Mezarlık temizliğinden tarih çıktı
Bursa'nın İznik ilçesi Elbeyli beldesinde belediye ekiplerinin kepçe yardımıyla yaptıkları mezarlık temizliği sırasında, Türk İslam ve Roma dönemlerine ait yaklaşık 100 parça tarihi eser bulunduğu bildirildi.
cumhuriyet.com.trİzinsiz müdahale ve nakil yüzünden zarar gördüğü iddia edilen tarihi eserler, ekipler tarafından götürüldüğü köy camisinin avlusundan alınarak, İznik Müzesi'ne taşındı.
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Mustafa Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisine gelen haber üzerine bölgeye gittiğini belirterek, belediye ekiplerinin çalışması sırasında çok sayıda tarihi eserin köy camisinin avlusuna götürüldüğünü, bu sırada eserlerin hasar gördüğünü söyledi.
Şahin, caminin avlusunda eserleri görünce, jandarmaya haber verdiklerini belirterek, ''Kaymakam beyi bilgilendirdik. Müze Müdürlüğü'ne konu intikal etti'' dedi.
Eserler arasında Türk İslam ve Hristiyanlık dönemlerinden kalma mezar taşlarının da olduğunu kaydeden Şahin, ''Bir kiliseyi tahrip etmişler. Çoğunlukla kiliseye ait mimari malzemeler var. Roma dönemine ait mezar stelleri var ve İslami döneme ait mezar taşları var'' şeklinde konuştu.
Şahin, tarihi açıdan çok önemli eserlerin tahribata uğradığını ifade ederek, ''Verilen tahribatı tam olarak göremiyoruz, çünkü olay yerinin üzeri düzeltilmiş durumda. Biz sadece oradan getirilen taş eserleri gördük. Kazı yerinde bir tümülüs (Bir mezar ya da mezarlık içeren, toprak yığılarak oluşturulmuş tepecikler) var, o tümülüsün üzeri izinsiz bir şekilde açılmış kepçe ile. Mezarın üzerini dağıtmışlar'' dedi.
Eserler, müze tarafından koruma altına alınırken, olay ile ilgili soruşturma başlatıldığı öğrenildi.
''Eserleri koruma altına almak istemiştik''
Elbeyli Belediye Başkanı Şakir Yıldız ise bölgeyi saran yabani otlar yüzünden mezarlıkta yer kalmadığını ve 2-3 gün önce temizlik çalışmasına başladıklarını belirtti.
Yıldız, ''Tarihi eserlerin yerlerde sürünmesini istemedikleri'' için cami avlusuna taşıdıklarını ifade ederek, ''Caminin avlusunda koruma altına aldık. Daha önce çok fazla vardı, çalınmıştı. Biz de çalıların arasında gözden ırak kalanları toparladık. Eserleri koruma altına almak istemiştik'' dedi.
Mezarlık bölgesinde rastgele bulunan eserleri orada bırakmaktansa, güvenlik sebebiyle cami avlusuna taşıdıklarını anlatan Yıldız, ''Projelerimiz arasında bir 'Osmanlı Konağı' yapma düşüncesi var, biz de bu eserleri daha sonra bu konağın etrafında sergileriz düşüncesiyle böyle bir çalışma yaptık. Konu sadece budur'' diye konuştu.
Yıldız, otların elle temizlenemeyecek kadar mezarlığı sardığını, bu yüzden temizliğe kepçeyle başlandığını belirterek, ''Kötü bir niyetimiz olsaydı, koruma altına almazdık. 220 senelik bir tarihi eser. Korumak istemesek gömerdik, yoksa yazık olacaktı'' dedi.