Milli Güvenlik cam gibi kırılgan

Son 10 yıl içinde üç kez ertelenen Şişecam grevini 2003’te aynı gerekçeyle erteleyen hükümete, MGK Genel Sekreterliği grevin zararı olduğu görüşünü bildirmişti.

Olcay Büyüktaş/Cumhuriyet



Cama can verenlerin sekiz gün önce çıktığı grevi, Bakanlar Kurulu tarafından ertelendi. Konuya hâkim kişilerin birkaç gündür beklediği erteleme önceki gece Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece 5800 Şişecam işçisinin grevi 60 günlüğüne ertelenmiş oldu. Ancak bu erteleme bildiğimiz bir erteleme değil aslında bir çeşit yasak. Çünkü yeniden greve çıkılabilmesi için yargı kararı gerekiyor.

Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları AŞ’ye (Şişecam) bağlı işyerlerinde Türk-İş’e bağlı Kristal-İş Sendikası’nın uyguladığı grevin 60 gün ertelenmesi hakkında Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararda, “Kristalİş Sendikası tarafından uygulanmakta olan grevin, genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden 60 gün süreyle ertelenmesi; 18 Ekim 2012 tarihli ve 6356 sayılı kanunun 63. maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 25 Haziran 2014 tarihinde kararlaştırılmıştır” denildi. Grevin 60 gün ertelenmesini kınayan, cam grevine “Milli güvenliği bozucu” demenin “Akıl dışı” olduğunu savunan Kristal-İş Sendikası Başkanı Bilal Çetintaş, bu tavırla ilk kez karşılaşmadıklarını, aynı tavrı 2003’te ve 2004’te de gördüklerini belirterek “10 yıl içinde aynı şeyi 3. kez yaşıyoruz. 2003’te ertelendiklerinde Danıştay’a başvurduk, o zaman Milli Güvenlik Sekreterliği, cam işçilerinin milli sağlık ve güvenlikle ilgili üretim yapmadıkları görüşünü bildirmiş, Danıştay da yürütmeyi durdurma kararı vermişti” diye konuştu.

Çetintaş, Danıştay’ın bu kez de yürütmeyi durdurma kararı vereceğine inandığını anlattı.

İşçilerin Resmi Gazete’de yayımlanmış bir karara karşı çıkmayacağını, 16.00 vardiyasında işe başlayacaklarını söyleyen Çetintaş’ın, verdiği bilgiye göre, önce işçiler işbaşı yapacak. Pazartesi Danıştay’a başvurularak yürütmeyi durdurma istenecek. Yürütmeyi durdurma kararı çıkarsa, yeniden greve çıkılacak. Aksi olursa 60 günlük süre içinde taraflar ya anlaşacak ya da sözleşme Yüksek Hakem Kurulu’na gidecek.

TİM istemiş

Grevin ertelenmesini Şişecam kendisi direkt olarak dillendirmiyor. Ertelemeyi, ihracat gelirleri düşecek diye Türkiye İhracatçılar Meclisi yakın olduğu bakanlara iletiyor. Bu arada Çalışma Bakanı hasta olduğu için Sanayi ve Teknoloji Bakanı, sözleşmenin imzalanması için sendika ile görüşerek zamların aşağı çekilmesini istiyor. Greve başından beri destek vermediği gibi erteleme kararına da tepki göstermeyen Türkİş, imza için telkinde bulunuyor.

Destek yağdı

Sendikal Güçbirliği Platformu yaptığı yazılı açıklamada, demokrasilerde grevlerin yasaklanamayacağını hatırlatarak “Şişecam’da 1 lira 85 kuruşluk zam için direnen Şişecam emekçilerinin grevinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün imzası ve Bakanlar Kurulu’nun kararıyla ertelenmesi, yani yasaklanması bir utanç vesikasıdır” denildi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası da, Şişecam grevinin ertelenmesinin işçi haklarının hiçe sayılması olduğunu belirtti, “Cam işçisinin yanındayız” dedi. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya’nın da aralarında yer aldığı çeşitli kurum, kuruluş, milletvekili ve sendikalardan Şişecam grevcilerine destek geldi.

Erteleme ve yasakla özdeş

AKP iktidara geldikten sonra, darbelerle aynı zihniyetin ürünü olan grev yasakları da gündeme oturdu. 2003’te Şişecam grevini erteledi, hızını alamayan hükümet 2004’te bir kez daha erteledi. 2004 yılında, lastik işkolunda Petlas, Goodyear ve Bridgestone grevini, 2005’te Erdemir Madencilik grevini erteleyen AKP, 2012’de de Havaİş’in greve çıkmasını önlemek amacıyla havayolu sektörünü, grev yasağı kapsamına almıştı...