Minibüslerde yeni dönem
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, minibüslerle ilgili farklı bir çalışma yaptıklarını belirterek, "Adeta bir VIP minibüs hizmeti veren, daha kısa mesafede yolcu taşıyan bir sistem öngörülüyor" dedi.
cumhuriyet.com.trKadir Topbaş, İstanbul'un, küresel ölçekte sorumluluk taşıyan, dünyanın önemli bir merkezi olduğunu söyledi. Türkiye'de yerel yönetimlerin öneminin arttığını dile getiren Topbaş, İstanbul'u, dünyanın takip ettiği bir kent yapmak için çalıştıklarını kaydetti.
Nitelikli bir kent ortaya çıkarmak adına yatırım planları yaptıklarını anlatan Topbaş, "İstanbul'un gelecek 5 yılını şekillendirmek için İstanbul bize yetki verdi. Yaptığımız çalışmalarda eksiklikler olması durumunda her zaman tenkide açığız. Bize gelen her öneriyi değerlendireceğiz çünkü bu kente beraber hizmet edeceğiz" diye konuştu.
İstanbul'da ulaşımda önemli yatırımlar yaptıklarını anlatan Topbaş, şunları kaydetti:
"Bütçemizin yüzde 55'ini ulaşıma yatırıma ayırdık. 10 yılda İstanbul'da ulaşıma yapılan yatırım miktarı 32 milyar lira. Bunun 15 milyarı metroyla ilgili. Metro, maliyeti çok yüksek olan bir alan. Yap-işlet gibi bazı denemelerde bulunduysak da bunun maliyeti katladığını gördük. Bu da yeni bir borç anlamına geliyor. Kentin bir kalite ölçeği olarak ulaşım başta olmak üzere, ulaşımı nasıl rahatlatırız diye yatırımlar yaptık. Daha yapacak çok işimiz var. Haliç metro geçişini yaptık. Marmaray açıldı. Önemli bir proje. Kentin önemli bir ihtiyacını karşıladı. İnşaatı devam eden hatlar var."
Minibüslerin kent içine girmeyeceği yeni sistem
Belediyeye ait otobüslerin büyük ölçüde yenilendiğini anımsatan Topbaş, şöyle devam etti:
"Minibüslerle ilgili çok farklı bir çalışmamız var. Minibüs esnafıyla yaptığımız görüşmelerde vardığımız mutabakatlar var. Çok kolay değil. Minibüslerin devam etmesini istiyoruz ama farklı bir şekilde. Yani kent merkezlerine artık minibüsle ulaşmak yerine, bizim toplu taşıma araçlarımızın istasyonlarına gelecek kadar bir sistem geliştirelim. Adeta bir VIP minibüs hizmeti veren, daha kısa mesafede yolcu taşıyan bir sistem. Ciddi bir mutabakatımız var. Çalışmalarımız devam ediyor. Öte yandan, bunlarla ilgili eğitim çalışmalarımız var. Kent trafik yönetimi oluşturacak bir sisteme doğru gittiğimizi ifade etmek istiyorum."
Topbaş, 10 yılda 286 kavşak ve alt geçit düzenlemesi yaptıklarını belirterek, geçen yıl 7 kavşak ve 410 kilometre yeni yol yaptıklarını, deniz yolunda da önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini ve bundan sonra da yapmaya devam edeceklerini anlattı.
Yeni dev kent bölge parkı
Yeşil alan ve park yapımına da ara vermeden devam edeceklerini aktaran Topbaş, şunları kaydetti:
"Büyük ölçeklerde bölge parkları ortaya çıkarma çalışmalarımız devam ediyor. Bölge parkları ortaya çıkarma çalışmalarını sürdürmekteyiz. Koordinasyon toplantısında yaptığımız bir çalışmada, İstanbul Boğaziçi İmar Müdürlüğümüzün bulunduğu 1 milyon 200 bin metrekareye yakın alanın bir bölge parkı olarak düzenlenmesi çalışmasına başlıyoruz. Bir Emirgan korusu gibi imara değil, halka açılacak. Hizmet birimleri dışında üç boyutlu yapılar olmayacak. Halkın buluştuğu, istifade ettiği bir alan olacak. Kent bölge parkı olarak burası hizmete girsin istedik."
Taksim Meydanı düzenleme ihalesinin bittiğini ve çalışmaların devam ettiğini bildiren Topbaş, Beyazıt, Aksaray ve Üsküdar meydanlarının yeniden ele alınması konusunda da projelerin sürdüğünü dile getirdi.
Mahallelerde katlı otoparklar
Topbaş, tüm ilçe belediye başkanlarıyla katlı otoparklar konusunda ortak çalışma yapmak istediklerini vurgulayarak, şunları aktardı:
"Otopark sorununu çözmek için ilk etapta birkaç sokaktan başlayarak, satın alabileceğimiz 200 metrekareden aşağı olmayan yapıları alıp, katlı otoparka çevirip, sadece o sokaklardakilere hizmet verecek bir sistem kurmak istiyoruz. Kat mülkiyet tapusu gibi araç otopark mülkiyet tapusu çıkartarak, orada yaşayan insanlar bir maliyet karşısında böyle bir otopark belgesi elde etmiş olacaklar. Avrupa'da birçok yerde böyle. Bunu bizim de İstanbul'da hayata geçirmemiz gerekir."