New York Times'tan 'Doğan Grubu yorumu'
New York Times, Doğan Yayın Grubu'na verilen ceza büyüklüğünün, Başbakan Erdoğan'ın, tüm grubun kapanmasına çalıştığı korkularını yarattığını yazdı.
cumhuriyet.com.trNew York Times, Doğan Yayın Holding'e 3.7 milyar lira (2.5 milyar dolar) tutarında bir ceza getirildiğine işaret ettiği haberinde gruba bağlı gazete ve televizyon kanallarının, "Türkiye'nin, iradesi güçlü başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümetine en çok eleştiride bulunan medya kuruluşları olduğunu" kaydetti.
Aydın Doğan'ın, Başbakan Erdoğan'ı açık eleştirilerde bulunduğu da kaydedilen haberde Doğan'ın "Gazetelerinin birçoğu, Sayın Erdoğan'ı laik Türkiye'yi fazla İslamcı bir istikamete doğru ittiği gibi gösteriyor" diye yazdı. Gazete şöyle devam etti:
"Cezalar, holding şirketinin değerine yakın bir büyüklükte, bu da Sayın Erdoğan, tüm grubun kapanmasına çalıştığı korkuları yarattı. Bazı analistler de, Rusya'da bir zamanlar milyarder bir işadamı ve o dönemde cumhurbaşkanı olan Vladimir Putin'in potansiyel rakibi Mihail B Khodorkovsky'ye açılan davalar ile parallelik kurdu. 2005 yılında Sayın Khodorkovsky, sahtekarlık ve vergi kaçakçılığından mahkum oldu, sekiz yıl hapis cezasına çarptırıldı ve Sibirya'daki bir cezaevine gönderildi."
Buna karşın gazete, Erdoğan'ın, bu olay ile arasında mesafe koyduğunu, cezaların, kontrolü dışındaki bir yasal bir sürecin bir parçası olduğunu söylediğine dikkat çekerken Erdoğan'ın geçen yıl Doğan medya kuruluşlarına boykot çağrısında yaptığını belirtti.
"AB raporunda basın özgürlüğüne ilişkin kaygılarını dile getirecek"
ABD'li gazete, Doğan grubunun ise, cezaların, yasa ve kuralların haksız bir yorumuna dayandığı yönündeki açıklamasını da aktardıktan sonra Avrupa Birliği'nin, yakında açıklayacağı İlerleme Raporu'nda "Türk hükümetinin basın özgürlüğü konusundaki davranışlarıyla ilgili kaygılarını dile getirmesi beklendiğini" de belirtti.
Gazete, haberine son verirken de Ergenekon davasına gönderme yaparak "Sayın Erdoğan, hükümetini devirmek amacıyla komplo kurmakla suçlanan eski subaylar dahil, muhaliflerinin bir kısmının göz altına alınması ve hala yargılanmasından da yararlandığı" görüşünü öne sürdü.