"Nükleer santral için referandum yapılsın"

Mersin Nükleer Karşıtı Platform'un "Her gün Eylemdeyiz" isimli Mersin Taş bina önündeki eylemi demokratik kitle örgütlerinin ve partilerin destek açıklamaları ile devam ederken, CHP Mersin İl Başkanı Yılmaz Şanlı, nükleer santral için referandum önerisinde bulundu.

cumhuriyet.com.tr

CHP Mersin İl Örgütleri, Büyükşehir Belediyesi Taş bina önünde toplanarak, Mersin Nükleer Karşıtı Platformun 'Nükleer Santrale Hayır' eylemine destek verdi.

 

Nükleer santral için Mersin'de referandum yapılsın

CHP Mersin İl Başkanı Yılmaz Şanlı, konuşmasında AKP Hükümetini Nükleer Santral için 'Halk Oylaması' yapmaya davet ederek, "Her zaman her fırsatta 'referandum' diyen Anayasa Değişikliği paketini halk oylamasına açamaya çalışan AKP'ye sesleniyoruz, Asıl şimdi halka sorma zamanıdır. Bölge adına böyle hayati bir kararı halkoyuna sunun, demokrasinin gereği de budur. Mersinli kendi kaderini kendi belirlesin. Nükleer Santral'i isteyip istemediğine Mersinli oylar ile karar versin" dedi. AKP hükümetinin enerji politikalarını eleştiren Şanlı, "AKP hükümeti, her zamanki oldu-bittiye getirme ve uzlaşmaz tavrını takınıyor" dedi. Şanlı, Rusya ile nükleer santral yapma konusunda anlaşma imzalandığını belirterek, halkın demokratik kitle örgütlerinin, meslek odalarının, "Akkuyu'da Nükleer Santral İstemiyoruz" çağrısına kulakların tıkandığını dile getirdi. Şanlı, "Kapalı kapılar ardında yapılan anlaşmada, sözleşme maddeleri halktan saklandı. AKP hükümeti, her zaman dışladığı Mersin'i ve Mersinlileri bir kez daha yok saydı" dedi.

 

Nükleer santral bölgede turizmi ve tarımı baltalayacak

Şanlı, Akkuyu'da Nükleer Santral yapılması anlaşmasının imzalanmasının bile bölgede turizm ve tarıma yapılacak yatırımları olumsuz yönde etkileyeceğini söyleyerek, "İşsizlik oranının en yüksek olduğu il olan Mersin'de nükleer santral yapım turizm sektöründe yatırımları engelleyecek, dolayısı ile de istihdama büyük darbe vuracak. İşsizler ordusuna yeni işsizler eklenecektir. Nükleer santralin olası radyasyon yayma endişesi nedeni ile de Mersinli çiftçinin bin bir zorlukla ürettiği ürünü alıcı bulamayacak, ihraç edilemeyecek, bölgemize turist gelmeyecek. Nükleer santralin adı bile, kendi kurulmadan Mersin'de, tarım, turizmi ve ekonomiyi olumsuz etkileyecektir" diye konuştu.

Nükleer Santral anlaşmasının kamu yararını yok sayarak imzalandığın iddia eden Başkan Şanlı, "Bu anlaşma maddeleri maalesef, AKP hükümetinden sonra gelecek hükümetler içinde bağlayıcı olacaktır" dedi. CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk'ün, soru önergesinin durumun "ne kadar vahim boyutlarda" olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Şanlı, "Rusya ile yapılan bu anlaşma ile ülkemiz ne kazanıyor, ne kaybediyor bilmek Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının hakkı değil midir? Akkuyu Nükleer Santrali, Türkiye'nin, sınırları içerisinde ama sahibi yabancı bir ülke olacak. Bu yabancı ülke yani Rusya, nükleer santralin hem finansman, hem inşaatını hem de işletmesini yüklenecektir. Böyle bir anlaşma ülkemizin bağımsızlığını gölgeleyen bir imtiyaz, yeni bir kapitülasyondur" dedi. Şanlı, "AKP hükümeti, bu anlaşma ile Türkiye'ye ne kazandırmıştır?" diye sorarak, şöyle devam etti:
"Akkuyu'da yapılacak, nükleer santralin sahibinin yüzde 100 Rusya'nın olduğu ve toprağın bedelsiz olarak Rus şirketine devredileceği, 4 adet bin 200 Megavat ve reaktör ünitesi kurulacağı, santralin, yardımcı tesislerinin ve üretilecek elektriğin sahibinin Rus şirketi olacağı doğru mudur? Cevap bekleyen en önemli sorulardan birisi de, Akkuyu'nun Rusya'nın 'İncirlik'i olacağı endişesi, bizleri kaygılandırmaktadır"


 

Bölge insanı iş vaatleri ile kandırılıyor

Bölge halkının iş vaatleri ile kandırıldığını iddia eden Şanlı, "Ama yurttaşlarımız gerçeği bilmelidirler. Akkuyu'da, Nükleer Santral inşaatında ve işletmesinde bölge insan çalıştırılmayacak. Rusya, Akkuyu sahasında 10 bin kişilik 'işçi köyü' kurmay hedeflemektedir. Yani Santralin yapımında ve işletmesi konularında eğitilmiş uzman Ruslar çalıştırılacaktır. Karşılıklı olarak vizenin kalkması, Rus çalışanlarının, yerleşimi, edindikleri taşınır ve taşınamaz malların yönetimi konusunda kolaylıklar uygulanacak olması, adeta özerk bir bölge statüsü verilmesi Akkuyu'nun, Rusya'nın 'İncirlik'i olacağı kaygılarımızı daha da arttırmaktadır. AKP iktidarı, eğer böyle bir durum yok ise açıklama yaparak yurttaşları bilgilendirmeli, endişelere son vermelidir" dedi. Çernobil faciasının etkilerinin hala devam ettiğine dikkat çeken Şanlı, Karadeniz'de son yıllarda yaşanan kanser vakalarında yaşanan artış ve ölümleri hatırlattı. Şanlı şunları kaydetti: "Nükleer kazaların ve sızıntıların telafilerinin olmadığını yakın tarihimizde 'Çernobil' faciası ile yaşadık. Çernobil Nükleer Santral faciasında, santralden 750-800 km uzaklıkta bulunan Karadeniz bölgemiz etkilendi. Akkuya'da kurulacak nükleer santralde meydana gelebilecek bir kazada, Mersin, Adana, Konya, Hatay, Ankara dahil birçok kentimiz, Kıbrıs ve komşumuz Suriye'de etkilenecektir. Sadece Mersin'in turizmi değil, Türkiye turizmi onarılmaz darbe alacaktır. Akdeniz bölgesinin, en önemli gelir kaynağı olan 'seracılık' ve narenciye ihracatı da bitecektir."

CHP Mersin örgütleri olarak Akkuyu'da nükleer santral yapılmasına "hayır" dediklerini vurgulayan Şanlı, "AKP'nin ülke, menfaatlerini hiçe sayarak, gerçekleştirmeyi düşündüğü Akkuyu'ya Nükleer Santral yapma sevdasından vazgeçmesini istiyoruz" diye konuştu.