Ordu, parlamentoyu feshetti

Mısır'da yönetimi üstlenen Yüksek Askeri Konsey, anayasayı askıya alıp parlamentoyu feshederken, yeni anayasanın oluşturulması için komisyon kurulması kararı aldı. Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan protesto gösterilerini organize edenler bu sefer de bir '"zafer yürüyüşü" için çağrı yaptı.

cumhuriyet.com.tr

Mısır'da yönetimi üstlenen Yüksek Askeri Konsey, parlamentoyu feshetti. Konsey, Anayasayı da askıya aldı.  Mübarek'in devrilmesiyle sonuçlanan protesto gösterilerini organize edenler bu sefer de bir ''zafer yürüyüşü'' için çağrı yaptı. 

Halit Abdulkadir Uda, 18 Şubat Cuma günü tüm Mısır'da düzenlenecek yürüyüşe milyonların katılmasını beklediklerini söyledi. Ordunun açıklamasında, yeni anayasa için bir komisyon kurulacağı belirtildi. Açıklamada, geçiş döneminin 6 ay ya da cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri yapılıncaya kadar olacağı kaydedildi.
 

Muhaliflerden yorum

Mısır'da 2005'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Hüsnü Mübarek'in ardından büyük oy farkıyla ikinci olan Ayman Nur, Yüksek Askeri Konseyi'nin açıklamasını ''devrimin zaferi'' olarak nitelendirdi. Mısır'da muhalif İşçi Partisi, Müslüman Kardeşler Örgütünün bazı mensupları ile yakınları gözaltında olan bir grup muhalif, Tahrir Meydanı'ndan ayrılmak istemiyor.

Mısır ordusunun Tahrir Meydanı'nı boşaltmak istemesine karşın gösteri yapan eylemciler, Mübarek'in istifa etmeden önce atadığı ve ordu tarafından da seçimlere kadar ülkeyi yöneteceği ilan edilen Ahmet Şefik hükümetinin halen işbaşında olmasını protesto ederek, olaylar nedeniyle tutuklanan veya gözaltına alınan kişilerin serbest bırakılmasını talep ediyor. Tahrir Meydanı'ndaki askerler, bir yandan trafik akışını sağlamaya çalışırken diğer yandan göstericilerin trafiğe engel olmaması için gayret gösteriyor.

Süleyman'ın rolünü ordu belirleyecek

Mısır Başbakanı Ahmed Şefik, devrilen Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek tarafından atanan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'ın rolünü ordunun belirleyeceğini söyledi.
 

Askerler göstericilerin çadırlarını sökerek topladı

Görgü tanıkları, iki haftadan beri gösterilerin sürdüğü Tahrir Meydanına giren askerlerin, trafiği rahatlatmak ve hayatın normale dönmesi amacıyla göstericiler tarafından kurulan derme çatma çadırları sökerek topladığını belirtti.

Çadırları söken askerlerle göstericiler arasında zaman zaman sözlü tartışmalar yaşandığını kaydeden görgü tanıkları, buna karşın çadırların toplanması işleminin genellikle olaysız geçtiğini ifade etti.

Basına konuşan Eşref Ahmed adlı bir gösterici, askerlerin kurduğu çadırı sökse de buradan ayrılmayacağını söyledi. Ahmed, ''Çünkü hala yapılması gereken çok şey var. Henüz yerine getirilmiş hiçbir şey yok'' dedi.

 

Muhalifler Tahrir Meydanı'na gidiyor

Mısır'da, ordunun çadırları kaldırma girişimiyle birlikte Kahire'nin birçok semtinden muhaliflerin Tahrir Meydanına hareket ettikleri bildirildi. El Cezire televizyonun haberine göre, Tahrir'de yaşanan gelişmeleri televizyonlardan öğrenen çok sayıda gösterici meydana doğru hareket etti.

Tahrir Meydanında bulunan bazı polislerin de göstericiler ile birlikte protesto eylemlerine katıldıkları, askerlerin göstericileri alandan ayrılmaya ikna etmeye çalıştıkları, askerler ile göstericiler arasında zaman zaman arbede çıktığı kaydedildi.
 

Mübarek'in oğulları tartıştı

Bu arada, istifa eden Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in oğulları Cemal ile Ala'nın, aralarında kavgaya varacak şekilde tartıştıkları belirtildi. Mısır'da yayımlanan İhbar El Youm gazetesinin cumhurbaşkanlığına yakın kaynaklara dayandırdığı iddiasına göre, Mübarek'in küçük oğlu Ala, babasının istifasına giden süreçteki gelişmelere Cemal Mübarek'in sebep olduğunu ileri sürerek ağabeyi ile tartıştı. Ala ve Cemal Mübarek'in tartışmasının oldukça sert olduğunu ileri süren gazete, ayrıntılara ilişkin bilgi vermedi.

 

Bakanlar Kurulu, geçis sürecinde görevinin başında kalacak

Mısır'da istifa eden Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek tarafından oluşturulan bakanlar kurulunun, ülkedeki geçiş süreci boyunca görevinin başında kalacağı bildirildi. Basına açıklamada bulunan Mısır kabine sözcüsü, bakanlar kurulunun, ülkede yaşanan siyasi değişim sürecini denetlemek amacıyla görevinin başında kalacağını ve kabinede büyük bir değişikliğe gidilmeyeceğini söyledi.

