'Nükleer referanduma sunulmalı'
Muhalif partiler, nükleer santral kurulması konusunda halkın kararının sorulması gerektiğini ifade etti.
cumhuriyet.com.trMHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, partisinin Mersin Milletvekili Behiç Çelik, Adana Milletvekili Yılmaz Tankut ve Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Akif Paksoy ile birlikte basın toplantısı düzenledi.
Japonya'da meydana gelen depremin ardından bütün dünyayı tehdit eden nükleer felaketin, Türkiye'nin yeni başlayacağı nükleer santral sürecini yeniden gözden geçirmesi için yeterli bir sebep olduğunu söyleyen Şandır, Başbakan'ın Akkuyu'daki nükleer santralin temelinin nisan ayında atılacağını söylediğini anımsattı.
Bu yaklaşımı ''topluma karşı saygısız ve sorumsuz bir anlayış olarak değerlendirdiklerini'' ifade eden Şandır, ''Sayın Başbakan'ı yeniden düşünmeye, sağduyulu olmaya davet ediyoruz. Sayın Başbakan'ın kör bir inat uğuruna milletin hayatıyla kumar oynamaya hakkı yoktur'' dedi.
Şandır, ''Akkuyu ve Sinop'ta kurulması düşünülen nükleer santrallerin yeniden değerlendirilmesini, üzerinde yeniden düşünülmesini, bu kararın ertelenmesini halkımız ve gelecek adına talep ediyoruz'' diye konuştu.
Şandır, kurulması planlanan iki nükleer santral ile üretilmesi düşünülen enerjinin, tasarruf yoluyla kazanabileceğinin hesaplandığını ifade etti. Şandır, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili potansiyelin de harekete geçirilebileceğini kaydetti.
Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümünü TBMM'de kutlamayı talep ettiklerini; ancak iktidarın bu konuda genel kurulda grupların konuşmasına imkan sağlamadığını savunan Şandır, zaferin yıl dönümünü kutladı.
Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şandır, ''Bedelli askerlik konusu gibi nükleer santral de referanduma götürülebilir mi?'' sorusuna, ''Başbakan aslında bu nükleer santral konusunu referanduma götürmelidir. Millet kendi geleceğine kendi özgür iradesiyle karar vermelidir'' karşılığını verdi.
Bedelli askerlikle ilgili bir soru üzerine Şandır, şunları söyledi:
''Biz bu konuda konuşmamayı tercih ediyoruz. Askerlik toplumun ortak paydasıdır. Hükümet ne yapacağını topluma açıklamalıdır. Eğer bedelli askerlik bir ihtiyaçsa, ilgili kurumlar bunu olabilir buluyorlarsa, görev hükümete düşmektedir. Hükümet bunun nasıl yapılacağını tanzim etmelidir. Hem kurumsal hem siyaset zemininde bir mutabakat temin edilerek gündeme getirilmelidir. Seçimin öncesinde mutabakat olmadan tartışma konusu yapılmasını doğru bulmuyorum. İnsanlara karşı saygısızlık olarak görüyorum. Oluşturulan beklentiye şimdi CHP nasıl cevap verecektir?''
Şandır, bir gazetecenin, ''Sizin partiniz için de adı geçen Mehmet Haberal'ın CHP'ye başvuruda bulunmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine, ''Sayın Haberal iki yıldır ortaya konulmayan bir suçlamayla gözaltında tutulmaktadır. Bunun en kısa zamanda bitirilmesini istiyorum. Sayın Haberal ile ilgili bize ulaşan bir talep olmamıştır. Sayın Haberal'ın gönlünde CHP üyeliğinin yattığı ortaya çıkmıştır. Hayırlı olmasını diliyoruz'' dedi.
Emekli Korgeneral Engin Alan'ın milletvekilliği adaylığıyla ilgili bir gelişme olup olmadığının sorulması üzerine de Şandır,
''O konuyu bilmiyorum, parti yönetimi karar verecek ama Engin Alan partimizin üyesidir. Bize göre bir kahramandır ve şu anda suçsuzdur. Suçsuzluk karinesi herkes için geçerlidir. Aday olmak isterse önünde hiç bir engel bulunmamaktadır. MHP onu üye yaparak zaten bu yöndeki talebine sıcak baktığını ifade etmiştir'' diye konuştu.
"Bütün dünya bir kez daha nükleer santrallerin güvenliğini gündeme getirdi"
DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, yaptığı yazılı açıklamada, Japonya'da meydana gelen deprem ve tsunaminin, bütün dünyada bir kez daha nükleer santrallerin güvenliğini gündeme getirdiğini belirtti.
Dünyada ülkelerin nükleer enerji politikalarını gözden geçirirken, Türkiye'de fay hattı kuşağındaki Mersin Akkuyu'da nükleer reaktör inşaatının yapım çalışmalarının başlatılmasına ilişkin hazırlıkların son aşamaya geldiğine işaret eden Ağırbaş, şunları kaydetti:
''Nükleer santraller en ileri teknoloji ve güvenlik seviyesinde inşa edilseler bile fay hattı üzerinde kurulacak olmaları, ülkemizdeki ve komşu ülkelerdeki vatandaşların hayatını risk altına almak demektir. Buna kimsenin hakkı yoktur. Bedelli askerlik konusunun dahi referanduma sunulması gerektiğini beyan eden Başbakan, gelecek nesillerimizin hayatını risk altına alan ve çevremiz üzerinde ciddi tahribatlar açabilecek nükleer santrallerin kurulmasını referanduma sunmalıdır. 12 Haziran'da gerçekleştirilecek seçimler, nükleer santrallerin kurulmasına ilişkin ulusumuzun görüşünün sorulması için referanduma gidilmesine olanak sağlayan kaçınılmaz bir fırsattır. 12 Haziran'da, seçimlerin yanı sıra ülkemizde nükleer santral kurulmasına ilişkin halkın kararını belirlemek üzere bir sandık daha konulmalı.''
Ağırbaş, Başbakan Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde de 12 Haziran'da yapılacak seçimlerde, nükleer santral kurulması konusunda bir sandık daha konulup konulmayacağını sordu. CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman da soru önergesinde, yeni bir risk değerlendirmesi yapılıp, nükleer santral yapma kararının gözden geçirilip geçirilmeyeceğini öğrenmek istedi.