettikleri bütün zayıf noktaları ortadan kaldırmak için tedarikçilerle yakın işbirliği içinde çalışıyor.
Araştırmanın yazarı David Jacoby, şunları söylüyor: “Bireylerin ve şirketlerin bağlantılı cihazların çevresindeki güvenlik risklerini anlaması gerekiyor. Ayrıca sadece güçlü bir parolamız olduğu için bilgilerimizin güvende olmadığını ve kontrol edemeyeceğimiz pek çok şeyin bulunduğunu hesaba katmalıyız. Güvenli bir cihaz gibi görünen ve hatta kendi adında güvenlik kelimesini çağrıştıran bir cihazda son derece ciddi zayıf noktalar bulmam ve bunları doğrulamam 20 dakikadan daha az zamanımı aldı.
Hackerlar Suan Neler Yapiyor
Peki benim oturma odamdan çok daha geniş bir ölçekte yapılmış olsaydı, benzer bir araştırma nasıl sonuçlanırdı? Bu, cihaz tedarikçilerinin ve bu cihazların güvenlik topluluklarının ve kullanıcılarının en yakın zamanda birlikte cevaplaması gereken pek çok sorudan sadece biri. Diğer bir önemli soru ise, cihazların kullanım ömrü. Tedarikçilerle yaptığım görüşmelerden öğrendiğim kadarıyla, bazı tedarikçiler kullanım ömrü dolduğu zaman zayıf noktaları bulunan bir cihaz için bir güvenlik yaması geliştirmeyecek. Genellikle bu kullanım ömrü bir ya da iki yıl sürer ancak cihazların, örneğin NAS’lerin, gerçek ömrü bundan çok daha uzundur”, şeklinde konuştu.
Zayıf parolalar büyük tehlike
En ciddi zayıf noktalar, ağa bağlı depolarda bulundu. Bunların pek çoğu, bir saldırganın sistem komutlarını yönetici öncelikleriyle uzaktan yürütmesine izin veriyordu. Zayıf parolalara ve yanlış izinleri olan pek çok konfigürasyon dosyasına sahip olan test edilen cihazların parolaları düz metin içerisinde barındırıyorlardı. Örneğin test edilen bir cihaz, şifrelenmiş parolaları içeren bütün konfigürasyon dosyasını ağ üzerindeki herkesle paylaşıyordu.
Araştırmacı, farklı bir zayıf nokta kullanarak, bir dosyayı depolama belleğinin genel bir kullanıcının ulaşamayacağı bir alanına yükleyebiliyordu. Bu dosyanın zararlı bir dosya olması halinde, gizliliği ihlal edilen bu cihaz, bu NAS‘ye bağlanan diğer cihazlar, örneğin bir ev bilgisayarı için bir virüs bulaştırma kaynağı olabiliyordu. Hatta bir botnet içerisinde DDoS olarak görev yapabiliyordu. Ayrıca zayıf nokta, dosyanın cihazın dosya sisteminin özel bir bölümüne yüklenmesine izin verdiği için, bunu silmenin tek yolu, aynı zayıf noktayı kullanmaktı. Açıkça görülüyor ki bu, ortalama ev eğlencesi ekipmanı kullanıcısını bırakın, bir teknik uzmanı için bile kolay bir işlem değil.
Bağlantılı cihazlar dünyasında nasıl güvende olabiliriz
Bilgisayar korsanının hayatını zorlaştırın: Bütün cihazlarınız, en yeni güvenlik ve aygıt yazılımı güncellemelerine sahip olmalıdır. Bu şekilde bilinen zayıf noktalardan faydalanma riski minimuma inecektir.
Varsayılan kullanıcı adı ve parolasının değiştirildiğinden emin olun: Cihazınızdan faydalanmaya çalışırken bir saldırganın deneyeceği ilk şey bu olacaktır.
Ev yönelticilerinin ve anahtarlarının çoğu, her cihaz için kendi ağınızı kurma seçeneğine sahiptir ve ayrıca pek çok farklı DMZ (daha büyük taviz riski taşıyan sistemler için ayrı bir ağ bölümü) / VLAN (aynı fiziksel ağ üzerindeki farklı mantıksal ağlar arasında mantıksal ayrılma elde etmek için bir mekanizma) yardımıyla cihaza erişimi kısıtlar. Örneğin bir TV’niz varsa, bu TV’ye erişimi kısıtlamak ve ağınız içerisinde yalnızca belirli bir kaynağa erişim izni vermek isteyebilirsiniz. Yazıcınızın TV’nize bağlı olmasını gerektiren pek neden yok.
Windows 9 Eylül Ayında Görücüye Çıkacak