NASA, acil kaçış sistemini başarıyla denedi
Amerikan uzay kuruluşu NASA, uzay mekikleri kullanımdan kalktıktan sonra astronotları yörüngeye ve ötesine taşıyacak Orion kapsülü için bir acil fırlatma sistemini başarıyla denedi.
cumhuriyet.com.trNew Mexico çölünde yapılan denemede test edilen sistem, yörüngeye tırmanma sırasında füzede bir sorun veya fırlatmadan önce yangın çıkması durumunda astronotların içinde bulunduğu kapsülün fırlatılmasını sağlıyor. Test edilen mekanizma, Orion maketini saatte 720 km hızla 2,5 saniyede yaklaşık 2 bin metre irtifaya çıkardı. Daha sonra kapsül paraşütlerin yardımıyla yavaşça yere kondu. Test toplam 135 saniye sürdü.
Başarılı denemeye karşın tek sorun, bu acil kaçış sisteminin gerçek bir roketin üzerinde kullanılıp kullanılmayacağı. Zira Başkan Barack Obama Şubat'ta yaptığı bütçe kesintisinde, Orion kapsülünün de içinde olduğu önceki yönetimin kısa dönemde Ay'a gidilmesini hedefleyen uzay programını iptal etmişti. Ancak Orion kapsülü, Obama'nın Nisan'da kendi tartışmalı uzay programını açıklamak için gittiği Florida'daki uzay merkezinde kısmen affını kazanmıştı. Kennedy uzay merkezindeki konuşmasında Obama, NASA'ya Orion türevi bir kaçış sisteminin Uluslararası Uzay İstasyonu'na kurulması için çalışmalara başlaması talimatı verdiğini belirtmişti. Bu talimat yine de Orion ile insanlı fırlatma işlemi yapılmasını öngörmüyor.
NASA yetkilileri, başarıyla denenen acil kaçış sisteminin Orion'la ya da Obama'nın istediği gibi mekikler emekliye ayrıldıktan sonra astronotları uzaya taşıyacak özel işletmelere ait roketlerle kullanım alanı bulabileceğini belirtiyorlar. NASA, Apollo'dan bu yana ilk kez insanlı bir kapsül için deneme yapıyor. Orion kapsülünün daha büyük bir versiyonunun, Amerikan astronotlarının Dünya'ya dönmek için sadece Rus Soyuz kapsüllerine bağımlı kalmaları için bir acil tahliye aracı olarak Uluslararası Uzay İstasyonu'na yerleştirilmesi öngörülüyor.