Okul öncesi kırtasiye malzemelerine sıkı takip

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, okullar açılmadan giysi ve kırtasiye malzemelerine yönelik denetimleri sıklaştırdıklarını belirtti.

cumhuriyet.com.tr

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, okulların açılmasına sayılı günler kala geçen yıl yürürlüğe giren ''Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ'' kapsamında sağlık yönünden zarar verebilecek giysi ve kırtasiye malzemeleri denetimini yoğunlaştırdı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bakanlık olarak, tüketici ürünlerine yönelik denetimlere yoğun bir şekilde devam edildiğini belirterek, denetlenecek yer ve ürünleri belirlerken mevsim, tüketicilerin alışveriş alışkanlıkları, üreticilerin ve tüketicilerin yoğun olarak yaşadığı yerler gibi kriterleri dikkate aldıklarını söyledi.

Bu yıl ilk olarak çocuk giysilerine yönelik denetimler gerçekleştirdiklerini anlatan Yazıcı, çocuklarda boğulma ve yaralanmalara neden olabilecek uzun kordon ve bağcıklar konusunda üretici ve satıcılara yönelik denetimler gerçekleştirildiğini, bu kapsamda 57 firmanın 2 bin 316 ürününün incelendiğini kaydetti. Bu denetimlerde aykırılık tespit edilen 201 ürünle ilgili olarak firmalara düzeltme süresinin verildiğini belirten Yazıcı, 20 Nisan 2012 tarihinde yayımlanan ve 2013 yılı itibari ile yürürlüğe girecek tebliğle bu konudaki aykırılıklara ilişkin üreticilere idari para cezasının uygulanacağını vurguladı.

Yazıcı, diğer bir önemli denetimin de çocukların bakımında kullanılan ürünlere yönelik olduğuna dikkati çekerek, ''Çocuk bakım ürünü derken kastımız yürüteçler, pusetler, ana kucağı, çocuk arabası ve beşiği gibi ürünlerdir. Bu konuda 40 firmada bin 126 ürün denetlendi. Bu ürünlerin, kullanıcının yaralanmasına yol açmaması ve gerekli uyarılarla birlikte satılması gerekmektedir. Bu noktada, yaptığımız denetimlerde eksiklik tespit ettiğimiz, üzerinde güvenli ve doğru kullanımla ilgili yeterli talimat bulunmayan 533 yürüteç ve tekerlekli çocuk arabası ile ilgili önlem alındı. Ürünlerin güvenli hale getirilmesi sağlandı'' dedi.

 

Stor perdeler de denetlendi

Stor perdelere yönelik denetimleri de sıklaştırdıklarını ifade eden Yazıcı, bu ürünlerle ilgili geçmiş yıllarda ölüm ve yaralanma ile sonuçlanan kazaların meydana geldiğini, Mayıs ayında bu ürünlerin üreticilerine yönelik bir kampanya denetimi yapıldığını, bu kapsamda 8 firmada 223 farklı ürünün denetlendiğini söyledi. Stor perdeleri katlamaya yarayan zincirlerin neden olabileceği kazalar konusunda satıcı ve üreticilerin bilgilendirildiğini belirten Yazıcı, Avrupa ülkelerinde zorunlu hale getirilen emniyet kitleri konusunda üreticilere bilgi verildiğini ve gerekli uyarlamaları yapmalarının istendiğini ifade etti.

Yazıcı, yaz aylarında özellikle Antalya, Muğla ve Aydın gibi tatil bölgelerinde mayo, plaj havlusu, terlik, sandalet ve yüzme malzemelerini mercek altına aldıklarına işaret ederek, bu ürünlerin üretici, dağıtıcı ve satış noktalarında yapılan denetimlerde riskli görülen mayo, plaj havlusu, çocukların kullanımına yönelik can simitleri, kolluklar, şişme yataklar gibi yüzmeye yardımcı malzemeler ve terliklerden numuneler alındığını ve teste tabii tutulduğunu, izin verilen limitlerin üzerinde tehlikeli kimyasal madde içerdiği tespit edilen 2 ürünle ilgili toplatma kararı aldıklarını bildirdi.

'Okul arefesinde bakanlık olarak harekete geçtik'

Önümüzdeki hafta yeni eğitim ve öğretim yılının başlayacağına dikkati çeken Yazıcı, bütün velilerin çarşı pazarda çocuklarının okul ihtiyaçlarını giderme telaşında olduğunu, okulların açılması arefesinde bakanlık olarak harekete geçtiklerini ve geçen yıl olduğu gibi bu yıl da okul kıyafetleri ve kırtasiye ürünleri konusunda denetimlere başladıklarını söyledi.

Yazıcı, Ağustos ayında Eskişehir ve Kayseri'de kırtasiye ve okul kıyafetlerine yönelik yapılan denetimlerde numuneler alındığını ve bunların test için laboratuvarlara gönderildiğini, aykırılık tespit edilen kalem ve beslenme çantaları için idari işlem başlattıklarını vurguladı. Yine bu ay içinde de aynı ürünlerle ilgili olarak, 6 büyük ilde denetimlerin devam ettiğini ifade eden Yazıcı, bu denetimlerin sonuçlarını da çok yakında kamuoyu ile paylaşacaklarını kaydetti.

Denetlenecek ürünleri seçerken direkt cilt ile temas eden ve küçük çocuklar tarafından yoğun olarak kullanılan ürünlere öncelik verdiklerine işaret eden Yazıcı, şöyle konuştu: ''Tüketicilerin cildine direkt temas eden ürünlerde sağlığa son derece zararlı olan kimyasallar denetlenmekte ve tüketicilerin sağlığının korunması amaçlanmaktadır. Alınan numuneler test ve muayene işlemlerinin yapılması için akredite test kuruluşlarına gönderilerek incelenmekte ve numunelerde insan sağlığına zararlı kimyasalların ilgili tebliğde belirlenen limitlerin üzerinde çıkması halinde üretici veya ithalatçıya güvensiz ürünlerin ilan edilmesi, toplatılması ve imhası gibi yaptırımların yanı sıra 13 bin 500 lira ile 33 bin 900 lira arasında idari para cezası uygulanıyor.''

'Vatandaşımızın sağlıklarını da korumak azmindeyiz'

Bakan Yazıcı, amaçlarının, hem tüketicilerin hem de mevzuata uygun üretim yapan firmaların korunması olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi: ''Bu yıl yaptığımız denetimlerdeki ilk izlenimlerimiz üreticilerimiz ve satıcılarımızda geçen yıla oranla ürün güvenliği konusundaki farkındalığın arttığı yönündedir. Bu sevindirici bir gelişme olup, bu bilincin piyasaya hakim olması için denetimlerimizi kararlılıkla sürdürme azmindeyiz. Tüketicilerin korunmasından sorumlu Bakan olarak vatandaşımıza söyleyeceğim, 74 milyon vatandaşımızın sadece ekonomik çıkarlarını değil, sağlık ve güvenliklerini de korumak azmindeyiz ve bunun için denetimlerimize aralıksız devam edeceğiz ve yanlış yapanlara müsamaha göstermeyeceğiz. Vatandaşlarımız gönül rahatlığı içinde okul alışverişlerini yapabilirler. Bununla birlikte, herhangi bir ürünle ilgili şikayetleri olduğu takdirde Bakanlığımıza telefonla, fax ile veya www.urunguvenligi.org sitesi üzerinden bildirebilirler. Başvuruları değerlendirilecek ve derhal gereği yapılacaktır.''