MHP kırmızı çizgilerini belirledi

MHP'den başkanlık sistemine referandum yolunun açılması için 2 şart: “Anayasanın ilk 4 maddesi”nin değişmemesi ve “Erdoğan’ın anayasal çizgilerine çekilmesi"

SELDA GÜNEYSU

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin başkanlık sistemi ile ilgili açıklamalarının ardından MHP’li milletvekillerinin anayasa değişikliğinin Meclis’e gelmesi durumunda Genel Kurul’daki oylamada ne şekilde oy verecekleri tartışma konusu oldu. Parlamentoda 40 milletvekili bulunan MHP’nin, muhalif 5 milletvekili dışındaki vekillerinin oyunun rengini, “AKP’nin Meclis’e getireceği teklif” belirleyecek.

Parti yönetimi “MHP’nin başkanlık istediğine” dair ifadelere tepki gösteriyor. MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan, “TBMM’ye herhangi bir değişiklik teklifi getirilmeden partimizin tavrı konusunda spekülasyon yaratmak art niyetli bir tutum olarak değerlendirilmektedir” yorumunda bulundu.

MHP parti politikasını 7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi “kırmızı çizgilerini” başkanlık sistemi oylamasında da koruyacak. Bu kırmızı çizgilerden en önemlisini ise “anayasanın ilk 4 maddesi” oluşturuyor. MHP, olası referandum sürecinde de ilk dört madde vurgusu yapacak. AKP’nin Meclis’e getireceği anayasa değişikliği önerisinde de MHP, “anayasanın ilk dört maddesinin değişmesi, değiştirilmesinin dahi teklif edilmemesi” konusundaki ısrarını sürdürecek.

MHP’nin ikinci önceliğini ise “Erdoğan’ın belirlenen anayasal çizgilerine çekilmesi” konusu oluşturuyor. Mevcut parlamenter sistemde “Erdoğan’ın anayasanın kendisine verdiği yetkinin sınırına çıktığını” vurgulayan MHP yönetimi, olası bir başkanlık sistemi konusunda da “Erdoğan’ın yetkilerini mümkün olduğunca mevcut anayasadaki sınırlara” çekmeyi hedefliyor. MHP, üniter yapı, federasyon ve 2 partili sistem gibi kırmızı çizgilerini karşılayıp karşılamadığına göre de stratejisini belirleyecek.

Özdağ disipline sevk

Öte yandan MHP’de, genel başkan adayı Meral Akşener’in partiden ihraç edilmesinin ardından genel başkan adaylarından Ümit Özdağ da “kesin ihraç” talebiyle disipline sevk edildi. Parti kurmayları Özdağ’ın disipline sevkinin en önemli gerekçesi olarak “MHP’nin başkanlık sistemine destek vereceği şeklinde parti tabanında ve kamuoyunda algı yaratmaya çalışıyor” ifadesini gösterdi. Özdağ ise disipline sevk edilmesi durumuyla ilgili “MHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi olduğunu” ve MYK kararının gerekli olduğunu belirtti.

Canikli MHP’den emin

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Başkanlık sistemine MHP’nin desteği tartışmaları için “MHP, eğer böyle bir düzenlemeye biz destek vereceğiz diye taahhütte bulunmuşsa ki, Bahçeli’nin konuşması o anlama geliyor, MHP bunu aynen uygular. Meclis’teki oylama ve müzakerelere tam desteği verir. Bizden herhangi bir fire olmaz. Dolayısıyla referandum sınırı olan 330’u rahatlıkla aşabilecek bir çoğunluğu Meclis’te elde eder” dedi. Bloomberg HT kanalının canlı yayınına katılan Canikli, düzenlemenin aralık sonu, ocak başı gibi Meclis’e geleceğini açıkladı.