Osmanlı’nın ilk sahte parası da onda
Sultanahmet Köftecisi’nin sahibi Mehmet Tezçakın, Osmanlı Kâğıt Paraları Koleksiyonu yapıyor. Tezçakın’ın en büyük isteği, türkiye’de bir para müzesinin kurulması.
cumhuriyet.com.trDünyadaki en kapsamlı Osmalı Kâğıt Paraları Koleksiyonu’nun sahibi, Sultanahmet Köftecisi’nin sahibi Mehmet Tezçakın “Gelişmiş her ülkede olduğu gibi Türkiye’de de bir para müzesi kurulmasının zamanı geldi. Bu konuda her türlü fedakârlığa hazırım” diyor. Tezçakın, her bir parçasının ayrı hikâyesi olan, Osmanlı’nın kutsal emaneti olarak gördüğü koleksiyonunun kasasında tozlanmasının, bu nadide parçaları sergileyememenin kendisini derinden üzdüğünü belirtiyor.
7 yaşında koleksiyoner
Tezçakın, 7 yaşında gazoz kapakları ile başlayan toplama merakının ardından bütün dünya madeni ve kâğıt paralarının koleksiyonunu yapmaya başladığını, son 30 yıldır da Osmanlı kâğıt paraları üzerine yoğunlaştığını anlattı. Bu süre içerisinde 45 koleksiyonu bütün parçaları ile satın alarak, fuarlara, müzayedelere katılarak dünyanın en kapsamlı Osmanlı Kâğıt Paraları Koleksiyonu’nu oluşturduğunu kaydeden Tezçakın, şunları söyledi:
“Dünyada halen 12 bine yakın Osmanlı kâğıt parası bulunmaktadır. Bunların 7 bin 500’ünü ben topladım. Bu koleksiyonu oluşturmak için 5-6 milyon dolara yakın para harcadım. Yatım, katım olmadı ama bana göre dünyanın en değerli hazinelerinden birine sahibim. Pişman mısın diye sorsalar, asla pişman değilim derim.
Her bir parçasının ayrı hikâyesi olan, her bir parçası yüzyıl öncesinde 3 kıtada onlarca ülkede kullanılmasından dolayı evrensel değere sahip bu koleksiyonumun kasamda tozlanması, bu nadide parçaları sergileyememek, bu güzellikleri paylaşamamak beni derinden üzüyor. Para Müzesi kurulursa, turizme de büyük katkı sağlar. Ayrıca Para Müzesi, bilinen fakat henüz ortaya çıkmamış tüm kaimeleri de bir araya toplayabilir” dedi. Mehmet S. Tezçakın’ın verdiği bilgiye göre, koleksiyonun en değerli parçalarını 1840 yılında tedavüle sunulan Osmanlı’nın ilk kâğıt parası olan el yazması kaimeler oluşturuyor.
Sahte kâğıt para
Koleksiyonda ayrıca 1870 yılına ait Osmanlı’nın ilk sahte kâğıt parası, dört ayrı dilin (Osmanlıca, Fransızca, Rumca, Ermenice) birlikte kullanıldığı dünya tarihindeki tek para, Çanakkale Savaşı’nda İngilizlerin İstanbul’da kullanılmak üzere özel olarak bastırdıkları, ancak gemileri ile birlikte Boğaz’ın serin sularına gömülen paralar, merkezi yönetimden para temin edemeyen Kafkas yerel yönetimlerinin üzerine mühür basıp Osmanlı parasına dönüştürdükleri yabancı paralar da yer alıyor.