Nazım Hikmet'in şiirleri Metin Belgin'in sesinden plak formatında
Dünya şairi ve Türk şiirinin ulu çınarı Nazım Hikmet‘in şiirleri usta oyuncu ve yönetmen Metin Belgin tarafından ülkesinde ilk kez seslendirilerek plak formatında dinleyiciyle buluşuyor .
cumhuriyet.com.tr1000 adetle sınırlı ve numaralandırılmış olarak, şairin şiirlerinin ve bilinmeyen fotoğraflarının da yer aldığı şık tasarımıyla 180 g. siyah plak olarak üretilen albüm, koleksiyonerler ve Nazım Hikmet sevdalıları için nadide bir çalışma.
Şair, 1930 yılında “Bahri Hazer” ve “Salkım Söğüt” adlı şiirlerini 78 devir taş plak kaydına okumuştur. Türkiye’de ‘kendi sesinden’ ilk gramofon şiir plağı büyük ilgi ve beğeniyle karşılanmış, evlerin dışında kahvehanelerde de dinlenmiştir. Nâzım Hikmet’in Türk şiirine getirdiği yeni ses ve ahengin coşkusuyla kulaktan kulağa yayılarak kısa sürede tükenen plağın tekrarı basılmamıştır. 1959’da Fransa’da üretilen başka bir plak Nâzım’ın Fransızca okuduğu şiirlerinin albümüdür. Ülkemizde 1970’lerde kendi sesinden şiirleri 45’lik olarak piyasaya sürülmüştür. Kaset ve CD formatında pek çok şiirinin farklı sesler tarafından okumaları çoğaltılmıştır, ancak yeni teknolojilere uzun bir süre yenik düşen plak kaydı hiç yapılmamıştır.
Projenin mimarı ve prodüktörü Metin Belgin;
“Projeye karar verdiğim zaman büyük sorumluluk aldığımın bilinci ve heyecanıyla; yıllardır içimde biriktirdiğim şiirlerini kendi duygumla ve sesimle ona okumaya çalıştım. İçtenlikle söylüyorum, kayıtlar sırasında hep şu soruyu sordum kendime, “Nâzım beğenir mi?” En zor soru ve en sancılısı... Elimden geleni yaptığıma inanıyorum. Bu özel çalışmaya viyolonsel ile Sedef Erçetin Atala katıldı. İnsan sesine en yakın tınıya sahip enstrümanın ustanın dizeleriyle bütünleştiği kanısına vardık. Şiirlerin üzerinde gezinen doğaçlamalar, sanki olması beklenen bir birliktelikti.”
“Uzun yıllardır plak dinleyicisi olarak seçkiyi yaparken plağın A yüzünü ezbere bilinen şiirleriyle buluşturdum; “Salkım Söğüt”, “Bahri Hazer”, “Güneşi İçenlerin Türküsü”, “Kerem Gibi”, “Yaşamaya Dair”, “Dünyanın En Tuhaf Mahluku”, “Ceviz Ağacı”, “Ellerinize ve Yalana Dair” hep birlikte okuyalım diye... B yüzünü ise sevda şiirlerinden derledim; “Tahirle Zühre Meselesi”, Piraye için yazdığı SAAT 21-22 ŞİİRLERİ, “Karıma Mektup”, “Bugün Pazar”, “Meşgale”, “Yine Sana Dair”, “Sıcaklarda”, “Yumdum Gözlerimi”, “Hasret”, “Şehir Akşam ve Sen”, “Masalların Masalı”... Ses tasarımında da yenilikler aradık Kerem Aksoy’la ve radyofonik bir atmosfer oluşturduk.”
“Rüzgâra Karşı Yürüyen Adam” plağı 3 Kasım 2017 Cuma günü itibarıyle, tüm büyük müzik marketlerde olcak.