Merkez Bankası'nın yastık altı operasyonu

Kamuoyu ile paylaştığı Ekim 2011'deki Eylem Planı'nda, TL yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların yüzde 10'una kadar olan kısmının altın cinsinden tutulabilmesine imkan sağlayan Merkez Bankası'nın, dün aldığı altın cinsinden zorunlu karşılık kararları ile de bankaların yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırma çalışmalarına hız vererek altın rezervlerini artırması bekleniyor.

cumhuriyet.com.tr

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, Türkiye'de yastık altında bulunan altınların bankalar aracılığıyla değerlendirilmesi gerektiğini, Merkez Bankası'nın da bu düşünceden hareketle bir takım yeni kararlar aldığını bildirdi.

''Merkez Bankası, gerek kendi rezervleri açısından gerekse yastık altındaki altının ekonomiye kazandırılması ve bunun da bankacılık sistemi aracılığıyla yapılması gerekliliğinden dolayı bankalara büyük kolaylık sağlamaktadır'' diyen Halaç, Banka'nın, bu kararlar ile, altın politikasını daha da güçlendireceğini ve bu konuda daha da önemsenecek bir noktaya gelineceğini dile getirdiğini söyledi.

Halaç, Merkez Bankası'nın, yastık altındaki altınların çıkarılmasında ve mevduat olarak kabul edilmesinde bankaların önemli roller üstleneceği beklentisi taşıdığını kaydederek, söz konusu kararlar ile Merkez Bankası'ndaki altın cinsinden zorunlu TL karşılık miktarının artacağını bildirdi.
 

'Merkez Bankası'nda altın dönemi başladı'

Özcan Halaç, Merkez Bankası'nda tutulan altın cinsinden zorunlu karşılıklara katılmayan bankaların da bunu değerlendireceğini düşündüğünü ifade ederek, ''Altın rezervlerinin olması merkez bankalarını güçlü kılıyor. Bu durum, özellikle yurt dışı piyasada Merkez Bankamızı daha da güçlü kılacak. Merkez Bankası'nda bir altın dönemi başladı. Merkez Bankası, şimdi bunu bankalara yayıyor, bankalar aracılığıyla da halkın yastık altındaki altınını çıkarmak için çok önemli adım atıyor'' dedi.

Altının maliyetinin TL'ye göre daha düşük olduğunu belirten Halaç, bankaların bundan sonra halktan altın mevduatı toplamak için daha çok çalışacağını düşündüğünü, bunu teşvik etmek yönünde çalışmalar yapacağını söyledi.
 

'Bankalar daha fazla TL kaynağa ulaşıp TL likiditelerini artıracak'

TEB Altın Bankacılığı Satış Direktörü Selami Erten de Merkez Bankası'nın TL yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların altın olarak tutulabilecek kısmını yüzde 10'dan yüzde 20'ye yükseltmesi düzenlemesi ile bankaların, altın depo hesabı karşılığında toplamış oldukları altınları Merkez Bankası'na depo ederek daha fazla TL kaynağa ulaşıp TL likiditelerini arttırma imkanı bulacağını kaydetti.

Düzenleme ile sektördeki bankaların, altın hesaplarına odaklanarak yastık altında bulunan altın stoklarının ekonomiye kazandırılması için yeni ürün geliştirmeye ağırlık vereceğini bildiren Erten, ''Bankaların düzenleyeceği kampanyalar ve müşterilerine sunacakları altın cinsinden cazip getiri imkanları ile özellikle işçiliği düşük altın takıların veya bankacılık sistemi dışında tutulan külçe altın tasarruflarının da ekonomiye hızla kazandırılacağı tahmin edilmektedir'' diye konuştu.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğe göre, TL yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların en fazla yüzde 40'ı ABD doları ve/veya avro döviz cinslerinden ve altın olarak tesis edilebilecek kısmı yüzde 10'dan yüzde 20'ye yükseltildi. Kıymetli maden hariç yabancı para yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların altın olarak tesis edilebilecek kısmı da yüzde 10'dan sıfıra indirildi.

Bu arada, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, geçtiğimiz hafta düzenlenen İstanbul Altın ve Mücevher Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, son bir yılda altın mevduatının dolar bazında ölçüldüğünde yüzde 270 artışla 8 milyar 670 milyon dolar seviyesine ulaştığını belirterek, ''Merkez Bankası'nın altın rezervi ise 206 tona ulaştı. Yaklaşık 11 küsur milyar dolar tutarında... Bunun 87,2 tonu zorunlu karşılıklardan geliyor. Tabi altın mevduatının kendisine de zorunlu karşılık uyguluyoruz. Altın mevduatına da zorunlu karşılık uyguladığımızdan oradan bir miktar geliyor'' demişti.