Onu yazma bunu yazma

Suçlu yine medya Sağlık Komisyonu, sağlık çalışanlarına yönelik saldırılarda medyanın da payı olduğunu iddia etti.

cumhuriyet.com.tr

TBMM Sağlıkta Şiddeti Araştırma Komisyonu, dört aylık çalışmanın ardından raporunu tamamladı. Şiddete neden olarak gösterilen Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın savunulduğu komisyon raporunda, medyanın da şiddeti artırdığı belirtildi. Komisyon raporunda şu saptama ve önerilere yer verildi:

• Doktora önyargı: Şiddetin nedenleri arasında, “sağlık hizmeti sunucularına karşı olumsuz önyargılar, acil hasta kavramının açık olarak bilinmemesi, yüksek beklenti, akıl hastalığı, madde bağımlılığı” gösterildi.

 

Denetim sistemi

• SABİM de şiddet nedeni: Sağlık Bilgi İletişim Merkezi (SABİM) hakkında yeterli bilgilendirme yapılmadığından amaç dışı başvuru yapılması, olumsuz fiziki ortam koşulları, uzun ve yorucu çalışma süreleri, hizmet sunumunda çalışan personelin nicelik olarak yetersizliği, geç karar veren yargı sistemine genel güvensizlik, sağlık hizmetine özgü önleyici ve caydırıcı mevzuatın eksikliği de şiddetin nedenleri olarak gösterildi.

• Medya sorumlu: Raporda, “Medyada sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti teşvik eden haberlerin ve şiddeti içeren yapımların varlığı, sağlık çalışanları konusundaki olumsuz haberlerin ilgi görmesi nedeniyle sürekli alana ilişkin olumsuz haber yapılması” şiddeti tetikleyen ve artıran unsur olarak gösterildi. Bunun önlenmesi için ise başta “sağlık alanında medyada yer alacak haberler için izleme ve denetim sistemi kurulması” olmak üzere, kamu spotları yapılması, dizi filmler ve sinema filmlerinde sağlık çalışanlarına şiddete yönelik sahnelerin kullanılmaması gibi öneriler getirildi.

• Sağlıkta da kadına şiddet: 2011’de 384 hastane yöneticisinin yüzde 79’u, hastanelerinde şiddet olaylarının görüldüğünü bildirdi. Bu şiddetin yüzde 56’sı sözlü ve fiziksel, yüzde 15’i fiziksel, yüzde 29’u yalnızca sözlü olarak yaşandı. 1 Temmuz-31 Aralık 2012 tarihleri arasında ise 4 bin 342 şiddet olayı yaşandı. Bu olaylarda şiddete maruz kalanların yüzde 56’sı kadın. Saldırganların çoğu hasta yakını ve erkek. Alkol, madde bağımlıları ve psikiyatrik bozuklukları olanlar daha çok şiddete başvurdu. Şiddet uygulayanlar daha çok 30 yaş altı, eğitimsiz, işsiz kişiler.

• Her yıl 1285 güvenlik görevlisi: Güvenlik tedbirlerinin artırılması amacıyla, 2002’de 905 olan güvenlik personeli sayısı 2012’de 13 bin 761’e ulaştı. Yani hastanelerdeki güvenlik görevlilerine her yıl 1285 kişi eklendi.