Ölüm deneyimleri

Joel Schumacher’in yönettiği kült psikolojik gerilim The Flatliners (Çizgi Ötesi/1990) 27 yıl sonra yeniden çevrildi. Yeni versiyonu The Girl with the Dragon Tatoo’nun (Ejderha Dövmeli Kız) yönetmeni Niels Arden Oplev gerçekleştirdi.

Aslı Selçuk

Joel Schumacher’in psikolojik gerilimi The Flatliners (Çizgi Ötesi)  1990’da sinemalarda gösterime girdiğinde büyük başarı kazandı, yılın en büyük gişe getirisi yapan filmi oldu. Oyuncu kadrosunda Kiefer Sutherland, Julia Roberts, Kevin Bacon, William Baldwin, Oliver Platt vardı, filmin yapımcısı Michael Douglas’tı. Tıp öğrencileri Nelson, Rachel, Dave, Steckle ve Joe ölümden sonra yaşam var mıdır sorusuna yanıt bulmak için deneyimlere girişirler. Nelson’a göre bu konuda din ve felsefe başarısız olmuştur İlk deneyimi Nelson yaşar, ölüp dirildikten sonra duyuları keskinleşir, sanrılar görmeye başlar. Beş arkadaş ölüm süresini gittikçe uzatarak deneyleri sürdürürler, bir süre sonra da günahlarının, kötülüklerinin fiziksel olarak kendilerine döndüklerini farkederler. Geçmişleri onlardan
öç alıyordur. Kötülüklerinin bedellerini ödemeleri  gerekiyordur yoksa gerçek yaşamda huzuru, mutluluğu bulamayacaklardır. Yaşam, ölüm, bilim, etik değerler, güven, suçluluk, vicdan, bağışlama, kefaret, öç temalarını tartışan Çizgi Ötesi, kült psikolojik gerilim olarak sinema  tarihindeki yerini aldı.

Schumacher’den 27 yıl sonra The Girl with the Dragon Tatoo’nun (Ejderha Dövmeli Kız) yönetmeni Niels Arden Oplev The Flatliners’ı farklı bir vizyonla yeniden sinemaya uyarladı. Bu uyarlama bir yeniden çevirimden çok devam filmi niteliğinde. İlk versiyondaki Nelson karakteri (Kiefer Sutherland) yeni versiyonda Doktor Barry Wolfson rolünde, öğrencilerinin bilgisizliklerinden, yetersizliklerinden yakınıyor. Kapitalist ülkelerde öylesine bir rekabet var ki  gençlerin kapasitelerini, sınırlarını adamakıllı zorlamaları gerekiyor.  Oplev, Dr. Barry karakteriyle kült klasiğe saygıda bulunur. Her iki versiyonun yapımcısı da oyuncu–yapımcı Michael Douglas’tır.

 

“Yeni versiyon günümüzle direkt bağlantılı. Dünya büyük bir arenaya dönüştü. Özellikle ABD’inde büyük bir rekabet var. Avrupa’daki sosyalist düzen sürmekte. Gençler amaçlarına ulaşmak için kıyasıya mücadele ediyorlar. Beş karakterden üçü kadın, ikisi çok hırslı. Filmim günümüz dünyasının bir portresi. Genç kuşak büyük bir baskı altında. Rekabet ortamında özellikle kadınlar zor bir savaşım veriyorlar. Gençler zinde ve uyanık kalmak, daha fazla öğrenmek için her tür maddeyi  kullanıyorlar. Filmim uyuşturucu kullanmanın metaforu.  Ölüm deneyiminin ardından neyin gerçek neyin düşsel olduğunu  ayrımsamıyorlar. Bunu düşledim mi yoksa gerçekten yaşadım mı ? Günümüzde hangi haberlerin gerçek hangilerinin düzmece  olduğunu anlayabiliyor muyuz ?” diyen Oplev yerkürede korkulacak çok şey olduğunu da vurguluyor.

Yeni versiyon Çizgi Ötesi’ni doğaüstü-psikolojik gerilim olarak tanımlayabiliriz. Ölüm ve dirilişten sonra Courtney, Jamie, Marlo,  ve Sophia’nın beyinleri yeniden yapılanıyor, halüsinasyonlar  sanrılar görmeye başlıyorlar. Suçluluk içindeki vicdanları onları tehlikeli fiziksel olayların içine sürüklüyor. Geçmişte yaptıklarıyla yüzleşmeleri, kendilerini affetirmeleri gerekiyor. Oplev filmine korku unsurları katmış. “Korku filmleri daha çok baskıcı ülkelerde izleniyor. Özellikle cinsel, dini baskı
olan Katolik ülkelerde. Baskının, otoritenin kaynağı korkudur” diyen Niels Arden Oplev yeni versiyonu günümüz gençliğine uyarlayarak çok doğru bir seçim yapmış.

Yaptığımız kötülüklerle yüzleşmeliyiz, günahlarımızın bedelini bu dünyada ödemeliyiz diyen, yaşam, ölüm, vicdan azabı, suçluluk, etik  değerlerrekabet, hırs, adalet temalarını tartışan, Ellen Page, Diego Luna,  Nina Dobrev, James Norton, Kiersey Clemons ve Kiefer Sutherland’ın oynadığı The Flatliners (Çizgi Ötesi/ 2017) bugün gösterime girdi.