Mübarek'in istifası gazete manşetlerinde
Mısır'daki protestoları birçok ülke gibi 18 gün boyunca yakından takip eden İngiltere, olayların başlangıcından itibaren "itidal" çağrısı yaptı.
cumhuriyet.com.trİngiltere Başbakanı David Cameron ve Dışişleri Bakanı William Hague, yaptıkları çeşitli açıklamalarla, Mısır halkının ifade özgürlüğü hakkının bastırılmaması, Mısır'daki geçiş sürecinin hızlı olması ve hemen başlaması gerektiğini bildirdiler.
Başbakan Cameron, istifa eden Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i olaylar sırasında arayarak, Mısır'da "demokratik meşruluğun" oluşturulması için "cesur adımlar" atmaya çağırdı.
Olaylar başladığında çoğunluğu Şarm El Şeyh ve çevresinde 30 bin İngiliz turistin bulunduğunu açıklayan İngiltere, bu vatandaşlarının tahliyesi için Mısır'a charter uçakları gönderdi.
Mısır'daki olaylara paralel olarak, bu ülkenin Londra Büyükelçiliği önünde protestolar düzenlendi. Çoğunluğu İngiltere'de yaşayan Mısır vatandaşları, Mübarek'e istifa çağrısı yaptı.
Olaylar devam ederken İngiliz basını, Mübarek ailesinin İngiltere ile bağlantısına dikkati çekti. Hüsnü Mübarek'in eşi Suzan Mübarek'in aynı zamanda İngiliz vatandaşı olduğu hatırlatılarak, Mübarek ailesinin İngiltere'ye kaçabileceği yorumları yapıldı. Hatta kimi gazeteler, Hüsnü Mübarek'in küçük oğlu Cemal'in protestoların başlamasıyla Londra'ya geldiğini, ancak daha sonra Kahire'ye döndüğünü yazdı.
Hüsnü Mübarek'in istifa edebileceğini ilk duyuran basın kuruluşu ise, İngiliz yayın kuruluşu BBC oldu. Ancak BBC'nin "Mübarek'in açıklama yaparak istifa edeceğini söylemesi bekleniyor" haberinden yaklaşık bir gün sonra, Kahire'den istifa haberi geldi.
İngiliz basınında istifa haberi
İngiliz basını Hüsnü Mübarek'in istifasını son dakika haberi olarak duyururken, gazeteler, bugünkü sayılarında Mısır'ın geleceğine ilişkin çeşitli haber ve yorumlara yer verdi.
Çoğu gazetenin manşetinden duyurduğu Mübarek'in istifa haberiyle ilgili olarak, Financial Times (FT) gazetesi "Mübarek iktidardan süpürüldü", Independent gazetesi "Despotun gidişi. Bir ülkenin sevinci", Guardian gazetesi "Mısır'ın yeni şafağı", Daily Mail gazetesi "Halk özgürlük istedi, Mübarek gitti", Daily Telegraph gazetesi ise "Sonunda Mübarek halkın gücüne teslim oldu" manşetlerini attı.
FT, İsveç'in Mübarek ailesinin banka hesaplarını dondurduğu bilgisini aktarırken, Guardian gazetesi Mübarek'i bundan sonra neler beklediğine ilişkin bir yazıya yer verdi. "Şarm El Şeyh'te huzurlu bir emekliliğin Mübarek için pek olası gözükmediği" yorumunu yapan Guardian, Mübarek'in 44 milyar sterlin serveti olduğuna dikkat çekti.
Bu arada gazete, İngiltere Merkez Bankası kaynaklarına dayanarak, Mübarek'in İngiltere'deki mal varlığına AB, BM ya da yeni Mısır hükümetinden bir talep gelmedikçe dokunulamayacağını aktardı.
Times gazetesi de Tahrir meydanındaki kalabalığın sevincinin fotoğrafını manşetine taşıyarak, İngiliz hükümetinin Mısır'daki olaylara başından beri çok az müdahale ettiğine ve Mısır halkının kendi geleceğiyle ilgili kendisinin karar vermesi gerektiğini söylediğine dikkat çekti.