"Öğretmenin performansı maaşına yansısın"
Demokrat Eğitimciler Sendikası(DES), Genel Başkanı Gürkan Avcı, "Aydınlık ve güçlü bir gelecek için eğitim reformları şarttır" dedi.
cumhuriyet.com.trDemokrat Eğitimciler Sendikası'ndan(DES), göreve geldiğinden bu yana eğitim sisteminde tartışılan değişimlere imza atan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'e destek geldi.
Sendikanın Genel Başkanı Gürkan Avcı, "Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, eğitime çeki düzen verme, çağdaş, demokratik ve bilimsel bir temele oturtma konusunda sonuna kadar haklı. Eğitimde, daha çok yapılması gerekenler ve alınması gereken kararlar var. Sistemin bir an önce toparlanması gerekiyor. Aydınlık ve güçlü bir gelecek için eğitim reformları şarttır" dedi. Avcı, öğretmenlere uygulanacak performansın iki katına kadar maaşlara yansıması önerisinde bulundu.
Demokratik Eğitimciler Sendikası Araştırma Merkezi(DESAM) tarafından Ankara'da düzenlediği "Eğitim ve Paradigmalar" panelinde konuşan Avcı, eğitimde yapılan reformlara karşı çıkanların pek çoğunun "statükoculuk" oynadığını ileri sürdü. Avcı, tartışılan düzenlemelere imza atan Milli eğitim bakanı Ömer Dinçer' e destek çıkarak, "Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, eğitime çeki düzen verme, çağdaş, demokratik ve bilimsel bir temele oturtma konusunda sonuna kadar haklı. Çünkü deniz bitmiş artık gidecek yer yok. Bu anlamda kararlı ve cesur adımlar atılıyor ki eğitimde daha çok yapılması gereken ve alınması gereken kararlar var. Çünkü çok zaman kaybedilmiş ve sistemin bir an önce toparlanması gerekiyor. Aydınlık ve güçlü bir gelecek için eğitim reformları şarttır" diye konuştu.
Eğitim sisteminin bilimdışı dayatma ve dogmalardan kurtulmasıyla Türkiye'nin önünün açılacağını vurgulayan Avcı, "Eğitim sistemine dönük eleştirilerin, ideolojik değil pedagojik gerekçelerle yapılması gerekir. Bugün ülkemizde uygulanan eğitim sistemi sanayi devrimi dönemine takılıp kalmıştır ve obsesiftir. Eğitim sisteminin anaokulundan üniversiteye kadar baştan sona kadar yeniden formatlanması ve demokratikleştirilmesi gerekir" dedi.
Konuşmasında, eğitim sisteminin bir hayat şekli de kazandırmayı amaçladığını hatırlatan Avcı, "Türk eğitim sisteminin en büyük zaaflarından birisi de öğrenciye özgüven ve yaratıcılık kazandıramamasıdır. Özentisiz, girişimci ruhun arkasında özgün bir eğitim sistemi yatar. Lise ve üniversiteden mezun gençlerimizin kendi işini kurma yerine, devletten iş beklemesi, eğitim sistemimizin bunu sağlayamadığının ispatıdır. Bugün halkımızın büyük ihtiyacı olduğuna inandığım birbirlerine tolerans gösteren, empati kuran, kendisiyle ve insanlarla barışık, ahlaklı ve topluma faydalı diplomalı insanlar yetiştirmek için eğitim sistemimize, öğrencilerin akademik gelişiminden daha çok etik gelişimini önemseyen bir ruh kazandırmalıyız" ifadelerini kullandı.
Avcı, Türkiye'nin yılda ortalama 700 milyon dolardan fazla parayı yurtdışında okuyan öğrenciler için dışarıya gönderdiğini söyleyen Avcı, rekabetin artırılarak bu durumun engellenmesi için Türkiye'de vakıf üniversitelerinin önünün açılmasının ve özel okulculuğun devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini kaydetti.
Konuşmasında, öğretmenlere ve akademisyenlere performans kriterlerinin maddi olarak uygulanması gerektiğini savunan Avcı, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in düşük performanslı öğretmenlere düşük maaş, yüksek performanslı öğretmenlere de diğerlerinin 2 katına kadar yüksek maaş öngören bir düzenleme getirmesi gerektiğini, bu durumda eğitim sisteminde verim ve kalitenin artacağını, dershane mecburiyetinin büyük oranda azalacağını söyledi.