Osteoporoz ilacı kemiklere zarar veriyor

Kemik erimesine (osteoporoz) karşı yaygın olarak kullanılan ilaçların, uzun süre kullanılması halinde kemikleri zayıflatarak kolay kırılmasına yol açabildiği bildirildi.

cumhuriyet.com.tr

Bilim adamları, kemik erimesine karşı kullanılan bisfosfonatların kemik yoğunluğunu artırmakla birlikte kemiğin kalitesini düşürdüğünü, ilaçların kemiğin korunmasına yardım etse de zaman içinde yapısını bozduğunu saptadı.

Daily Telegraph'ın haberinde, bunun sonucunda, ilaçla tedavinin 4-5 yıl sonra kırık riskini artırabildiğinin düşünüldüğü kaydedildi. Amerikalılarca yapılan iki yeni araştırmada, bu ilaçların kemiğin mineral ve kristalimsi yapısını bozduğu saptandı.

Araştırmacı Brian Gladnick, "Bisfosfonatlar kemiğin niceliğinde artış gösterseler de, bu ilaçların kemiğin kalitesi üzerindeki etkisi konusunda pek bir şey bilinmiyor" dedi.

Columbia Üniversitesi Tıp Merkezi'nden araştırmacılar, menopoza girmiş ve osteoporoz görülen 111 kadın üzerinde yaptıkları araştırmada, en az 4 yıldır ilaç kullanan 61 kadınla sadece kalsiyum ve D vitaminiyle tedavi edilen 50 kadının kemik yapısını karşılaştırdı.
Sonuçta, bisfosfonatların tedavinin başlangıcında kemikle ilgili tüm parametrelerde iyileşme görüldüğü, ancak 4 yıllık tedavinin ardından bu eğilimin tersine döndüğü saptandı.
Yapılan diğer araştırma ise kalça kırığı görülen 21 menopozlu kadın üzerinde yapıldı. Bunlardan 12'sinin ortalama 8,5 yıl bisfosfonat tedavisi gördüğü, diğerlerinin görmediği belirtildi.

Kırıklar için yapılan ameliyatlarda alınan kemik örnekleri incelendiğinde, bisfosfonatlarla tedavi edilenlerin kemik dokusundaki yapısal uyumun daha az olduğu saptandı. Bunun kemiklerde zayıflığa ve kırılmalara yol açabildiği kaydedildi.