Musul'daki rehine ihmali soruşturma dışı
Musul’da rehin alınan 46 kişiyi dinleyecek olan savcılık, MİT’ten de belge isteyecek.
Alican Uludağ / CumhuriyetTürkiye’nin Musul Başkonsolusluğu’nun IŞİD tarafından basılarak 49 personelin kaçırılmasına ilişkin Ankara Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada, rehinelerin 101 gün sonra MİT tarafından kurtarılması sonrası hareketlenme yaşandı. Soruşturmayı terör örgütü kurmak; anayasayı değiştirmeye ve ülke topraklarını bölmeye çalışmak suçlarından yürüten savcılık, Ankara Emniyeti TEM Şubesi’ne yazı göndererek Türkiye’ye getirilen başta Başkonsolos Öztürk Yılmaz olmak üzere 46 personelin ifadelerinin alınması için talimat verdi. Savcılık, olaya karışan şüpheli IŞİD militanlarının listesini MİT’ten alacak. Musul Başkonsolosluğu’nun IŞİD tarafından basılarak çalışanların rehin alınmasına ilişkin sorumlunun kim olduğu konusundaki iddialar ise savcılık tarafından soruşturulmayacak.
Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu Savcısı Sadık Bayındır, geçen cumartesi günü rehinelerin kurtarılmasının ardından ilk mesai gününde Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne yazı gönderdi. Yazıda, IŞİD’in elinden kurtarılan 46 konsolosluk personelinin isim ve adreslerinin belirlenmesi ve ifade için emniyete çağrılması istendi. Alınan bilgiye göre IŞİD’e yönelik soruşturma, Türk Ceza Yasası’nda düzenlenen terör örgütü kurmak, yönetmek, üye olmak (314. madde); cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye teşebbüs etmek (309. madde); devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak (302) ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma (109)suçlarından yürütülüyor. Savcılık kaynaklarına göre IŞİD’in Türk toprağı sayılan Musul Konsolusluğu’nu ele geçirmesi, TCY 302. maddede düzenlenen“Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik bir fiil eylem” olarak değerlendirildi. IŞİD’in şeriat yasalarını burada uygulaması ise “anayasal düzeni ihlal” olarak yorumlandı.
Şüpheli listesi çıkarılıyor
Savcılık, arasında Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz’ın da bulunduğu 46 kişiye, ifadelerinde olayın baştan sona nasıl geliştiği ve 101 günde ne yaşandığını sorucak. 46 konsolusluk personelinden, kendilerini rehin alan IŞİD militanlarının isimleri veya kod adlarını bilip bilmedikleri, 101 gün boyunca hangi kentlerde, nerede tutulduklarını anlatması istenecek. Savcılığın soruşturmada ilerlemesi için suça karışan IŞİD üyelerinin isimlerine ihtiyacı olduğu öğrenildi. Bu noktada isim çıkmazsa, savcılığın ikinci plan olarak kurtarma operasyonunu gerçekleştiren MİT’ten şüpheli listesi isteyeceği belirtildi. Şüpheli listesi belirlenince haklarında kırmızı bülten çıkarılacak.
IŞİD’i kim yakalayacak?
Ancak şüpheli listesi ortaya çıksa dahi, IŞİD üyelerinin yakalanması imkânsız gibi görünüyor. Bu duruma işaret eden savcılık kaynakları, “İsimleri belirlesek bile Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren bu şüphelileri nasıl yakalayacağız? Adli yardımlaşma zor görünüyor. Çünkü karşı tarafta bir devlet yok” dedi. ABD ve İsrail’in bu gibi durumlarda dış operasyon yaparak şüpheli örgüt üyelerini yakaladığına işaret eden savcılık kaynakları, Türkiye’de bunu ancak MİT’in yapabileceğini söyledi. Bunun için MİT’in dış operasyon yapıp şüpheli IŞİD üyelerini Türkiye’ye getirmesi gerekiyor.
İki konu soruşturma dışı
Öte yandan Musul Başkonsolusluğu’nun IŞİD baskını öncesi boşaltılmamasına ilişkin ihmal iddiaları ise soruşturma kapsamı dışında tutuluyor. Savcılık, bu konuyu Dışişleri Bakanlığı’nın kendi idari soruşturması kapsamında incelemesi gerektiğine işaret ediyor. 49 rehinenin kurtarıldığı operasyonun da yine soruşturma dışında kalacağı belirtildi.