Ormanların yeni bekçileri 'avcı böcekler'

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, ormanlara zararlı böceklere, biyolojik mücadele kapsamında avcı böcek ordusuyla karşılık veriyor.

cumhuriyet.com.tr

Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamaya göre, zararlı böcekler, üreme enerjileri çok yüksek olduğundan uygun iklim şartlarında kısa zamanda çoğalarak bütün ormanı tehdit edebiliyor.
Böcek zararından dolayı yıllık ortalama 300-400 bin metreküp ağaç kuruyor. Bu rakam böcek popülasyonunun yoğun olduğu durumlarda 1 milyon metreküpün üzerine çıkıyor.

Orman yangınlarından 5 kat daha fazla tahribat oluşturan böceklere karşı faydalı böcekler korunuyor. Yararlı böceklerin laboratuvar ortamında çoğaltılmasının yanı sıra karışık meşçereler kurularak ormanların zararlı böceklere dayanıklı hale getirilmesi sağlanıyor.

334 bin 559 hektar alanda çalışma

Biyolojik, biyoteknik, mekanik ve kimyasal mücadele yöntemlerinin uygulandığı zararlılara yönelik geçen yıl toplam 334 bin 559 hektar alanda çalışma yapıldı. Bunun 106 bin 912 hektarında ise biyolojik mücadele gerçekleştirildi.

Biyolojik mücadele kapsamında geçen yıl 148 karınca nakli gerçekleştirilirken, 61 bin 269 suni kuş yuvası asıldı, bin 329 adacık tesis edildi. Bugüne kadar ise 1 milyon 409 bin 747 kuş yuvası, 12 bin 277 karınca nakli ve 19 bin 921 adacık yöntemi uygulandı.

Bir karınca yuvasıyla, 1 hektardaki zararlı kontrol ediliyor

Zararlı böceklerin yumurta, larva, pupa ve erginlerini yiyerek beslenen kuş popülasyonunu artırmak için ormanlara yılda ortalama 50 bin suni kuş yuvası asılıyor.

Zararlı böcek ve bitki biti yiyerek beslenen kırmızı orman karıncası ise koloni halinde yaşıyor. Bir karınca yuvasıyla 1 hektardaki zararlı kontrol ediliyor. Karıncalar yılda ortalama 24 kilogram böcek ve bitki biti yerken, ormanlara yılda ortalama 150 karınca yuvası nakli yapılıyor.

Çamkese böceği paraziti üretimi, yılda ortalama bin 500 adacıkta gerçekleştiriliyor. Bu yöntemle 50 bin hektar ormanlık alandaki çam kese böceği popülasyonu kontrol ediliyor.

Geçen yıl 539 bin 678 avcı böceği ormanlara bırakıldı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun da yakından takip ettiği biyolojik mücadele yöntemlerinin en önemli ayağını oluşturan avcı böcek üretimi, Türkiye'de 53 laboratuvarda yürütülüyor.

İhtiyaca göre planlamanın yapıldığı 1 milyon kapasiteli laboratuvarlarda geçen yıl 4 değişik cinsten 539 bin 678 avcı böcek üretilerek ormanlara salındı.

4 tip avcı böceği üretiliyor

Rhizophagus grandis: Doğu Karadeniz ladin ormanlarında önemli derecede tahribat yapan dev soymuk böceğiyle biyolojik mücadele çerçevesinde 1985'ten itibaren hastalıklı ağaçlara bırakılıyor. Geçen yıl 210 bin 286 adet üretilerek ormanlara bırakılan böcekle ladin ormanlarında doğal denge sağlandı.

Thanasimus formicarius: Hemen hemen bütün kabuk böceklerinin yırtıcısı olan ve 2007'den itibaren üretilen böcekten, geçen yıl 51 bin 802 adet üretildi.

Calosoma sycophanta: Kızılçam ve diğer çam türlerinde ibreleri yemek suretiyle ağaçların büyüme enerjisini azaltan çam kese böceğiyle mücadele çerçevesinde üretiliyor. 2004'ten bu yana üretimi devam eden bu türden geçen yıl 272 bin 590 adet üretilerek ormanlara salındı.

Rhizophagus depressus: İbreli türlerdeki kabuk böcekleriyle mücadele için 2007'den bu yana Artvin bölgesinde üretilen bu türden ise geçen yıl 5 bin adet üretilerek ormanlara bırakıldı.