'Nedenler ciddiyetle ele alınmalıdır'
Çağdaş Görmeyenler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Ulaş Ergün, İzmir'de, aynı doktor tarafından yapılan katarakt ameliyatı sonrası ''8 hastanın kör olduğu'' iddialarına ilişkin, ''Bu vahim olayın arkasında yatan nedenler ciddiyetle ele alınmalıdır'' dedi.
cumhuriyet.com.trDr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde aynı zamanda başhekim yardımcısı olan Opr. Dr. Gökhan Kerci'nin 10 Ocak'ta katarak ameliyatlarını yaptığı 8 hastanın daha ameliyat sonrasında enfeksiyon nedeniyle görme kaybı yaşadığı iddia edilmişti.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın talimatıyla Teftiş Kurulu Başkanlığınca müfettiş görevlendirilerek soruşturma başlatılmıştı.
Uzmanlardan oluşan bir kurulun söz konusu göz kliniği, burada yapılan ameliyatlar ve ameliyatlar sonrasındaki gelişmelere dair incelemeleri devam ederken, bu inceleme ve soruşturma sonuçlanıncaya kadar ameliyatları yapan hekim görevinden uzaklaştırılmıştı.
Çağdaş Görmeyenler Derneği üyeleri ve hasta yakınları İzmir'de basın açıklaması yaptı.
Grup adına basın açıklamasını okuyan Ergün, olayın geçtiği hastanenin Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi olmasına rağmen, bu kadar ''yoğun'' göz ameliyatının aynı gün ve mesai saati sonrası 45 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanmasının dikkati çekici olduğunu belirterek, ''Bu durum temel yaklaşımın ticari olduğunun açıkça göstergesidir'' dedi.
Sorunun ''piyasalaşmış'' sağlık sisteminin yapısal bir problemi olduğunu ifade eden Ergün, ''Sağlıkta ticaret ölüm demektir sloganının bize en uygun versiyonu 'sağlıkta ticaret körlük demektir' biçimini almıştır'' diye konuştu.
Ergün, yaşanan bu ''vahim olayın'' arkasında yatan nedenlerin ciddiyetle ele alınarak, zaman kaybedilmeden başlatılacak idari ve adli soruşturmaların bir an önce yapılmasını istedi. Kamu vicdanının rahatlatılmasını ve sorumlu ya da sorumluların açığa çıkarılmasını talep ettiklerini ifade eden Ergün, aksi halde kamuoyunun vicdanının derinden yaralanacağını söyledi.
Ergün, dernek üyeleri ve görmeyen vatandaşlar olarak, sağlık hizmetleri sunan kuruluşların hizmet sunumunda gerekli dikkati ve özeni göstermesini istedi. Ergün, bu hizmetlerin eksik ve yanlış sunumundan kaynaklanan kalıcı körlük ve diğer engelli durumların doğmaması için tüm tedbirlerin alınmasını, bu hizmetlerin çağdaş ve kaliteli standartlarda yürütülmesini talep ettiklerini sözlerine ekledi.
Dernek üyeleri ve hasta yakınları, ''Sağlıkta ticaret körlük demektir'', ''Susma haykır, sağlık haktır'', ''Yasalar rafta hükümet lafta'' sloganları attıktan sonra dağıldı.