Öğretmenlerin KPSS zaferi

KPSS puanının geçerlilik süresinin bir yıl olmasını öngören madde iptal edildi.

Ozan Çepni

Milli Eğitim Bakanlığı, on binlerce öğretmen adayının mücadelesini görmezden gelemedi. Bakanlık, yönetmelik değişikliğine giderek 20 bin ek sözleşmeli öğretmen atamasında 2017 KPSS puanının kullanılmasının önünü açtı.

Öğretmen adaylarının sosyal medyada örgütlenerek başlattığı atama mücadelesinde Milli Eğitim Bakanlığı ilk adımı attı. 20 bin ek sözleşmeli öğretmenlik atamasının 2017 KPSS puanıyla yapılmasını talep eden adayların girişimlerinin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kararnamesiyle, öğretmen adaylarının KPSS’de elde ettikleri puanların geçerlilik süresinin 1 yıl olmasını öngören madde yürürlükten kaldırıldı.

2 yıl geçerli

Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan “Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik”te yapılan değişiklikle “Öğretmen adayları için KPSS’de elde edilecek puanların geçerlilik süresi bir yıldır” cümlesi yönetmelikten çıkarıldı. Bu kapsamda öğretmen adaylarının KPSS sonuçlarını diğer memur adayları gibi 2 yıl kullanmasının önü açıldı.
Erdoğan’ın açıkladığı 100 günlük programda yeralan 20 bin ek sözleşmeli öğretmen ataması için öğretmen adayları ise atama kılavuzunu beklemeye başladı. Erdoğan’ın atama duyurusu öncesi ek atama talebi ile sosyal medyada örgütlenen on binlerce öğretmen adayı, hükümetin 100 günlük programı ardından talep değiştirmişti. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a ulaşmak için kampanyalar başlatan, siyasi partilerle görüşen ve defalarca bakanlığa temsilci gönderen öğretmen adayları sonunda seslerini duyurdu. Yapılan değişiklik kapsamında, Erdoğan’ın programına göre 86 günü kalan atama sürecinde 2017 KPSS puanı ile başvuru imkânı sağlandı. ÖSYM’nin 31 Ağustos’da açıklamayı planladığı KPSS 2018 sınav sonuçlarının ardından atama kılavuzunun yayımlanması durumunda 2 sınav sonucu da atama başvurularına açık olacak.

Yönetmelik değişikliğinin Resmi Gazete’de yayımlanmasını binlerce öğretmen adayı sevinçle karşıladı. Ancak bir kısmı ise atama kılavuzu beklerken gerçekleşen değişikliğin kendilerinin aleyhinde olduğunu savundu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın onay vermesi sonrasında atama takvimini yayımlayacak olan MEB’in, atama kılavuzunu 31 Ağustos sonrasına bırakması durumuna dikkat çeken öğretmen adayları, “2017 KPSS ile zaten yüksek puan alanlar atandı. Şimdi 2018 KPSS puanı da kılavuza eklenirse bizim yine atama şansımız kalmayacak” diyerek yaşanabilecek mağduriyetlere dikkat çekti.