Merkez Bankası'ndan acil toplantı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 5 yıl aradan sonra ilk kez olağanüstü gündemle yarın toplanacak. Kurul, yarın gerçekleştireceği sürpriz toplantıda, bazı Avrupa ülkelerindeki kamu borcu sorununu ve küresel büyüme görünümüne ilişkin yakın zamanda artan endişeleri değerlendirecek.

cumhuriyet.com.tr

PPK, 5 yıl aradan sonra ilk kez olağanüstü gündemle yarın toplanacak. PPK, yarın gerçekleştireceği ara toplantıda bazı Avrupa ülkelerindeki kamu borcu sorununu ve küresel büyüme görünümüne ilişkin yakın zamanda artan endişeleri değerlendirecek. Kurul, Temmuz ayı toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada iktisadi faaliyetteki yavaşlamayı ve son dönemde küresel ekonomideki giderek artan belirsizlikleri de göz önüne alarak mevcut politika bileşiminde bir değişikliğe gitmemişti. Ancak, bazı Avrupa ülkelerindeki kamu borcu sorununa ve küresel büyümeye ilişkin endişelerin risk iştahını olumsuz etkilemeye devam etmesi halinde faiz koridorunun kademeli olarak daraltılmasının uygun olacağının altını çizmişti. Kurul, ayrıca, gelişmiş ülke ekonomilerindeki sorunların daha da derinleşmesi ve yurt içi iktisadi faaliyetin durgunluk sürecine girmesi halinde bütün politika araçlarının genişletici yönde kullanılmasının söz konusu olabileceğini dile getirmişti.

Faiz artırımı kararı almıştı

Kurul en son 25 Haziran 2006'da Pazar günü olağanüstü gündemle, piyasalardaki son gelişmeleri değerlendirmek ve alınacak önlemleri tartışmak üzere toplanmıştı. Kurul yaptığı toplantı sonrasında o günün şartları çerçevesinde Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının (politika faizleri) artırılmasına karar vermişti.

Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 15'ten yüzde 17.25'e, borç verme faiz oranı yüzde 18'den yüzde 20.25'e yükselmesine karar veren Kurul, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-16.30 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 11'den yüzde 13.25'e, borç verme faiz oranı yüzde 21'den yüzde 23.25'e çıkarılmasını kararlaştırmıştı.
Kurul ayrıca Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 17'den yüzde 19,25'e yükseltilmişti.