Obama'nın mektubu zehirli çıktı
ABD Başkanı Barack Obama'ya gönderilen "şüpheli mektup" üzerindeki ilk incelemelerin, zarfta risin maddesinin tespit edildiğini ortaya koyduğu bildirildi.
cumhuriyet.com.trABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), ilk incelemeler sonucunda, Beyaz Saray'ın posta merkezine Obama'ya iletilmek üzere gönderilen mektupta zehirli risin maddesinin bulunduğunu açıkladı.
İlk testlerin yanıltıcı olabileceği düşüncesiyle mektup üzerindeki incelemelerin sürdüğü belirtildi.
Cumhuriyetçi Parti Mississippi Senatörü Roger Wicker'a da içinde öldürücü risin maddesi bulunan mektup gönderilmişti.
FBI'ya göre "şüpheli mektup"ların Boston Maratonu'ndaki bombalı saldırılarla bağlantılı olduğuna ilişkin gösterge bulunmuyor.
'Senatörlerin ofislerine de şüpheli paket gönderildi'
Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Beyaz Saray'a gönderilen ve ilk incelemelere göre risin içerdiği tespit edilen şüpheli mektubun, kim tarafından yazıldığını araştırıyor.
ABD Başkanı Barack Obama'ya gönderilen mektup "Bir yanlışı görmek ve açığa çıkarmamak, bu yanlışın sürmesine sessizce ortaklık etmektir. Ben KC. Bu mesajı onaylıyorum" sözlerini içeriyor.
Cumhuriyetçi Senatör Roger Wicker'a gönderilen mektupta da aynı ifadelerin yer aldığı, iki mektubun da ABD'nin Tennessee eyaletinin Memphis kentinden 8 Nisan'da gönderildiği anlaşılıyor.
FBI, ilk incelemelerin mektupların zehirli risin maddesi içerdiğini ortaya koyduğunu bildirmişti.
İlk testlerin yanıltıcı olabileceği düşüncesiyle incelemelerin sürdürüleceği belirtilmişti.
Bu arada polis, bazı senatörlerin ofislerine de şüpheli paket ve mektupların gönderildiğini, bunlar üzerindeki araştıramaların sürdüğünü bildirdi.
Risin
Ricinus communis (Kene otu) adlı bitkinin tohumlarından elde edilen, protein yapılı risin, vücutta protein üretimini durduran zehirli bir madde. Risinin insanda enjeksiyon veya solunumla alınması ölümcül sonuçlara yol açabiliyor.
Risin uzun süre, otopsilerde tespit edilememesinden ötürü, istihbarat servisleri tarafından oldukça sık kullanıldı. Günümüzde enzim immunoassay denilen bir teknikle risin antikorları artık saptanabiliyor.