'Milli çocuk politikası oluşturulmalı'
Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, çocuklara mutlu ve aydınlık bir gelecek hazırlayabilmek, beklentilerine cevap verebilmek ve düşlerini gerçekleştirebilecekleri bir dünya yaratabilmek amacıyla ''Milli Çocuk Politikası'' oluşturulması gerektiğini belirtti.
cumhuriyet.com.trDemokrat Parti (DP) Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, çeşitli ülkelerden çocukların katılımıyla bir şenlik ortamında kutlanan 23 Nisan'ın dünyadaki ilk ve tek çocuk bayramı olduğunu hatırlatarak, ''Yüce Önder Atatürk'ün Türkiye Büyük Millet Meclisinin açıldığı, bağımsız ve güçlü Türkiye'nin temellerinin atıldığı, milletimizin uyanışının simgesi olan 23 Nisan'ı bayram olarak çocuklarımıza hediye etmesi, onlara verdiği değerin ve duyduğu güvenin en büyük göstergesidir'' dedi.
Şiddetin ve yokluğun olmadığı, barış dolu bir dünyada çocukların kardeşçe yaşamalarının en büyük amaç olması gerektiğini belirten Zeybek, ''En değerli varlıklarımız olan çocuklarımıza, mutlu ve aydınlık bir gelecek hazırlayabilmek, beklentilerine, sorunlarına cevap verebilmek ve düşlerini gerçekleştirebilecekleri bir dünya yaratabilmek, gelecek adına bugünden sunabileceğimiz en büyük armağanımız olacaktır'' ifadelerini kullandı. Zeybek, bu amaca yönelik olarak yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
''İnsan hakları temelinde 'Milli Çocuk Politikası' oluşturularak hayata geçirilmelidir. Aile ortamından yoksun bırakılmış çocuklarımız, sağlık hizmetlerinden, sosyal güvenlikten yararlanamayan engelli çocuklarımız, eğitime erişimi kısıtlı olan, eğitimini yarıda bırakan çocuklarımız, bölgesel farklılıklarından dolayı ayrımcılığa uğrayan, yasalara uygun olmayan şekilde çalıştırılan, madde bağımlılığı olan, erken yaşta evlendirilerek 'çocuk gelin' olan, cinsel sömürüye maruz kalan, satılan, kaçırılan, silahlı çalışmalardan etkilenen, 'çocuk asker' olarak kullanılan çocuklarımız, tüm özel önlemler alarak korunmalıdır.
Sokak çocuklarının varlığı ve sorunları tüm kamu kuruluşlarının görev alanları ile birlikte ele alınmalı, 'Sokak Çocuklarının Sorunlarıyla Mücadele Kurumu' kurulmalıdır. Çocukların çalıştırılmasına, sömürülmesine meşruluk kazandıran yasalar yeniden düzenlenmelidir. Çocuklarımız şiddetten korunması için yasalar önünde güvence altına alınmalıdır. 'Çocuk Koruma Kanunu' bu yönde yeniden düzenlenmelidir. 'Suçlu çocuk yoktur, suça itilmiş çocuk vardır' anlayışıyla Güneydoğu Anadolu'da yaşayan çocuklarımızın yeniden 'çocuk' olması sağlanmalıdır. Terörle Mücadele Kanunu'nun ve Türk Ceza Kanunu'nun çocuklar aleyhine olan hükümleri yeniden düzenlenmelidir.''