Microsoft "Gelecekle Buluşma" toplantısı
Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çağan, eskiden bilişim sektöründe ihracatı İstanbul'daki büyük firmaların yaptığını belirterek, "Şimdi ise ihracat yüzde 50 ile Anadolu'ya kayıyor. Bu, çok ciddi bir rakamdır" dedi.
cumhuriyet.com.trKocaeli'de bir otelde teknoloji firmalarının katılımıyla düzenlenen "Gelecekle Buluşma" toplantısı öncesinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Çağan, Türkiye'de bilişim konusunda ciddi bir potansiyel olduğunu söyledi.
Türkiye'deki KOBİ'lerin girişimci şirketlerin yüzde 99'unu, istihdamın ise yüzde 75'ini oluşturduğunu belirten Çağatay, bilişim harcamalarının yüzde 10 ile 20 arasında gerçekleştiğine dikkat çekti.
Bilişime ayrılan kaynağın çok düşük olduğunu aktaran Çağan, "Bilişimde ihracatı eskiden İstanbul'daki büyük firmalar yaparken, şu anda bu pay yüzde 50 ile Anadolu'ya kayıyor. Bu, çok ciddi bir rakamdır. Bu, artarak devam edecek" ifadesini kullandı.
Hindistan'ın 2013 yazılım ihracatı hedefinin 100 milyar dolar olduğuna işaret eden Çağan, Türkiye'nin bilişim ülkesi olması için devletin "bilişim bizim için stratejik bir sektördür" demesi ve eğitim sisteminde değişiklikler yapması gerektiğini kaydetti.
"Türkiye'de 100 bin bilişimci var"
Türkiye'de yaklaşık 100 bin bilişimci bulunduğunu, bu yıl sayının minimum 5 katına çıkmasının beklendiğine dikkati çeken Çağan, şunları söyledi:
"Bu, 400 bin bilişimcinin daha sektöre girmesi anlamına geliyor ancak şu andaki altyapımız bunu verecek durumda değil. Tarih, sosyoloji okuyanlar, bilişimci olacaklar. Halbuki bunları bilişimci olarak yetiştirirsek ve üniversiteler bu alanla ilgilenirse daha faydalı olur. Sektörler ve bunları istihdam edecek firmalar için de iyi olur.
Eğitimde bir miktar daha bilişimi ön plana çıkaran değişikliklere ihtiyacımız var."
Çağan, Türkiye'nin bilişim sektöründe hedef belirlemesi gerektiğini ifade ederek, turizm, tekstil, otomotiv gibi stratejik sektörler arasında bilişimin de yer alması gerektiğini söyledi.
Türkiye'de bilişim, yazılım ve donanım konularında eğitim veren okullar açılması gerektiğine işaret eden Çağan, "Yazılım için daha farklı bir eğitim verilmesi gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığına bilişimci yetişmesi için çok ciddi destekler veriyoruz" diye konuştu.
Microsoft Türkiye'de 300 çalışanın bulunduğunu, iş ortaklarıyla rakamın 11 bine ulaştığını, büyük bir aile olduklarını dile getiren Çağan, ''Türkiye ekonomisi dünyanın en büyük 12 ülkesi arasına girecekse, ülkemizin en büyük ikinci sanayi kenti Kocaeli'nin çok önemli yeri var. Kocaeli'nin gelecekte çok önemli bir merkez olacağını, çok ciddi bir büyümenin buradan gerçekleştirileceğini düşünüyoruz. Elimizden gelen desteği vermek için buradayız'' şeklinde konuştu.
Avea Kurumsal Pazarlama Direktörü Boğaç Göncü de Türk Telekom, Avea ve TTNET'in, KOBİ'lere gelişen teknolojik ürünleri, düşük maliyetlerle sağladığını vurguladı.
KOBİ'lerin, tasarruf, verimlilik ve büyüme elde etmelerini hedeflediklerini vurgulayan Göncü, "Microsoft ve Windows ile bu işbirliğini çok daha ileri bir noktaya getirmek amacındayız. KOBİ'lerimize yük olmadan, onları erişebilir maliyetlerle, büyük şirketlerle rekabet edebilecekleri bir seviyeye getirmek için projeler üretiyoruz'' ifadesini kullandı.