Orman Kanunu'nda değişiklik
TBMM Çevre Komisyonu, bozuk ve verimsiz orman alanlarında ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve rehabilitasyon yapılmasına imkan veren yasa teklifini benimsedi.
cumhuriyet.com.trTBMM Çevre Komisyonu, AKP Uşak Milletvekili Nuri Uslu'nun Orman Kanunu'na bir madde eklenmesini öngören yasa teklifini, tali komisyon olarak görüştü.
Teklifle ilgili bilgi veren Uslu, Türkiye'nin orman varlığının yaklaşık yarısının bozuk ve verimsiz olduğunu belirterek, bunların değerlendirilerek kısa sürede verimli hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Teklifin bu amaçla hazırlandığına işaret eden Uslu, rehabilitasyon ve ağaçlandırma çalışmalarıyla bozuk ve verimsiz orman alanlarının verimli hale getirilebileceğini kaydetti.
Çevre ve Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürü Hanifi Avcı, kabul gören yeni anlayışla bozuk ve verimsiz alanların rehabilite edilerek ağaçlandırılması gerektiğini belirtti.
Orman Kanunu'nda ağaçlandırma ve rehabilitasyonun tanımının olmadığını, yargının bu gerekçeyle kararlar verebildiğine dikkati çeken Avcı, bu durumun kendilerini sıkıntıya düşürdüğünü ve ancak ikincil mevzuata göre hareket ettiklerini söyledi. Avcı, teklife olumlu baktıklarını bildirdi.
Avcı, CHP Kırklareli Milletvekili Tansel Barış'ın, teklifin ''örtülü bir 2B olarak kullanmak isteyenlere karşı önlem alınıp alınmadığı'' sorusuna, ''Yılda iki kez sahaları kontrol ediyoruz. Farklı bir ağaç türünün dikilmesi ya da bina yapılması halinde, mahkeme kararına gerek olmadan uyarıyoruz ve yıkıyoruz. 2B ile ilgili düzenleme, ancak yeni yasa çıkarılmasıyla mümkündür'' dedi.
Komisyon, tasarıyı, tümü üzerindeki görüşmelerin ardından benimsedi. Teklife göre, bozuk veya verimsiz orman alanları; ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve rehabilitasyon çalışmalarına konu edilecek. Bu alanlarda, mevcut türlerden gerekenler korunacak, aşılanacak ve rehabilite edilecek. Ayrıca, orman içi boşluk alanlar, bölgede doğal olarak yetişen türlerle ekim, dikim ve aşılama suretiyle imar-ihya ve rehabilite edilerek doldurulacak.
Ağaçlandırılan, erozyon kontrolü yapılan imar-ihya ve rehabilite edilen sahalardan elde edilen odun dışı orman ürünleri; öncelikle bu sahaların bakımını gerçekleştiren köy tüzel kişiliklerine, tarımsal kalkınma kooperatiflerine ve yöre halkına tarife bedeliyle verilebilecek.