Orhan Pamuk: Türkiye Avrupa’dan uzaklaştıkça otoriterleşiyor

Orhan Pamuk Almanca’ya çevrilen romanı Kırmızı Saçlı Kadın’ın tanıtımı için Berlin’e geldi. Pamuk romanın tanıtımında "Türkiye Avrupa’dan uzaklaştıkça otoriterleşiyor" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Almancaya çevrilen son romanı “Kırmızı Saçlı Kadın”ın tanıtımı için Berlin’de düzenlenen etkinlikte “Türkiye Avrupa’dan uzaklaştıkça otoriterleşiyor” dedi. Deutsche Welle Türkçe’den Jülide Danışman’ın haberine göre Pamuk, “Türkiye’nin siyasi durumu, beni 30 yıldır kafamda taşıdığım bu hikâyeyi yazmaya yöneltti” diye konuştu.

Türkiye’nin Avrupa’dan uzaklaştığına işaret eden Pamuk, “Ben buna kızgınım, öfkeliyim ve eleştirelim. Ben Türkiye’nin barışının, mutlu geleceğinin, zenginliğinin, huzurunun ve kültürel zenginliğinin en iyi Avrupa’ya yaklaşmakla ifade edileceğini bilen bir yazarım. Bütün hayatım buna inanmakla geçti. Ama Türkiye Avrupa’dan uzaklaştıkça otoriterleşiyor. Bu kitapta yaptığım şey birazcık bu konulara derinden ve edebi bir şekilde yaklaşmak oldu” diye konuştu.

“Kırmızı Saçlı Kadın” lise öğrencisi Cem’in harçlığını çıkartmak için geleneksel yöntemlerle kuyu kazan Mahmut Usta’nın yanında çalıştığı bir ayın hayatını nasıl etkilediğini anlatırken, usta-çırak ile baba-oğul ilişkilerini ele alıyor. Romanın gerçekçi bir yanının olduğunu söyleyen Orhan Pamuk, Sophokles’in oğlun babayı öldürdüğü “Kral Oidipus” adlı eseri ile Firdevsî’nin otoriter babanın oğlunu öldürdüğü “Rüstem ve Sührab” gibi eski hikâyeleri harmanlayan bir yanı olduğunu dile getirdi.