Örgün eğitim çöküyor

TEOG sonucu liselerde oluşan kontenjan açıklarının, özel okullara kayma nedeniyle yarından itibaren daha da artacağı düşünülüyor.

Figen Atalay

TEOG yerleştirme sonuçlarının açıklanması, istedikleri okullara yerleşen öğrencileri mutlu etti ama binlerce çocuğun geleceği belirsizliğini koruyor. Hayallerindeki Anadolu Liseleri’ne puanları yetmeyen, meslek ve imam hatip liselerinde de öğrenim görmek istemeyen öğrenciler açık liseye mahkûm oldu. Sonuçlara göre, 8. sınıf mezunu her 5 öğrenciden biri açık liseye yerleştirilmiş durumda!

Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, “Öğrencilerin büyük kısmının açık liselere gidiyor olması, örgün eğitimin dışına çıkması, 4+4+4 sisteminin 3. ayağının çöktüğünü gösteriyor” dedi.

Velilerin ve öğrencilerin, dershanelerin kursa dönüştürülmesi, temel liselerin açılması karmaşası içerisinde büyük bir boşluğa düştüğünü söyleyen Karaca, yerleştirme sonrası liselerde oluşan 249 bin boş kontenjan için de şu yorumu yaptı: “Öğrenciler, dershane talebinin karşılanmadığı, istemediği bir okula yerleşmek yerine açık liseyi tercih etmiş görünüyor. İmam hatip liselerinin sayısı çok artırıldı. Geçen yıl çok sayıda öğrenci, tercih etmediği halde sınav modeli üzerinden imam hatip ve meslek liselerine yerleşmişti. Bu sene öğrenciler tercih etmemiş, öyle görünüyor. Zorlamayla bu sonuç oluyor. Bu durum, eğitimin geldiği noktayı gösteriyor. Eğitimin baştan aşağı yeniden dizayn edilmesi gerekiyor. Sorunun, tüm liseleri anadolu liselerine çevirerek çözülmediği bir kere daha ortaya çıktı. Aksine tabela değişimi, yeni sorunlar yarattı.”

Uğur Kariyer Merkezi Direktörü Nazik Kösegil, halen okullarda toplam 248 bin 908 boş kontenjan bulunduğunu hatırlatarak, “Bu sayı ilerleyen günlerde artacaktır. Sayısal verilere bakıldığında bir yanda açık kontenjanlar varken diğer yanda 71 bin 373 öğrencinin tercih yaptığı halde bir okula yerleşememesi tercihler sırasında bazı okul türlerinin tercih edilmediğini gösteriyor. 17 Ağustos tarihinde (yarın) boş kontenjanların açıklanması ile birlikte hangi okul türlerinin tercih edilmediği daha net görülecek. Açık lisede kayıtlı görülen öğrenciler içinde aslında özel okula kayıt yaptırmış ama resmileştirmemiş öğrenciler de bulunmaktadır. Nakil sürecinin başlamasıyla birlikte açık lisede olan öğrencilerin durumu netleşeceğinden bu durumda olan öğrenci velileri için önümüzdeki hafta önemli olacaktır” dedi.

 

Veriler açıklanmalı

Öğrencilerin hangi lise türlerine yerleştiklerinin açıklanması gerektiğini vurgulayan Eğitimci Alaattin Dinçer de “Yerleşmesi kesin gibi görünen 1 milyon 36 bin öğrencinin Anadolu, mesleki ve teknik ile din öğretimi veren liselere dağılım sayı ve oranları açıklanmalıdır. Kontenjanları boş kalan okullar ve bu okulların taban puanları da mutlaka açıklanmalıdır” dedi.