Mübarek'in yargılanması moral verdi
Yemen'de yedi aydır süren ayaklanma henüz bir sonuç vermezken, Mısır'da devrik lider Hüsnü Mübarek'in yargılanması muhaliflere moral verdi.
cumhuriyet.com.trMuhaliflerin Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih rejimine karşı Ocak ayından beri devam eden eylemleri, amacına ulaşmamasının yanı sıra ülkeyi derin bir siyasi ve ekonomik krizin içine sürükledi.
Bu durumdan dolayı hayal kırıklığı yaşayan muhalifler, Mısır'da Mübarek'in geçen hafta sedye ile mahkemeye getirilerek kafesin içinde yargılandığını gösteren görüntüler, rejim muhaliflere yeni bir motivasyon kaynağı oldu.
Gösteriler için ''organizasyon komitesi'' adı altında faaliyet gösteren gençlerden Ahmed Nayif, ''Mübarek'in yargılanması motivasyonumuz artırırken daha yapacak çok işimizin olduğunu da gösteriyor. Bir yıl da sürse, mücadelemizin boşuna olmadığı ortada'' diye konuştu.
Sana Üniversitesi önünde oturma eylemlerini sürdüren gençler, Salih ve onun yönetiminde yer alan devlet görevlilerinin de bir gün yargılanacaklarına olan inançlarını dile getirdi.
Yemen'de özellikle güvenlik konusunda büyük sıkıntılar yaşanıyor ve büyük şehirlerin yanı sıra kırsal kesimde de devlet otoritesini tanımayan silahlı çeteler varlığını sürdürüyor.
Son sokak çatışmalarına katılan kabile şeyhlerinden Sadık El Ahmar, ''Bizler hayattayken Salih ve oğullarının bir daha Yemen'e hükmetmesine izin vermeyeceğiz'' dedi.
Öte yandan, Yemen'de yaşananların ''Arap Baharı'' ile ilgisi olmadığını iddia eden, Hudeyde Üniversitesinden Mücib Abdürrahman, sürecin Salih rejimi ile muhalif siyasiler ve kabilelerin 2006 yılında başlayan çekişmelerine dayandığını savundu
Somali örneği
Bu arada, ülkenin içine düştüğü ekonomik kriz, güvenlik zafiyeti ve siyasi boşluk, gelecek hakkında karamsar bir tablo vadediyor.
Siyasi çekişmelerin yoksul halkı vurduğu Yemen'de, Ramazan ayına girilmesiyle birlikte halkın alım gücünün ne kadar düştüğü gözler önüne seriliyor. Yemen'i yakın takibe alan BM temsilcileri, ülkenin ikinci bir Somali olabileceği uyarısında bulunuyor.
BM'nin gönderdiği bir grup gözlemci, siyasilerin ''barışçıl bir geçiş sürecini'' başlatmakta yetersiz kalmasının halka büyük zarar verdiğini ve bu gidişatın büyük bir sosyal trajedinin habercisi olduğunu belirtiyor.