''Oluşturulan hükümet kalıbı, geçiş süreci tamamlanana kadar, birkaç ay görevini sürdürecek ve ondan sonra yeni hükümet, demokratik prensipler çerçevesinde atanacak'' diye konuşan sözcü, bu süre içinde bazı görevlerin el değiştirebileceğini sözlerine ekledi. Sözcü, ''Hükümetin ana görevi güvenlik ve düzeni yeniden tesis etmek, ayrıca ekonomik süreci başlatmak, gün be gün yaşanan gelişmelere dikkat etmektir'' dedi.

Mısır'da yönetimi üstlenen Yüksek Askeri Konsey, parlamentoyu feshetti ve anayasayı askıya aldı. Ordunun açıklamasında, yeni anayasa için bir komisyon kurulacağı belirtildi.
Açıklamada, geçiş döneminin 6 ay ya da cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri yapılıncaya kadar olacağı kaydedildi.

 

Bazı muhalif gruplar meydanı boşaltmak istemiyor

Mehmet Kemal Firik - Mısır'da muhalif İşçi Partisi, Müslüman Kardeşler Örgütünün bazı mensupları ile yakınları gözaltında olan bir grup muhalif Tahrir Meydanı'ndan ayrılmak istemiyor. Mısır ordusunun Tahrir Meydanı'nı boşaltmak istemesine karşın gösteri yapan eylemciler, Mübarek'in istifa etmeden önce atadığı ve ordu tarafından da seçimlere kadar ülkeyi yöneteceği ilan edilen Ahmet Şefik hükümetinin halen işbaşında olmasını protesto ederek, olaylar nedeniyle tutuklanan veya gözaltına alınan kişilerin serbest bırakılmasını talep ediyor.

Tahrir Meydanı'ndaki askerler, bir yandan trafik akışını sağlamaya çalışırken diğer yandan göstericilerin trafiğe engel olmaması için gayret gösteriyor. Askerler ile göstericiler arasında zaman zaman arbedeye varan tartışmalar olduğu, ancak askerlerin güç kullanmak ve halkla sert tartışmalara girmekten kaçındığı gözleniyor. Bu arada, muhalif ve İslamcı çizgisi ile bilenen İşçi Partisi, meydanda dağıttığı bildiride, Ahmet Şefik hükümetini istifa eden Hüsnü Mübarek'in atadığını hatırlatarak, "Değişen bir şey yok. Bizler buradayız" dedi.

Tahrir Meydanı'nda bekleyiş devam ederken, gönüllü gençlik grupları da ülkede yaşamın normale dönebilmesi için yoğun çaba sarf ediyor. Ellerinde süpürge ve kovalarla meydanı ve çevre yolları temizleyen gençler, trafik işaretlerini onarıyor. Üzerlerinde "Gösteriler sırasında ürettiğimiz çöpten dolayı özür dileriz. Ülkeyi biz yeniden inşa edeceğiz" yazılı tişörtler bulunan gençler, Kahire'nin bazı semtlerinde de belediye ekiplerinin çalışmasına yardım ediyor.
 

 

''Mübarek, Şarm El Şeyh'te"

Mısır Başbakanı Ahmed Şefik, devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in Kızıldeniz kıyısındaki Şarm El Şeyh kentinde olduğunu söyledi. Şefik, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''(eski) Cumhurbaşkanının Şarm el Şeyh'te olduğunu biliyorum'' dedi.

Öte yandan kabineden bir sözcü, Mübarek'in yurtdışındaki mal varlığının dondurulması konusunda herhangi bir talep olmadığını, ''ancak gerekirse bunu yapacaklarını'' ifade etti.

 

''Yüksek Askeri Konsey'in açıklaması devrimin zaferi"

Mısır'da 2005'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Hüsnü Mübarek'in ardından büyük oy farkıyla ikinci olan Ayman Nur, Yüksek Askeri Konseyi'nin açıklamasını ''devrimin zaferi'' olarak nitelendirdi. Ayman Nur, Konseyin attığı adımların, hükümet karşıtı protestocuları tatmin etmesi gerektiğini belirtti.

Mısır'da yönetimi üstlenen Yüksek Askeri Konsey, parlamentoyu feshettiğini, anayasayı askıya aldığını ve yeni anayasa için bir komisyon kurulacağını açıklamıştı.

 

Mısır Başbakanı Şefik'in açıklaması

Mısır Başbakanı Ahmed Şefik, devrilen Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek tarafından atanan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'ın rolünü ordunun belirleyeceğini söyledi. Süleyman'ın durumu, Mübarek'in cuma günü istifa etmesinden bu yana muallakta kalmıştı. Mısır'da yönetimi üstlenen Yüksek Askeri Konsey de bugün parlamentoyu feshettiğini, anayasayı askıya aldığını ve yeni anayasa için bir komisyon kurulacağını açıklamıştı.