Nâzım 116 yaşında

Türkiye’nin geçen yüzyılında büyük izler bırakmış komünist şair için İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde etkinlikler düzenleniyor.

ORHUN ATMIŞ

Nâzım Hikmet, 116 yaşında... 15 Ocak, şiirimizin en önemli isimlerinden Nâzım Hikmet’in doğum günü. Ülkenin dört biryanında komünist şairin yaş günü büyük kalabalıklar tarafından kutlanıyor. Bu etkinliklerden ilki önceki gün Haydarpaşa Garı’nda Nâzım Hikmet Kültür Merkezi tarafından düzenlendi. “Sevdalınız Komünisttir” başlıklı kutlamaya Nâzım Hikmet’in yüzlerce seveni, soğuk ve rüzgârlı havaya aldırış etmeden akın etti. Beyoğlu Anadolu Lisesi öğrencilerinin coşkusu ise görülmeye değerdi. Liseli gençler, üzerinde “Güzel Günler Göreceğiz Çocuklar” yazan ve Nâzım Hikmet’in diğer şiirlerinden bölümler yer alan, çizimlerle dolu bir pankart ile “Nâzım Hikmet Memleket, Memleket Nâzım Hikmet” yazılı pankartı Haydarpaşa Garı’na getirirken Beşiktaş - Kadıköy feribotuna astılar. Pankartlar, daha sonra garın demir korkuluklarındaki yerini aldı. Ayrıca peronlardaki kullanılmayan trenlerde şairin hayatı ile ilgili bazı bölümlerin yazılı bulunduğu afişler konuldu.

“Sevdalınız Komünisttir” başlıklı panel “Nâzım dostlarının” yoğun ilgisiyle başladı. TKP Merkez Komitesi üyesi Mehmet Kuzulugil, gazeteci-yazar Enver Aysever ve NHKM Sözcüsü Ulvi İçil’in konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte, Nâzım Hikmet’in şiiri ve mücadelesi anlatıldı.

‘Memleketimden İnsan Manzaraları’

Panelin ardından Levent Üzümcü, Metin Coşkun ve Ender Yiğit gibi isimlerin yer aldığı tiyatro oyunu, etkinliğe gelenler tarafından çıt çıkartılmadan izlendi. İnsanların dikkatle izlemesinin nedeni olarak, Üzümcü ve diğer tiyatrocuların oyuna etkileyici bir girişle başlamaları gösterilebilir. Çünkü “Memleketimden İnsan Manzaraları” oyunu, halkın arasında sahnelendi. Öyle ki arkadan Üzümcü’nün sesini duyarak geriye bakmamla beraber usta isimle karşılaştım. İnsanların arasından, onların omzuna dokunup şiirini okuyarak geçen Üzümcü’yle birlikte diğer oyuncular da rollerini yine halkın içinde sahnelediler. Oyunun aralarında da sahneden çeşitli şarkılar söylendi. Oyun, Ender Yiğit’in, etkileyici sesiyle sahneden Nâzım Hikmet’in en önemli yapıtlarından “Kuvâyı Milliye Destanı”nın başlangıcını okumasının ardından alkışlarla sona erdi.

Tiyatro öncesi ve sonrasında ise Dengin Ceyhan, Yiğit Özatalay, Emin İgüs, Nejat Yavaşoğulları, Sirene, Ruhi Su Dostlar Korosu konserleri soğuk havada Haydarpaşa Tren Garı’na gelenlerin içini ısıttı. Etkinlik, Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Sekreteri Kemal Okuyan’ın konuşmasıyla bitti.

Etkinlikler devam ediyor

Nâzım Hikmet’in yaş günü kutlamaları devam ediyor. Nâzım Hikmet Vakfı’yla Sarıyer Belediyesi işbirliğiyle düzenlenecek ilk etkinlik saat 11.00’de başlayacak. “Nâzım’a Karanfiller” başlıklı etkinlik Tarabya Oteli önünde gerçekleşecek ve Grup Abra müzik-şiir dinletisi sunacak. Diğer etkinlik ise Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde saat 20.00’de Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü’nün açılış konuşmayla başlayacak.

Nâzım Hikmet İnceleme-Araştırma Ödül Töreni sonrasında ise Dostlar Tiyatrosu, Genco Erkal ve Tülay Günal tarafından “Yaşamaya Dair” müzikli gösterisi yapılacak. Yiğit Özatalay’ın piyanosuna Deniz Doğangün ile Çağdaş Engin eşlik edecek.

Livaneli ve Nâzım heykeli

Çankaya Belediyesi Zülfü Livaneli Kültür Merkezi’nde Nâzım Hikmet’in 116. Yaş günü nedeniyle anma etkinliği düzenlendi. Etkinliğin ardından Heykeltıraş Murat Daşkın tarafından yapılarak Kültür Merkezi bahçesine yerleştirilen Nâzım Hikmet ve Zülfü Livaneli Anıtı düzenlenen bir törenle açıldı. Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in ev sahipliğinde gerçekleşen törene Zülfü Livaneli’nin yanı sıra, Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı yöneticisi Kıymet Coşkun, program ve belgesel yapımcısı Nebil Özgentürk ve çok sayıda sanatsever katıldı. 1960’lı yıllarda Nâzım Hikmet’in “Kuvay-i Milliye Destanı” kitabını aldığı anda duyduğu heyecanı anlatan Zülfü Livaneli, “Aydınlanmacıların en büyük silahı kültür ve sanattır. Yüreğinde insan ve doğa sevgisi olmayanın kültür ve sanatta da esamisi okunmaz” diye konuştu.