Metal’de miting hazırlığı
Birleşik Metal-İş, sözleşmede zammın ücretler birbirine yakınlaştıracak tarzda yapılmasını istiyor.
Olcay Büyüktaş/CumhuriyetKimi denetlenemeyen ocaklarda yaşamını, kimi kaş yapayım derken göz çıkaran uygulamalar nedeniyle işini yitirdi. Bir kısmı da girilen bambaşka bir kavga nedeniyle tam da bu kış soğuklarında işini kaybetme riskiyle karşı karşıya... Birbirini tanımayan bu emekçilerin ayrı ayrı yaşadıklarının ortak müsebbibi ise hükümet ve onun gayri insani çalışma yasaları...
Duruma dikkat çekmek isteyen DİSK, başkanlar kurulunu Soma’da yaptı. Toplantıya katılan başkanlar, hükümetin öldürmediği işçiyi açlığa mahkûm ettiğini, iş cinayetinin yanı sıra 2821 işçiyi işsiz bıraktığını, bunun da bölgede yaşanan bir sosyal cinayet olduğunu haykırdı. Zira ‘kalan sağlar’ işsiz kalırken, bölge esnafı da başka bir işsizliğe mahkûm edildi.
Ülkenin başka bir yerinde bu kez Kütahya’nın Gediz ilçesinde, geçen yıllarda toplam 2 bin 500 kişinin istihdam edildiği 10 kömür ocağındaki işçi sayısı, pazar kaybı nedeniyle geçen yıl 700’e kadar düştü. Bu sayı, torba yasanın kabulünden sonra yaşanan işten çıkarmalar ve ücretsiz izne çıkarılanlarla şu an 200’e kadar geriledi. Son olarak işten çıkarılan 500 kömür işçisi perişan olduklarını belirterek yetkililerden yardım istedi.
Gediz’in Gökler beldesinde bulunan kömür havzasında 1954’ten beri linyit kömürü üretimi yapan Kİ- AŞ Kömür İşletmeleri, Gediz Madencilik, Soylu Kömür İşletmeleri, Güneşler Madencilik, Cengiz Madencilik, Kretase Madencilik, Netma Madencilik, Güney Madencilik, Akkuş Madencilik ve Yüksel Madencilik’te üretim düştü.
Ayrıca, Kayseri’nin Himmetdede bölgesindeki Koza Altın’a ait maden ocağı ve işletme tesislerindeki işçiler de madene üretim izni verilmemesini protesto etti.
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Hasan Hüseyin Yıldız, işçilerle birlikte eyleme katılarak destek verdi. Yıldız, Gümüşhane, İzmir Bergama,
Eskişehir Kaymaz, Tokat, Himmetdede’de çalışan toplam doğrudan 1.200 kişiye, dolaylı olarak da binlerce kişiye iş imkânı sağlandığını vurguladı.
İstanbul’da MESS’e siyah çelenk bırakan, pazartesi İzmir’de bir araya gelecek Birleşik Metal-İş Sendikası üyeleri, 21 Aralık’ta Gebze’de mitinge hazırlanıyor. Serdaroğlu, uyuşmazlık kararı kendilerine ulaşana kadar fazla mesai eylemleri ve toplantıların süreceğini söyledi.
DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, yaklaşık 150 bin işçiyle ailelerini ilgilendiren metal işkolu grup toplu iş sözleşmesi taleplerini hatırlatmak için çeşitli eylemler yapıyor.
Uyuşmazlık sürecinin ardından, arabulucu aşaması da geride bırakılan metal işkolunda süreç grev kararına doğru gidiyor. Duruma ilişkin bilgi veren Birleşik Metal-İş Sendikası Başkanı Adnan Serdaroğlu, işçilerin bir süredir mesai eylemi yaptığını, işverenin yıl sonuna teslimatları nedeniyle fazlaca talebi olduğu fazla mesai eyleminden rahatsız olduğunu ancak sözleşme imzalanana kadar bu fazla mesai yapmama eyleminin devam edeceğini dile getirdi. Her gün birkaç işyerinde toplantılar yapıldığı ve sürecin değerlendirildiğini anlatan Serdaroğlu, pazartesi günü İzmir’de geniş katılımlı bir toplantı yapılacağını söyledi. Arabulucu mektubunun daha kendilerine ulaşmadığını ve bu nedenle de grev kararı alınmadığını hatırlatan Serdaroğlu, 21 Aralık’ta Gebze’de yapılacak mitinge hazırlandıklarını anlattı.
MESS’in metal işçilerine reva gördüğü zammın 3.78 olduğunu da hatırlatan Serdaroğlu, ayrıca MESS’in teklif etmiş olduğu ücret zammının yöntem itibarıyla büyük haksızlıklara neden olduğunu, sözleşme öncesi aynı ücreti alan işçilerin farklı işyerlerinde farklı zam almalarına yol açtığını, bunun da ücretler arasındaki uçurumun kapanmasına değil daha da açılmasına neden olduğunu dile getirdi.
MESS’e siyah çelenk bıraktı Birleşik Metal-İş Sendikası, Şişli Endüstri Meslek Lisesi’nin önünde toplanarak MESS’e yürüdü, siyah çelenk bıraktı. TİS görüşmeleri, 8 Eylül’de başladı ve 6 Kasım’da uyuşmazlık zaptının imzalanmasının ardından sona erdi. İşçiler, bu tarihten itibaren metal patronlarının düşük zam dayatmalarına karşı işyerlerinde çeşitli eylemler yaptı. İstanbul’da Şişli Endüstri Meslek Lisesi önünde toplanan DİSK/ Birleşik Metal-İş üyeleri, “MESS dayatmalarına hayır” pankartıyla MESS Genel Merkezi’ne yürüdü. İşçiler, yürüyüş boyunca “İş ekmek yoksa barış da yok”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Tazminata kalkan eller kırılır” sloganlarını attı. MESS önünde açıklama yapan Birleşik Metalİş Sendikası Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, MESS’e “Metal işçilerinin insanca yaşama ve insanca çalışma talebi karşısında duramazsınız” diye seslendi. Göktaş, bu nedenle sadece ücret zammı değil, düşük ücretli işçilere zam öncesinde iyileştirme talep ettiklerini kaydetti. Sistemin ucuz işçilik üzerine kurulu olduğunu ifade eden Göktaş, 40 kuruşluk iyileştirme talebinin “Bunu kaldıramayacak işyerleri var” denilerek kabul edilmediğini aktardı. |