Milli Eğitim Bakanı Yılmaz: 28 bin 163 personel ihraç edildi

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Milli Eğitim bünyesindeki 28 bin 163 personelin ihraç edildiğini, 'uzaklaştırma' tedbiri devam eden personel sayısının 20 bin 88 olduğunu açıkladı. Bakan Yılmaz, Milli Eğitim bünyesindeki 300 kitaptan 57'sinde FETÖ ile ilgili atıflar tespit ettiklerini söyledi.

DHA

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Antalya'nın Manavgat ilçesindeki Crystal Admiral Resort Otel'de, düzenlenen 'Eğitimden Üretime Sektörle İşbirliği' temalı 2'nci Eğitim Kongresi'ne katıldı. Bakan İsmet Yılmaz bilimsel gelişmeleri takip etmekte güçlük çekilen, kıyasıya rekabetin yaşandığı bir dönemde, ülkenin ayağına çelme takılmaya çalışıldığını belirterek, çağı ile rekabet eden, ürettiğini ihraç eden bir Türkiye istediklerini söyledi.

Bunun yolunun nitelikli mesleki eğitimden geçtiğini dile getiren Yılmaz, “Eğitimi çağın ihtiyaçları doğrultusunda yeniden yapılandırarak teknolojiyi eğitim sisteminde zamanında uygulamak gerekiyor. Yeni bir reform, yeni bir değişiklik demektir. Her gün yeni bir şey söylemek gerekiyor. İstişare ile ortak aklı bulmaya çalışıyoruz" dedi.

TEKNİK EĞİTİMDE HEDEF YÜZDE 60

Türkiye'nin mukayeseli üstünlüğünün genç ve nitelikli insan kaynağı olduğunu dile getiren Yılmaz, çağdaş mesleki bir eğitimle ülkeyi güçlü, insanları zengin kılabileceklerini dile getirdi. Türkiye'nin vasıfsız iş gücü fazlalığı olduğunu kaydeden Yılmaz, sanayinin de nitelikli işgücüne ihtiyacı olduğunu söyledi. İş gücü talebi ile iş gücü arasında bir uyumsuzluk olduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:

“İş dünyası ile eğitim sistemi arasındaki iletişim kopukluğu, yeterli nitelikte, çeşitli sayıda iş gücü elemanı yetiştirilmesine de engel olmaktadır. Mesleki ve teknik eğitim teorik eğitimin alındığı, asıl sıkıntının beceride olduğudur. Nitelikli meslek eğitimini öğrencilerimize vereceğiz. Sürdürülebilir bir kalkınma için mesleki ve teknik eğitim şarttır. Teknik eğitimin orta öğretimdeki payı yüzde 44, bunu yüzde 60'a çıkarmak öncelikli hedefimiz."

ÖĞRENCİLERE DESTEK

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, 2002-2003 eğitim yılında mesleki ve teknik orta öğretimde 800 bin olan öğrenci sayısının bu yıl 1 milyon 750 bine çıktığını kaydetti. Aynı eğitim yılında mesleki ve teknik orta öğretimde 60 bin olan öğretmen sayısının 120 bine ulaştığını dile getiren Yılmaz, “Rakamlar göstermektedir ki mesleki eğitimde önemli mesafe kat ettik. Hem sektörün arzuladığı iş gücünü yetiştirmek, hem de gençlerimizin iş bulabilmesi için son yıllarda mesleki ve teknik eğitimde yeni uygulamayı hayata geçirdik. Organize sanayi bölgelerinde açılan özel mesleki ve teknik eğitim kurumlarına destek başlattık. Öğrenci başına yıllık 4 bin 200 ile 6 bin 675 lira arasında destek sağlıyoruz" dedi.

ÇIRAKLIK ZORUNLU EĞİTİME DAHİL OLACAK


Mesleki ve teknik eğitimde reform için önemli bir adım attıklarını belirten Bakan Yılmaz, bu konuda hazırladıkları kanun tasarının komisyondan geçtiğini söyledi. Yılmaz, şöyle devam etti:
“Tasarı yasalaşırsa çıraklık eğitimi zorunlu orta öğretim kapsamına alınacak. İşletmelerde beceri eğitimi, staj ve tamamlayıcı eğitimlere katılan öğrencilere ve çıraklara işletmelerce ödenen net asgari ücretin yüzde 30'unu devlet karşılayacak. Okulda atölye eğitimlerine başlayan öğrencilere iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanmasını sağlayacağız. Staj yapan öğrencilerin işletmelerde edindikleri bilgi ve becerinin ölçülmesi amacıyla sektör temsilcileriyle beceri sınavı yapılacaktır. Sınavı geçen öğrencilerimize teknisyen unvanı verilecektir. Teknik eğitim fakülteleri mezunlarına da fark derslerini vererek mühendis unvanı kazanmalarını sağlayacağız."

Milli Eğitim Bakanı'nın konuşmasının ardından gazeteci İsmet Berkan'ın moderatörlüğünde Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Memur-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Ali Yalçın, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan söyleşi gerçekleştirdi.

Kongreye, bakanlık yetkililerinin yanı sıra Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, AKP Antalya Milletvekili Mustafa Köse, AKP İl Başkanı Rıza Sümer de ile eğitim camiasından isimler katıldı.

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yılmaz, "20 Ekim itibariyle ihraç edilen personelden 193'ü gözaltında, tutuklu sayısı ise 2 bin 829. Adli kontrol şartıyla serbest bırakılanların sayısı 2 bin 648, firarda olanların sayısı da 325"dedi.

