Nesin ‘Biz ne istersek, reddederler’
Sivil destekle, çoksesli akademik eğitim veren Nesin Vakfı Köyleri, felsefe ve sanata da kapısını açtı
cumhuriyet.com.trProf. Ali Nesin, köyün ihtiyaçlarının bir elektronik toplu bağış kampanyası ile sağlanabilmesi olasılığı hakkında, şu yorumda bulunuyor: “Bize izin vermezler... Bazılarına ne isterlerse verirler, ama biz ne istersek reddederler. Vakfın önünde vızır vızır işleyen virajlı bir yol var. Senelerdir, yetkililerden bir ‘Dikkat çocuk’ tabelası istiyoruz. Vermiyorlar!”
Köyün halihazırdaki programına baktığımızda, öncelikli hedef kitlesi 18 - 22 yaş üniversite öğrencileri olan ‘yaz okulları’ arasında bu yıl, 2016 Felsefe ve Yaz Okulu da dikkat çekmekte. Bu okullara başvurular, çoktan dolmuş ve dersler de, aslen 14 Ağustos’ta bitiyor.
Son dönemde Aslıhan Lodi’nin hazırladığı Doğan Kitap etiketli ‘Matematik Köyünün Delisi’ kitabıyla gündeme gelen Prof. Nesin’e, hal böyle iken köyün takvimi ve ihtiyaçlarını soruyoruz. Anlatıyor: “Felsefe Köyü artık bitti sayılır. Sırada, Sanat Köyü var. Burada seramik atölyesini tamamladık. Şu anda resim atölyesini yapıyoruz. Sonra sıra heykel atölyesine gelecek. Bağışta bulunanların adlarını mermer bir plakete yazıyoruz. Binalar dışında başka inşaat giderleri de var. Örneğin, su sıkıntısından dolayı yağmur suyunu toplayan bir göl yapmak elzem oldu. Aynı nedenden su arıtma tesisine ihtiyacımız var. Bir tane yaptık, ama yetmiyor, bir tane daha yapacağız. Yine aynı nedenden bir artezyen kuyusu daha açmak gerekiyor. Sanırım 500 - 600 bin lirayla, bu ihtiyaçların üstesinden gelebiliriz.”
Prof. Nesin’e ‘niçin felsefeye ihtiyaç duyalım ki?’ diyoruz. Adeta babadan kalma bir izah ve mizah duygusu ile, aktarıyor: “Ne ihtiyacı? Felsefeye ihtiyaç yoktur ki... İhtiyaç olsaydı bu ihtiyaç çoktan giderilirdi. İnsan karnı felsefesiz de doyar. Felsefesiz de insan ısınabilir, odun yakabilir, çocuk yapabilir. Felsefe bir ihtiyaç değildir, lükstür!”
Bunun akabinde, kendisine, “Okurlara ‘yazlık’ felsefe kitapları tavsiyeniz var mıdır?” gibisinden bir soru yöneltince de, şu uyarısıyla besleniyoruz: “Yazlık felsefe kitabı diye bir şey olmaz. Ayrıca ben felsefeci değilim. Ama, Kant ve öncesinin felsefesi anlaşılması kolaydır, bunu biliyorum, tek başına anlaşabilir, ama Kant sonrası imkânsızdır, ben anlayamamıştım!”
SANAT KÖYÜNDE FELSEFE KAMPI
Köyün geri sayım yaptığı ilginç bir kamp daha var: “Evrim Kampı”. Buna göre, 29 Ağustos - 4 Eylül arasında sürecek program boyunca, 5 hoca ile evrim teorisi tarihsel, kavramsal ve biyolojik düzlemlerde incelenecek. ‘Osmanlı’da gelişen evrim algısı’ gibi konu başlıklarıyla da dikkat çeken kampta, bir güncelleme olmadığı takdirde Prof. Dr. Suavi Aydın, Doç. Dr. Mehmet Öznur Alkan, Doç. Dr. Ergi Deniz Özsoy, Alâeddin Şenel gibi isimlerin öğrencilerle buluşması bekleniyor.
Ali Nesin, vaktiyle Milli Eğitim Bakanı olan, bugünkü Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın da yakın ilgi gösterip ziyaret ettiği köye destek için, sembolik bir para ile ‘millî’ bir kısa mesaj - telefon destek kampanyası yapılıp yapılamayacağı yönündeki sorumuza şu karşılığı veriyor: “Bize izin vermezler... Bazılarına ne isterlerse verirler, ama biz ne istersek reddederler. Çok basit bir örnek vereyim: Vakfın önünde vızır vızır işleyen virajlı bir yol var. Senelerdir yetkililerden bir ‘Dikkat çocuk’ tabelası istiyoruz. Vermiyorlar!”
Türkiye’de son aylarda yaşanan olumsuz hadiselerin kültür ve sanata etkileri, bir bakıma köye de yansımış. Nesin, “Hocalarımız dünyanın her yerinden. Ama bu yaz malum nedenlerden dolayı yabancı hoca sayımız azaldı. Bazı programlar da iptal oldu.” diyerek özetliyor durumu.
Yine de, Nesin Vakfı Köyleri bünyesindeki okullar, halihazırda 14 Ağustos’ta başlayacak ‘Sanat Köyü’ ile devam ediyor. 14-28 Ağustos arası sunulacak okul programında, Türkiye çağdaş sanatının iz bırakan figürleri öne çıkıyor. Lise ve üniversite düzeyinde iki grupla yapılacak atölyelere katılacak sanatçı ve akademisyenler ise şu isimlerden oluşuyor: Doç. Dr. Almıla Akdağ Sala, Dr. Burçak Bingöl, Doç. Gülçin Aksoy, Yrd. Doç. Evrim Kavcar, Erden Kosova, Işıl Eğrikavuk, Işın Önol, Raziye Kubat, Dr. Seher Uysal, Seçil Yersel ve Doç. Tuğçe Tuna.
İletişim: Ceren Aydın (0533 207 12 04) cerenaydin@nesinvakfi. org, Çiğdem Şahin (0533 040 21 44) cigdemsahin@nesinvakfi. org / Bilgi: www.nesinkoyleri. org