Oruca bol su içerek hazırlanın
Ramazan ayının artan sıcaklıkların kendini gösterdiği yaz mevsimine denk gelmesi sıcak havanın sağlıkla ilgili boyutunu gündeme getirdi.
cumhuriyet.com.trDini İşler Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamza Aktan ise orucun tabiatında zorluk olduğunu belirterek, "Zorlanıyoruz gerekçesi ile değil, insan gücünü aşıyor olabilen durumlarda oruç tutmama imkânı olabilir" dedi.
Uzmanlar, yurttaşların sıcaklarda oruç tutarken uyku ve su ihtiyacını yeterli kullandıklarında hiçbir zorluk yaşanmayacağını belirtirken, Diyanet, "Zor deyip orucu tutmamak doğru değil; fakat kişinin sağlığını tehdit eden bir durum varsa oruç tutmayabilir" dedi.
Ramazan ayında sıvı tüketimine dikkat
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği Klinik Şefi Doç. Dr Serdar Güler Ramazan ayının sıcaklara denk geldiği bu dönemde insanların su ve uyku ihtiyaçlarını yeterli miktarda karşılamaları gerektiğini ifade etti.
İftar ve sahur vakitlerinde ağır gıdalardan kaçınılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Güler, şöyle konuştu:
"Ülkemiz için önemli sayılan bu özel aylarda daha önce almadığımız yiyecekleri de alırız. Bu yanlış bir davranıştır. Ne kadar hafif yiyecekler yersek sıcaklarda ramazan daha rahat geçer. Sahurda tuzlu ve susatacak gıdalardan (et, soğan, sarımsak, peynir vb) kaçının. Protein ihtiyacını baklagillerden ve yumurtadan karşılayabilirsiniz."
Yurttaşlar arasında sahurda fazlasıyla yemek yenildiğinde aç kalınmayacağı gibi bir yanlış bilgilenmenin olduğunu öne süren Dr. Güler, "Çok yemek yenildiği zaman tok kalınmayacaktır. Aksine daha fazla açlık hissedeceklerdir" dedi.
Ağır tatlılardan kaçının
Tatlıların tok kalmayı sağlamayacağını belirten Dr. Güler, Ramazan ayında tatlı tüketimine ilişkin ise şunları söyledi:
"Tatlılar kalorisi yüksek gıdalardır. Tatlıya tadını veren yağdır bu da kalori demektir. Baklava gibi ağır tatlılardan kaçınılması gerekir. Sütlü ve muhallebi türü tatlılar tüketilmelidir. Tatlı ihtiyacı sıcak ramazan ayında kavun karpuz gibi meyveler ve dondurma gibi hafif tatlılarla karşılanmalıdır."
"Yazın tutulan orucun sevabı fazla olur"
Oruç tutmanın tabiatında zorluk olduğunu belirten Diyanet İşleri Başkanlığı Dini İşler Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hamza Aktan, "Yaz günlerine denk gelen bu zamanlarda tutulacak orucun sevabı da fazla olur" dedi.
Kişinin sağlığını tehdit eden durumlarda, sıcaklığa bağlı zor çalışma ortamlarında su kaybına bağlı kişi zorlanıyorsa oruç tutmama imkânının olduğunu belirten Prof. Dr. Aktan, "Kişi kendine dürüst olmalı. Ayrıca doktorlar da tutmaması gerektiğini belirtiyorsa oruç tutmayabilir" dedi.
Prof. Dr. Aktan sıcaklığa bağlı olarak orucunu bozmak zorunda olan bir kişinin ise orucunu sonraki bir dönemde kaza etmesi gerektiğini ifade ederek şöyle devam etti:
"Sıcakta dayanamayıp oruç bozan kişi kefaret (60 gün oruç tutma) değil, bir güne bir gün oruç tutabilir. Hastalık durumlarında, şiddetli açlık ve susuzlukta oruç tutulmayabilir. Oruç tutmak ramazan ayında olur. Şimdi sıcaklarda tutmayalım, günün daha kısa olduğu kışın tutarız demek doğru değildir."
Dr. Serdar Güler ve Prof. Dr. Hamza Aktan, kalp damar hastaları, şeker hastaları, yüksek tansiyonu olanlar, hamileler ve mide bağırsak problemi olanların dikkat etmesi gerektiğini belireterek, bu tür rahatsızlığı olanların oruçtan muaf olabileceklerini söylediler.