İzmir'de 105 okulu FETÖ dolayısıyla kapattıklarını belirten İsmet Yılmaz, “55 okulu eğitime tekrar açarak halkımızın hizmetine sunduk. Bu okulların tamamının imam hatip yapıldığı doğru değil. Bütün okulları Milli Eğitim Bakanlığı olarak kullanacağız. Kapatılan okullardan sadece Elazığ'da bir okulu emniyete tahsis ettik. İnegöl'de de bir okulun eğitim için kullanılamayacağını, kültür merkezi olarak değerlendirilmesini planlıyoruz" dedi.

PROJE OKULLARI

Proje okulları hakkında da bilgi veren İsmet Yılmaz, Türkiye genelinde 163 proje okulu olduğunu söyledi. Bu okullardan orta öğretimde 58 okul olduğunu belirten Yılmaz, bu okullarda akademik başarının ön planda olduğunu söyledi. Proje okul yöneticilerinin 4 yıllığına atanacağını dile getiren Yılmaz, aynı okulda idareci ve öğretmenin 8 yıldan fazla kalamayacağını söyledi. Yılmaz, “Uygulamayla başarılı öğretmenlerin başarısını başka okullara da taşımak istiyoruz. Proje okullarına rasgele öğretmen ataması yapılamayacak. Proje okullarında 4 bin 86 öğretmen görev yapıyor. 4 ve 8 yılı doldurması nedeniyle ayrılan öğretmen sayısı 950, atama yapılmadan önce bu proje okullarında yüksek lisans yapan öğretmen sayısı 132 idi. Biz atama yaptıktan sonra bu sayı 186'ya çıktı. Eğer atama yaptıktan sonra sayı düşmüş olsaydı eğitimin seviyesini düşürdüğümüz iddiaları doğru olabilirdi. 2 olan doktora yapan öğretmen sayımız atama yaptıktan sonra 19'a çıktı" diye konuştu.

'YÜZDE 18 İÇİN KIYAMET KOPARMAYA DEĞER Mİ?'

Proje okullarına en büyük ilginin İstanbul'da gösterildiğini belirten İsmet Yılmaz, İstanbul'da bu okullardaki öğretmen sayısının 1492 olduğunu, proje okullarından ayrılan öğretmen sayısının ise 275 olduğunu söyledi. İsmet Yılmaz, ayrılan öğretmen sayısının yüzde 18 olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Bu yüzde 18 için kıyamet koparmaya değer mi? 13 yıldır Milli Eğitim Bakanlığı'nı yürütüyoruz. Bu öğretmenlerin çoğunu biz atadık. Atarken kadrolaşma yapmıyoruz da bunların görev yerleri değiştirirken mi kadrolaşma yapıyoruz? Görev yerlerini değiştirdiklerimiz arasında aynı okulda 23 yıl görev yapan öğretmenlerimiz var. 28 yıl görev yapan var. Onlara teşekkür ediyoruz. Ama başarılarını başka okullara da taşımak istiyoruz. 8 yılın üstünde görev yapmış öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Başarılarını yeni atandıkları okullara da taşımasını istiyoruz."

300 KİTAPTAN 57'SİNDE FETÖ TESPİTİ

İsmet Yılmaz, bu ayın sonuna kadar bütün kitapların öğrencilerin ellerinde olacağını söyledi. 300 kitabın içeriğinin incelendiğini belirten İsmet Yılmaz, 57 kitapta bir şekilde FETÖ ile bir atıf ya da resim tespit ettiklerini söyledi. 57 kitapla ilgili yeniden ihaleye çıktıklarını belirten Yılmaz, bu kitapları ay sonu itibariyle öğrencilere dağıtacaklarını kaydetti.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ZORUNLU OLACAK

Bakan Yılmaz, gelecek yıl itibariyle hem okul öncesi eğitimin, hem de İngilizce eğitimin zorunlu olacağını söyledi. İsmet Yılmaz, Bursa'nın eğitimde başarılı bir il olduğunu, bu başarısında da yüzde 77 olan okul öncesi eğitimin yer aldığını söyledi. Yılmaz, Türkiye'de okul öncesi eğitimlerinin yüzde 50 civarında olduğunu kaydetti. Yılmaz, “Gelecek yıl müfredatı yenilenmiş hiçbir sıkıntısı olmayan 78 milyonu kucaklayan müfredatla halkımızın karşısına çıkacağız" dedi.

EĞİTİMİN GELECEĞİ AYDINLIK

Bakan Yılmaz, meslek eğitimine öncelik vereceklerini, Türkiye'nin hak ettiği yere taşınması için olmazsa olmazın meslek eğitimi olduğunu söyledi. Bakan Yılmaz, şöyle konuştu:
“Geçmişten daha iyiyiz ama yapmamız gerekenlerin de var olduğunun farkındayız. Hiçbir önyargımız yok. Ortak akla önem veriyoruz. Güzel bir şey nerede, kimden olurla olsun onu alırız. Eğitimde gerçekten çok şey yapacağız. Okul öncesini zorunlu eğitime alacağız, ikili eğitimi kaldıracağız. İngilizceyi ağırlıklı olarak vereceğiz. Milli Eğitim Bakanlığı'na ayrılan kaynak açısından birinci sıradayız. Eğitimin geleceği aydınlıktır."