Merkel’e bir dert daha

Alman Cumhurbaşkanı Gauck tekrar aday olmayacağını açıkladı. Gauck’un kararının koalisyon hükümetinde yeni bir çatlağa neden olacağı düşünülüyor.

cumhuriyet.com.tr

Yüzbinlerce sığınmacıya kucak açması ve Türk hükümetine boyun eğmesi yüzünden kendi partisinden dahi büyük tepki çeken Almanya Başbakanı Angela Merkel’in dertlerine bir yenisi eklendi. Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, martta dolacak görev süresinin ardından ikinci kez aday olmayacağını açıkladı. Bellevue Sarayı’nda basının karşısına geçen Gauck (76), sağlığının iyi olduğunu, ancak beş yıl daha görev yapmak için gerekli enerjiyi garanti edemeyeceğini belirtti.

Bu kararı kolay almadığını kaydeden Gauck, adaylığı konusunda kendisini teşvik edenlere teşekkür ederek “Ülkemiz angaje vatandaşlara, işleyen kurumlara sahiptir. Böyle bir Almanya’da cumhurbaşkanlığı makamında görev değişikliği nedeniyle endişeye yer yoktur. Bu demokratik normalliktir” diye konuştu. İktidardaki üç parti ve Yeşiller, Gauck’un yeniden görev yapmasından yana görüş bildirmiş, Merkel de bu yönde tutum sergilemişti. Halkın yüzde 70’i devam etmesini istiyordu.

Ortak aday zor

Adı yolsuzluğa karıştığı için istifa eden Christian Wulff’un yerine 2012 yılı Mart ayında cumhurbaşkanı seçilen Gauck’un kararı, koalisyon üyeleri arasında yeni bir çatışmanın habercisi olarak yorumlandı. Zira Merkel’in liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik (CSU), iltica politikasındaki farklılıkları yüzünden ortak aday göstermekte zorlanabilir. Sosyal Demokrat Parti (SPD) kendi adayını çıkarabilir.

Olası adaylar arasında Dışişleri Bakanı Frank- Walter Stenmeier (60) ve Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble’un (73) adları geçiyor. Federal milletvekilleri ve eyalet meclisi delegelerinden oluşan Federal Seçiciler Kurulu, yeni cumhurbaşkanını belirlemek üzere 12 Şubat 2017’de toplanacak. Bu tarihten yaklaşık 6 ay sonra düzenlenecek genel seçimlerde dördüncü kez başbakan olmayı hedefleyen Merkel’i zorlu günler bekliyor.

Erdoğan’ı eleştirmişti

Almanya’da büyük ölçüde törensel bir makam olan cumhurbaşkanlığına, adalet ve tarihle uzlaşmaya dayalı açık tutumuyla yeni bir saygınlık kazandıran Joachim Gauck’un geçmişi, en az ülkesininki kadar çalkantılı. 1940 yılında Rostock’ta doğan Gauck, komünist Doğu Almanya’da demokrasi ve insan hakları savunucusu Protestan bir papaz olarak ünlendi. Duvarın yıkılmasından sonra 10 yıl boyunca Stasi arşivlerinden sorumluydu. Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığı Avrupa İzleme Merkezi Yönetim Kurulu üyeliği yaptı. Geçen yıl 1915’te Ermenilerin başına gelenleri ‘soykırım’ diye nitelendiren en yüksek rütbeli Alman yetkili oldu.

Gauck 2014’te ODTÜ öğrencilerine yaptığı konuşmada Türkiye’deki otoriter gidişatı endişeyle izlediğini söylemiş, dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan’ın “Tavrı bir devlet adamına yakışmıyor” demesi üzerine “Az bile söyledim” yanıtını vermişti.