Nükleere karşı horon teptiler

Çevre Mühendisleri Odası’nın düzenlediği panelde uzmanlar ülkenin Akkuyu Nükleer Santralı’na ihtiyacı olmadığını vurguladı. Panelin ardından Tünel’de “Nükleere Karşı Horon” etkinliği gerçekleşti.

Hazal Ocak/Cumhuriyet

Ukrayna’nın Kiev kentindeki Çernobil Nükleer Santralı’nda 26 Nisan 1986’da meydana gelen ve Türkiye’yi de etkileyen felaketin yıldönümü kapsamında dün gerçekleşen panelde uzmanlar Mersin Akkuyu’ya yapılacak olan Akkuyu Nükleer Santrali’nin büyük felaketlere yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Çernobil felaketini anımsatan Karadeniz İsyandadır Platformu temsilcisi Eren Dağıstanlı nükleer santralin deprem hattında bulunduğunu anlatarak “En ufak bir depremden etkilenebilir. Felaket gerçekleşebilir. Bir nükleer santralin patlamasına da gerek yok. Çalışma şekli ülkenin yarısını radyasyona boğacak. O santralin atıkları Akdeniz ve Karadeniz’i de radyasyona boğacak” dedi.

Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin Taksim’deki binasında “Çernobil’den Akkuyu’ya Nükleer Enerji” adlı bir panel gerçekleştirdi. Panelde konuşan Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Bozkıroğlu Türkiye’nin Akkuyu Santrali’ne ihtiyacı olmadığına ve bunun pahalı bir yatırım olduğunu söyledi.

Bozkıroğlu şunları söyledi: “Rusya’nın bize satmaya çalıştığı nükleer santral dünyada örneği yok. Ayrıca tüm riskleri de biz alıyoruz ama santral tamamen onların. Nükleer kesinlikle bir ihtiyaç değil. Politik bir tercih. Tamamıyla baştan sona problemli bir yatırım. Fukuşima’daki bir kaza Kanada’yı ya da dünyanın diğer ülkelerini etkiler hale geldi. Türkiyede’ki de oldukça büyük bir santral olacak. Bunu denetleyecek kurumu daha belirlememişiz. Bir an önce başlasın diye uğraşıyoruz”.

 

Nükleere karşı horon

Panelin ardından Taksim tünel meydanında “Nükleere Karşı horon” etkinliği gerçekleşti. Çok sayıda yurttaş Karadeniz müzikleri ve tulum eşliğinde horon tepti. Çevredeki yurttaşlar da etkinliğe alkışlarla destek verdi.

Fotoğraf: VEDAT ARIK