Moskova'da muhaliflerden gövde gösterisi
Rusya'nın başkenti Moskova'da, on binlerce muhalefet taraftarlarınca, Devlet Başkanı Putin'in mayıs ayındaki yemin töreninden sonra düzenlediği ve on binlerce kişinin katıldığı gösteride, Kremlin protesto edildi.
cumhuriyet.com.trPolis, gösteriye katılanların sayısının 20 bin olduğunu açıklarken, muhalefet liderleri 120 bin kişinin katıldığını savundu. Gösteriye katılanların sayısının mart ayında yaklaşık 100 bin kişinin yer aldığı protesto eyleminden daha düşük olduğu dikkati çekti.
Kış aylarında daha fazla toleranslı olduğu muhalif gösterilere karşı tutumunu son dönemde değiştirip, cezai yaptırımları artıran kararları onaylayan Putin, bugün sürpriz bir şekilde muhalefete uzlaşı çağrısında bulundu.
Rus polisi, dün evlerinde gerçekleştirdiği aramalarda cep telefonları ve bilgisayarlarına el koyduğu muhalefet liderlerine, resmi tatil olmasına karşın, büyük gösterinin yapılacağı bugün savcılık bürosuna sorgu için gelmeleri yönünde talimat vermişti.
Sol Cephe lideri Sergey Udaltsov, polisin savcılığa ifade verme yönündeki çağrısına uymadığını belirterek, gösterinin organizatörlerden biri olarak görevinin bugünkü mitingi idare etmek olduğunu söyledi.
Muhalif liderlerden Aleksiy Navalni, liberal aktivist İlya Yaşin ve televizyon yıldızı Kseniya Sabçak ise sabah saatlerinde savcılığa ifade vermeye gitti.
Yaşin, mitingin sonundaki konuşmasına yetişirken, sorgusu 6 saatten fazla süren Navalni mitinge katılamadı. Navalni'nin 6 saatten fazla süren sorgusunun ardından polisler tarafından ofisine götürüldüğü ve yeniden arama yapıldığı bildirildi.
Bu arada, polisin televizyon yıldızı Sabçak'ın evinde bulduğu 1 milyon avro ve 480 bin doların vergisinin ödenip ödenmediğinin soruşturulduğu kaydedildi.
Sabçak, yılda yaklaşık 2 milyon avro civarında gelirinin bulunduğunu ifade ederek, bankalara güvenmediği için birikimlerini evinde bulundurduğunu söyledi.
Gösteriye on binlerce kişi katıldı
On binlerce kişinin katıldığı Puşkin Meydanı'ndaki gösteride polis herhangi bir müdahalede bulunmadı. Yaklaşık 6 saat süren miting olaysız sona erdi.
Gösteriye katılanların büyük çoğunluğunun kızıl bayraklarıyla sosyalistlerin oluşturması dikkati çekerken, milliyetçi gruplar da gösteriye ilgi gösterdi.
Irkçı gruplar, ''sarı-siyah-beyaz'' bayraklarıyla Nazi kıyafetini andıran üniformalarıyla katıldıkları gösteride, ''Moskova Rusya'nın bir kentidir'' sloganı attı.
Göstericiler sık sık muhaliflerin birliği lehinde, bir grup da ''Bizi korkutamayacaklar'' diye slogan attı.
Mitingde konuşma yapanlar arasında, Udaltsov, Rusya'nın ilk Devlet Başkanı Boris Yeltsin dönemi başbakan yardımcılardan Boris Nemtsov, Sol Cephe liderlerinden Dimitriy Gudkov ve muhalif yazar Dimitriy Bukov da yer aldı.
Udaltsov, konuşmasında, ''yeni siyasi reform, siyasi tutukluların serbest bırakılması, protesto gösterilerine devlet televizyonlarında yer verilmesi, parlamento-devlet başkanlığı seçimlerinin yenilenmesi, sosyal reform yapılması, maaşların ve emekli aylıkların yükseltilmesi'' taleplerinde bulundu.
Putin'in 60. doğum günü olan 7 Ekim'de yeni bir protesto gösterisi düzenlemeyi planladıklarını kaydeden Udaltsov, muhalefetin, Moskova sokaklarındaki ''çadır kurma'' gibi küçük çaplı eylemlerine devam etmesi gerektiğini vurguladı.
Polis, bugünkü protesto gösterisinde kimsenin gözaltına alınmadığını belirtti. Mitingin tamamlanmasının hemen ardından şiddetli yağmur nedeniyle rock konseri iptal edildi, göstericiler olaysız dağıldı.
Göstericilerden Aleksandır Belyayev, ''Putin'in ayrıldığını görmek istiyorum. Rusya her geçen gün Sovyetler Birliği dönemi gibi çok daha otoriter bir hale gelmekte. Ama ben barışçıl bir değişim istiyorum. Çünkü ihtilal Rusya için felaket anlamına gelir'' dedi.
Putin'den uzlaşma çağrısı
Putin de yaptığı açıklamada, Rusya'da günümüzde ve geçmişte var olan tüm siyasi güçler arasında diyalog çağrısında bulunarak, ''Böylesi tartışmalar demokratik bir toplumun şartı. Birbirimizi dinlemek, saygı göstermek, karşılıklı anlayışı geliştirmek ve uzlaşı yolları aramak oldukça önemli'' dedi.
Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov da yaptığı açıklamada, polise ve göstericilere hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ederek, ''Barışçıl gösteri siyasi kültürün gelişimini göstermektedir'' diye konuştu.
Muhalefet ve iktidar arasındaki gerginlik, polisin mayıs ayındaki göstericilere müdahalesi yüzünden çıkan çatışmalar ve protestocuların kentin değişik bölgelerinde çadır kurma girişimine müdahalesi yüzünden artmıştı.
Putin, 8 Haziran'da kamu eylemleri düzenlenmesine yönelik kuralları sıkılaştıran ve kamu düzenini bozma eylemlerine cezalarının fahiş bir şekilde artırılmasını öngören bir yasayı imzalamıştı. Protesto gösterisinde, ''kamu düzenini bozma'' cezası 10 dolardan 9 bin dolara yükseltişmişti.
Rus haber ajansları ülkenin başka kentlerinde de bugün çeşitli protesto gösterileri yapıldığını ve bunların çoğuna sadece yüzlerce kişinin katıldığını kaydettiler.
''Fontanka.ru'' adlı internet sitesi, polisin, St. Petersburg'daki gösterinin organizatörlerini, verilen süreyi aştıkları için gözaltına aldığını, Novosibirsk kentinde de aynı şekilde bir kişinin gözaltına alındığını bildirdi.