Otonom sürüşe hazır A8

AI uzaktan otoparkpilotu, A8’e otomatik manevra yaptırıyor.

Hakan Akarsu

Dünyada ileri otonom sürüş için geliştirilen ilk seri üretim otomobil olma özelliğini taşıyan A8, yeni tasarım konsepti ve yenilikçi dokunmatik ekranlı kontrol gibi geniş bir donanım yelpazesi sunuyor. Türkiye’de ilk etapta 3.0 TDI 286 beygir dizel ve 3.0 TFSI 340 beygir benzinli olarak iki farklı motor seçeneği ile 2018 yılının ilk çeyreğinden itibaren satışa sunulacak. Audi A8 L versiyonunda yer alan opsiyonel dinlenme koltuğu dört farklı ayar seçeneğine ve bir ayak dayama yerine sahip. Sağ arkada yer alan dinlenme koltuğuna oturan yolcu, ön yolcu koltuğunun arkasına entegre edilen ünite yardımıyla ayaklarını ısıtırken masaj da yaptırabiliyor. Arka koltukta, ortadaki kol dayanağı üzerinde bulunan OLED ekranlı ve bir akıllı telefon ebatlarındaki uzaktan kumanda, bulunduğu yerden çıkarılarak da kullanılabiliyor. A8’in yapay zekâ pilotu, gidiş ve geliş şeritlerinin bariyerle ayrıldığı otoyol ve ana yollarda, saatte 60 kilometreden düşük hızlarda otomobilin kontrolünü ele alıyor. Kalkış, hızlanma, dönüş ve frenler, sıkışık trafik pilotu tarafından yönetiliyor. Sistem belirlenen sınırlara ulaştığında bir uyarıyla sürücünün otomobilin kontrolünü yeniden devralmasını sağlıyor. Park pilotu ve Audi AI uzaktan otopark pilotu, A8’in park yeri ve otoparklarda otomatik olarak manevra yapmasını sağlarken, sürücünün tek yapması gereken manevrayı izlemek.

 

Opel X ailesi genişliyor

Opel, yeni SUV modeli Grandland X’i kasımda Türkiye’de satışa sunacak. Yeni Grandland X dinamik Opel X ailesinin üçüncü üyesi olan Grandland X büyüyen segmente giriş yapacak. Opel Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik, “Avrupa’da kompakt sınıfta SUV’ların payı 2010’da yüzde 7’lerden yüzde 20’lere yükseldi. Ülkemizde de yoğun ilgi gören bu segmente yeni Grandland X ile iddialı giriş yapacağız. Yılın son 2 ayında bize tahsis edilen 1000 aracımız bulunuyor. Yıl sonu gelmeden bu araçların tümünü satacağımızı öngörüyoruz” diye konuştu. Araçta ilk aşamada bir benzinli ve bir dizel motor seçeneği bulunacak. 1.2 turbo benzinli motor 130 beygir güç üretiyor. Benzinli Grandland X, 100 kilometrede ortalama 5.5 litre yakıt harcıyor. 120 beygirlik 1.6 dizel motora sahip Grandland X de ortalama 4.5 litrelik yakıt tüketimiyle öne çıkıyor.

Fiorino 10 yaşında

Bursa’daki 450 bin adetlik üretim kapasitesine sahip Tofaş Fabrikası’nda, 3 farklı markaya üretimi gerçekleştirilen Minicargo Projesi’nin, Fiat Professional markalı yüzünü temsil eden Fiorino, 10. yaşını kutluyor. Tofaş tarihindeki kilometre taşlarından biri olan, Fiat Fiorino’nun içinde yer aldığı Minicargo Projesi, tüm dünyada küçük hafif ticari araç sınıfının doğuşuna öncülük etmiş ve sınıfının ilk model ailesi olarak tarihe geçmişti.

İş ve günlük yaşam için

Yeni Peugeot Expert Traveller, 9 kişilik kapasitesiyle Combispace sınıfına son derece iddialı bir giriş yapıyor. Modüler EMP2 platformundan yararlanılarak geliştirilen yeni şasi; daha iyi sürüş özellikleri, verimli ve sınıf rekortmeni tüketim değerlerini beraberinde getiriyor. Modern teknolojinin bütün nimetlerinden yararlanan 2.0 BlueHDi Euro6 motorlar EAT6 tam otomatik şanzımanla kombine edilen 180 beygir ve manuel şanzımanla kombine edilen 150 beygir olmak üzere iki farklı güç versiyonuyla sürüş keyfi, performans ve yüksek yakıt verimliliğini bir arada sunuyor. 9 koltuğa kadar farklı oturma kombinasyonlarına sahip iç mekân ve zengin ekipman seviyesiyle Peugeot Expert Traveller bir yandan yaşamı kolaylaştırırken, diğer yandan bu günlük kullanıma uygun bir yapıyı beraberinde getiriyor. Yeni Peugeot Expert Traveller, 133.000TL’den başlayan fiyatlarla Türkiye’de satışa sunuldu.

Hidrojen yakıtla 1000 kilometre

2014 yılında ilk yakıt hücreli otomobil Mirai’yi sunan Toyota, sonrasında yakıt hücreli forklift, kamyon ve jeneratörleri tanıtmıştı. Toyota’nın hidrojen yakıt hücreli konsepti Fine-Comfort Ride, yaklaşık 1000 kilometrelik bir menzile sahip. Toyota’nın konsept otomobili “Fine-Comfort Ride” premium sedanlardaki yeni tarzı simgeliyor. Konsept araç, yolcular için de oturma alanını en geniş hale getirecek şekilde tasarlanmış. Toyota’nın diğer hidrojen yakıt hücreli konsepti ise bir otobüs. “Sora” adı verilen otobüsün ismi için, dünyanın su döngüsünden esinlenilmiş. 2018’de satışa sunulması planlanan Sora, sürücü dahil 79 kişilik kapasiteye sahip. Bu otobüs sıfır emisyonla çevreye hiç zarar vermezken, yolcuların da konforlu bir otobüs yolculuğu yapmasına imkân tanıyor.