Oran ve Onur'dan hayvan hakları için kanun teklifi
CHP İstanbul Milletvekilleri Umut Oran ve Melda Onur, Hayvan Hakları Koruma Kanun Teklifi verdiler. Halen Kabahatler Kanunu'nda bulunan hükümlerce değerlendirilen hayvanlara yönelik şiddetin de TCK'ya taşınması isteniyor.
cumhuriyet.com.trTBMM'de bir basın toplantısı düzenleyen Oran ve Onur, Türkiye'nin "Basın özgürlüğü, düşünce özgürlüğü, sivil siyaset, ekonomik" olmak üzere pek çok sorunu olduğunu bildiklerini ancak 5199 sayılı yasanın Hayvan Hakları için yetersiz olduğunu ifade ettiler. Bu kapsamda 5 Ekim tarihinde CHP'nin imzaladığı Hayvan Hakları Taahhütname çerçevesinde AB mevzuatının da önünde bir çalışma yaptıkları belirttiler. Hayvanların ekolojik ve etolojik haklarının güvence altına alınmasını amaçlayan kanun teklifinde "Bütün hayvanların işkence, kötü muamele ve eziyet görmeme hakkına sahip olduğunu" da koyduklarını söyleyen Oran şöyle devam etti:
"Sahiplenilen tüm hayvanların işaretlenmesi, boynunda isim, adres ve hangi belediyeye kayıtlı olduğunu gösterir bir numara sahibi olmasını sağladık. Artık kimse hayvan sahiplenme ve bakım eğitimi ile sertifa almadan herhangi bir evcil hayvan edinemeyecek. Bunu yasakladık. hayvanları kumar, eğlence, gösteri amacıyla kullanmayı da yasakladık. 5199 sayılı yasanın 19. maddesinde yaptığımız bir değişiklikle sahipsiz ve güçten düşmüş tüm hayvanların korunması için mali destek sağlanmasını getirdik. Bu sayede hem sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması hem de yerel yönetimlerin desteklenmesini sağladık. Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanları öldürenlere 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilmesini yasaya ekledik.
İzinsiz hayvan ticareti yapanlara ve bu konudaki yasaklara uymayanlara bir yıldan iki yıla kadar hapis cezası getirilmesini öngördük. Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranan, acımasız ve zalimce işlem yapan, döven, aç ve susuz bırakanlara iki yıldan dört yıla kadar, hayvanlara işkence yapanlara, cinsel ilişki kuranlara 3 yıldan 5 yıla kadar, 5199 sayılı kanuna aykırı hareket eden ve bu suretle bulundurduğu hayvanların bakımını, ciddi şekilde ihmal ettiği ya da onlara ağrı, acı veya zarar verdiği denetim elemanlarınca tespit edilen kişilere yine 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası öngördük. Dini amaç ve et hayvanı olarak tüketim amacı dışında bir amaçla bir hayvanı öldürenlere 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası getiriyoruz."
Oran, "Bu yasa değişikliğinin TBMM'de kabul edilmesini ve uygulamaya geçmesini temenni ediyorum" derken, konunun partiler üstü bir şey olduğununda altını çizdi. Onur ise hayvan haklarının önemine değinirken, "Evet onların oy hakkı yok ama sahiplerinin var" diyerek, daha yaşanabilir bir dünya için hayvanlara sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.
Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Ankara Temsilcisi Sırma Oya Tekvar'ında katıldığı basın toplantısında bir gazetecinin sorduğu "12 yaşındaki çocuğun para karşılığı babası tarafından verilmesine" yönelik soruya da Oran, "Evet maalesef bizde okuduk ve çok üzüldük. Konuya ilişkin biliyorsunuz bir bakanlığımız var. Bu konulara çok duyarlı olunması lazım" dedi. Onur ise "Aile olarak ele alınmamalı, bazen içindeki bireyler farklı yaklaşımlarda bulunabiliyor. Aileyi koruyalım derken, içerideki hataları gözardı edebiliyor. Bunun böyle ele alınması lazım" dedi.