Öğrenmeyi öğreteceğiz

İstanbul'daki Kültür Üniversitesi'nin Eğitim Fakültesi yeni dönemde ilk öğrencilerini kabul edecek.

cumhuriyet.com.tr

İstanbul Kültür Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 2013-2014 öğretim yılında ilk öğrencilerini kabul edecek. Kurucu dekanlığını, 2008-2012 dönem rektörü Prof. Dr. Dursun Koçer’in yaptığı fakülte; İngiliz dili eğitimi, okulöncesi eğitimi ve rehberlik ve psikolojik danışmanlık olmak üzere üç ana bilim dalından oluşuyor.

Fakültenin bölümleri ve kuruluş aşaması, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Öğretmen Yetiştirme Çalışma Grubu’nun belirlediği ihtiyaç alanlarını dikkate alarak oluşturuldu. Kültür Okulları öğretmen ve yöneticileri ile çalıştaylar yapıldı, öğretim içeriklerinin tamamı “Bologna Süreci” kriterlerine göre hazırlandı, okulöncesi öğretmenliği ile rehberlik ve psikolojik danışmanlık için toplam 110 kontenjan ayrıldı. İngiliz dili eğitiminin bir sonraki yıl öğrenci alması hedefleniyor.

 

Öğretmenin işi insandır

Kültür Okulları kurucusu inşaat yüksek mühendisi Fahamettin Akıngüç, “Bu yıl öğrencilerine merhaba diyecek eğitim fakültesi nasıl öğretmenler yetiştirmeyi planlıyor” sorusunu şöyle yanıtlıyor: “Her şeyden önce bir öğretmenin tüm işi insandır. İşinin malzemesi de, makinesi de, ürünü de insandır... Bu nedenle bir öğretmenin pedagoji kadar iletişim, davranış bilimi ve yönetim bilimine de hâkim olması gerekir. Öğretmen olan kişi, tüm benliğiyle öğretmenlik kimliğini taşıyabilmelidir. Öğretmenler sürekli kendilerini çocuklara örnek olarak sunma eğilimindedir. Daha doğrusu bunun eğitimini almış kişilerdir. Konuşurken soru sorar ve yanıtlarlar. Anlamaya ve kavramaya çalışırlar. Bu bugün böyledir, dün de böyleydi, yarın da böyle olacak... Kültür Üniversitesi de örnek olacak ve ülkesi için dünya için şahsiyetiyle ve mesleğiyle örnek olacak öğretmenler yetiştirmeyi hedefliyor.”

 

Staj da Kültür’de

Eğitim fakültesi, İstanbul Kültür Üniversitesi’nin kuruluşundan bu yana planladığı en büyük eğitim hamlelerinden biri. Fakültenin nihai amacı, öğrenmeyi öğreten eğitimcilerin yetiştirilmesi. Fakülte sanatın tüm alanları, uygarlık ve bilim tarihi başta olmak üzere kapsamlı bir öğretim programıyla öğrencilerini mesleklerine hazırlayacak. Geleceğin öğretmenleri, staj ve uygulama deneyimlerini ise İstanbul Kültür Eğitim Kurumları’nın okullarında kazanacaklar. Okulöncesi öğretmenliği lisans programına, katkı paylı 10, tam burslu 10, yüzde 75 burslu 10 ve yüzde 50 burslu 20 olmak üzere toplam 50 öğrenci alınacak. Öğretim içeriği ise gelişim psikolojisi, iletişim, yönetim, sosyal bilimler, el becerisi olmak üzere farklı alanları içeren disiplinler arası bir vizyonla oluşturuldu. Uygulama etkinliklerinin lisans programının ilk yılından itibaren başladığı bölümde, öğrenciler teorik ve uygulamalı olmak üzere toplamda 182 saatlik bir eğitimin ardından lisans diplomalarını alacaklar. İstanbul Kültür Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık lisans programına, katkı paylı 10, tam burslu 10, yüzde 75 burslu 10 ve yüzde 50 burslu 30 olmak üzere toplam 60 öğrenci alınacak. Öğrencilerin Avrupa Dil Pasaportu kriterlerine göre B2 düzeyinde İngilizce bilgisiyle mezun olacağı lisans programında, yaşam bilimleri ve doğa bilimleri ile rehberliğin tüm temel dersleri, psikoloji, istatistik, öğretim ilke ve yöntemleri ile sınıf yönetimi başta olmak üzere dört yıl süresince 176 saatlik eğitim sunuluyor.