Neanderthallere ilişkin yeni bulgular

Geçmişi 200 bin yıl öncesine giden ve daha önce etobur oldukları düşünülen insan türü Neanderthallerin, çeşitli bitki ve sebzeleri de pişirerek yedikleri belirlendi.

cumhuriyet.com.tr

ABD'deki bilimadamlarının yaptıkları araştırmada, Neanderthallerin dişleri arasında pişirilmiş bitki kalıntıları bulundu. Araştırma, Neanderthallerin beslenme biçiminin etle sınırlı olmadığını ve daha önce zannedilenden çok daha karmaşık olduğunu gösteriyor. Neanderthallerin etobur oldukları yolundaki inanç, bu türün kemik analizlerinin, pek sebze yemediklerini göstermesine dayanıyordu.

"Proceedings of the National Academy of Sciences" dergisinde yayımlanan yeni araştırma, sözkonusu kimyasal analizlerin tersi yönde, doğrudan deliller sağladı. Araştırmacılar, dünyanın çeşitli yerlerindeki Neanderthallerin dişlerinde fosilleşmiş bitki kalıntıları buldular ve bunların bazılarının pişirilmiş olduğunu saptadılar. Daha önce Neanderthallerin yaşadıkları bölgelerde ve ocaklarında polen taneleri bulunmuştu ancak bu son araştırmanın, bitkilerin bu tür tarafından tüketildiğinin açık göstergesi olduğu belirtiliyor.

George Washington Üniversitesi'nden Prof. Alison Brooks, daha önceki testlerde, kemiklerdeki protein seviyesine bakıldığını ve bunun sonucunda da Neanderthallerin etobur oldukları varsayımına varıldığını belirtti. Brooks, "ancak bu proteinin bir bölümünün bitkilerden gelme ihtimali de var" dedi. Araştırma, Neanderthallerin daha önce zannedildiğinden daha fazla insanlara benzediğini de göstermesi açısından önem taşıyor. Neanderthal adı, Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde Düsseldorf kenti yakınında Neander Vadisi'nden geliyor. "Thal", Almanca "vadi" anlamına geliyor. Neander Vadisi, bu türün ilk keşfedildiği yer olarak biliniyor.