Nükleer atık sorunu Güney Kore'nin başını ağrıtıyor

Dünyanın en büyük 5. nükleer enerji üreticisi olan Güney Kore, depolama olanaklarının hızla azalması nedeniyle ortaya çıkan nükleer atık sorununa çözüm bulamıyor.

cumhuriyet.com.tr

İlk nükleer santralini devreye soktuğu 1978'den itibaren hızla nükleer enerjiye yönelen Güney Kore'de, şu an 23 nükleer enerji santrali bulunuyor. Ancak kullanılmış nükleer yakıtın geçici olarak depolandığı nükleer atık havuzlarının yüzde 70'i aşkın oranda dolu olması, Güney Kore'nin önüne aşılması zor bir sorun olarak ortaya çıkıyor.
Gözlemciler, Güney Kore'nin giderek artan enerji açığı karşısında 2024 yılına kadar 11 yeni nükleer santrali devreye sokarak, sahip olduğu nükleer enerji kaynaklarını yüzde 40 oranında artırmak istemesine karşın, nükleer atıklarının kontrol altına alınması konusunda çok yavaş hareket ettiğine dikkati çekiyor.
Güney Kore hükümeti, kullanılmış nükleer yakıtı yeniden işlemden geçirerek tekrar kullanmanın en iyi çözüm olduğu görüşünde. Ancak bu çözüm ABD'nin şiddetli direnciyle karşılaşıyor.
Güney Kore'nin ABD ile 1973'te yaptığı, nükleer teknolojiyi nasıl kullanacağını belirleyen anlaşma, bu ülkenin sahip olduğu kullanılmış nükleer yakıtı yeniden işlemden geçirmesini yasaklıyor. Güney Kore ayrıca, uranyum zenginleştirerek nükleer yakıt haline getirmesine de yasak getiren anlaşma nedeniyle kendi kullanımı için uranyum zenginleştirme işini Fransa ve ABD gibi ülkelere yaptırmak zorunda kalıyor.
Radyoaktif atıkları eritmek için kullanılmış nükleer yakıtı yeniden işlemden geçirme hakkını elde etmek isteyen Güney Kore, ABD ve Fransa gibi ülkelere ödemek zorunda kaldığı kalın faturaları azaltmak amacıyla uranyum zenginleştirme ve başka ülkelere reaktör ihraç etme planları yapıyor.
Ancak Güney Kore'nin bu yöndeki isteği, bunun için elde etmek istediği teknolojilerin, nükleer silah yapımında da kullanılabilecek olması nedeniyle, nükleer silahlanmanın yayılmasını ve İran'ın nükleer silahlar elde etmesini önlemeye çalışan ABD engeline takılıyor.
ABD ile Güney Kore, geçerlilik süresi Mart 2014'de dolacak anlaşmada düzenlemeye gidilmesine ilişkin görüşmelerini sürdürüyor. Ancak taraflar, atıkların yeniden işlemden geçirilmesi ve uranyum zenginleştirilmesi konularındaki farklılıklarını henüz giderebilmiş değil.