Otopside ortaya çıkan acı gerçek

Geçimli saldırısında ölen PKK'lilerden üçünün, üzerlerinde sadece el bombaları bulunan üç kız çocuğu olduğu belirlendi.

cumhuriyet.com.tr

Radikal'den Deniz Zeyrek'in haberine göre, PKK, Şemdinli’de hayata geçirmeye çalıştığı ‘alan hâkimiyeti kurma’ stratejisi için Türkiye topraklarındaki elemanlarının beşte üçünü Hakkâri bölgesine yığmış durumda.   

Bir zamanlar uluslararası toplumun şiddetle karşı çıktığı ‘çocuk askerler’ konusunda “Biz çocukları cepheye sürmüyoruz” diyen PKK’nin Hakkâri’ye gönderdikleri arasında çocuk yaşta militanlar da var.

İstihbarat kaynaklarına göre PKK’nin Türkiye topraklarında bin 500’den fazla, 2 binden az adamı var. Kesin bir rakam verilememesinin nedeni, Irak sınırının geçişkenliği. Son dönemde Yüksekova, Şemdinli, Çukurca, Dağlıca, Kazan Vadisi gibi dağlık bölgelerde PKK’li sayısı zaman zaman 900’e yaklaşıyor. PKK’nin en çok önem verdiği il olan Diyarbakır kırsalında bu sayı 250-300 civarında.
 

Ölümüne eylemler

Şemdinli operasyonlarında PKK’nin 115 kayıp verdiği açıklandı. Ancak bölgeyi ziyaret eden CHP’lilerin de dikkat çektiği gibi, bunu doğrulayacak somut bir veri yok. Sadece ölen 9 PKK’linin isimleri örgüte yakın sitelerde açıklanmış. TSK, söz konusu rakamı, Heron’ların tespit ettiği ve başarılı atışların yapıldığı noktalardaki PKK’lilerin sayısından yola çıkarak belirliyor.

Cenazelerin alınabilmesi için ise operasyon bölgelerinde arama tarama faaliyetlerinin yapılması gerekiyor. Buna karşın PKK’nin Geçimli Karakolu’na saldırısında 14 PKK’linin cenazesi Hakkâri’de toplandı. PKK’nin önceden tasarladığı bir karakol baskınında bu kadar kayıp vermesinin altında, kayıp vermeyi göze alarak saldırı planlaması var. Nitekim, Geçimli Karakolu’nun bulunduğu coğrafyada saldırı sonrası kaçış zor ve böyle bir saldırıyı planlayanların, gidenlerin önemli bir bölümünün dönemeyeceğini bilmemesi imkânsız.

Çatışmada ölü ele geçenlerin durumu da eylemin ölümüne yapıldığını gösteriyor. Örneğin daha önce Dağlıca-Şahintepe’de de benzer bir yöntem uygulanmıştı. Birkaç militan, çatışma başladıktan sonra el bombalarıyla ana binaya sızıp el bombası atma girişiminde bulunuyor. Geçimli’de ölen üç asker gözetleme kulesine atılan roket, diğer üç askerden ikisi de yakın mesafeden atılan el bombasının patlaması sonucu şehit olmuş.

Bölgede görev yapan bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, Geçimli Karakolu yakınlarında ölen PKK’lilerin arasında üç kız çocuğu da vardı. Bu durum, ilk olarak PKK’li cenazelerinin araziden Geçimli Karakolu’na getirilmesiyle ortaya çıktı. Ardından gerçeğin daha da acı olduğu otopsi aşamasında görüldü. Karşılaştıkları manzara görevlileri şoke edecek boyuttaydı. Getirilenler arasında üzerlerinde sadece el bombaları bulunan üç kız çocuğu da vardı. Kimlikleri olmadığı için kesin yaşları tespit edilemedi. Ancak genel muayeneleri en fazla 16-17 yaşında olabileceklerini gösteriyordu. Bu durum otopsiye katılan yargı mensuplarının zor anlar yaşamasına neden oldu. Terör uzmanlarına göre, bu durumun tek izahı var: PKK, elindeki bütün militanları, daha önce “Cephe gerisinde eğitimlerini sürdürüyoruz” dediği çocukları dahi çatışma alanlarına sürüyor. Silahlı çatışmaya giremeyecek bu militanlar bir çeşit fedai eylemcisine dönüşüyor.

İstihbarat önlem aldırmış

Geçimli Karakolu, PKK’nin saldıracağını önceden haber almış ve hazırlık yapmış. Karakolda özel timciler de konuşlandırılmış. PKK’nin ‘sızma’ yöntemi ile koğuşlara el bombası atma ihtimali hesaba katılarak koğuşlar önceden boşaltılmış. Bu da can kaybının artmasının önüne geçmiş. Şemdinli operasyonu konusunda bilgi aldığımız bir yetkili, PKK’lilerin aylardır, geçmişte boşaltılmış köylerde ve Şemdinli köylerinin yakınlarında mevziler kazıp hazırlandığını anlattı. İki haftadır süren operasyonda bu mevzilerde sıkışan PKK ’lıların geri çekilme istekleri de ana karargâhtan reddediliyor. TSK, Irak sınırını iyi tutsa da Hakkâri bölgesindeki PKK’lilerin sayısının fazla olması ve ağır silahların önceden bölgede stoklanmış olması kesin sonucu geciktiriyor. 15 Ağustos için PKK’nin ses getirecek eylemler planladığı biliniyor. Hakkâri ve ilçelerinde normalleşmenin 15 Ekim’den önce olması beklenmiyor.
 

Kaçış çok zor

Geçimli, saldırı sonrası kaçışın çok zor olduğu bir noktada. Üç asker roket, iki asker ise yakından atılan el bombasıyla şehit olmuş.